17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZi-le, domnu' Ponta!

Zi-le, domnu’ Ponta!

Victor Ponta, seful Corpului de control al primului ministru, vine azi la Craiova, unde va sustine o conferinta de presa. E adevarat, vizita lui Ponta tine mai mult de calitatea sa de presedinte al TSD (organizatia de tineret a PSD), dar asta nu ar trebui sa-l impiedice sa-si aduca aminte si sa verifice, la fata locului, macar citeva din semnalele de alarma trase de Gazeta de Sud asupra incalcarii legii de catre diversi reprezentanti ai statului, ai autoritatilor publice locale sau de catre oameni de afaceri cu sau fara cotizatia platita la zi PSD-ului. Drept pentru care, banuind ca Victor Ponta este un om ocupat, credem ca este o idee buna sa-i usuram munca tinarului politician, reamintindu-i succint unele dintre cele mai controversate subiecte de presa ale ultimelor luni.

Ponta vine la Craiova pentru femei

Motivul oficial al vizitei lui Victor Ponta este sedinta Grupului de Actiune al Tinerelor Social Democrate. Junele pesediste se intilnesc de doua ori pe an, de data aceasta fiind rindul Craiovei sa gazduiasca intilnirea. Dupa ce va participa la sedinta de consiliu judetean a TSD, Ponta va organiza si o conferinta de presa. La care, atunci cind se va fi terminat tot ce era de spus despre femei, e greu de crezut ca nu vor aparea si intrebari legate de lupta anticoruptie, mai ales ca guvernul tocmai si-a asumat raspunderea pentru un text normativ in acest sens. Pina acolo, nu strica insa sa-i aducem aminte sefului Corpului de control al primului ministru cam cum sta treaba prin zona.

Justitia de la Olt, oarba cind e vorba de citit dosarele

Nu puteam incepe cu altceva decit cu bine cunoscutul caz Dan Balasescu, colegul nostru pedepsit aspru de justitia din Olt pentru vina de a nu fi scris laudativ despre prefectul acestui judet, Marin Diaconescu. Desi prefectul a cerut, dupa cum rezulta clar din dosar, daune morale in valoare de 100 de milioane de lei, judecatorul Silviu Oancea nu s-a simtit implinit decit atunci cind, in sentinta, l-a cadorisit pe Diaconescu cu o suma de sase ori mai mare. Recursul formulat de ziarist s-a izbit, la Tribunalul Olt, de judecatorul Gheorghe Matei, care nu a facut altceva decit sa confirme supunerea magistratilor in fata potentului prefect. Astfel, Balasescu este, in continuare, bun de plata, in timp ce judecatorii respectivi nu s-au ales decit cu blinde mustrari de protocol.

La TNC, directorul manelist a fost prins cu mita-n sac

Un punct de plecare pentru Victor Ponta ar putea fi haosul care domneste in prezent la Teatrul National din Craiova. Chiar la sfirsitul anului trecut, Serviciul de Audit Public Intern al Consiliului Judetean Dolj a efectuat un control la institutia de cultura, in urma caruia a reiesit ca, sub manageriatul directorului general Mircea Cornisteanu, bugetul public a fost taxat nejustificat cu peste un miliard de lei. In opinia serviciului amintit, Cornisteanu detine nelegal, prin cumul, functiile de manager, consultant artistic si regizor, pentru ultima dintre ele incasind in plus onorarii aferente cuprinse intre 1.800 si 2.800 de dolari pentru montarea unei piese jucate pe scena nationalului craiovean. Tot la dispozitia sa, o serie de posturi au fost infiintate, anulate ori reinfiintate la voia intimplarii, fara ca aceste schimbari sa fie aprobate de Ministerul Culturii. Directorul motiveaza ca nu a avut cu cine sa dialogheze, din cauza ca a fost trimis cind la MCC, cind la CJ, in functie de stadiul trecerii institutiei din patrimoniul ministerului in cel al judetului. Motivatiile directorului au fost respinse ca nefondate de organele de control. Neregulile depistate in timpul verificarii sint acum in atentia inspectorilor Camerei de Conturi Dolj pentru un nou control, in urma caruia va fi stabilita vinovatia celor implicati. Mircea Cornisteanu a mai dat-o in bara acum un an, cind, in timpul vizitei prezidentiale, a prezentat o varianta inedita a piesei „D’ale carnavalului“, cu fondul muzical alcatuit numai din manele.

Moda privatizarilor dupa ureche

Lista ar putea continua cu doua privatizari, care ridica multe semne de intrebare, din cauza ca firmele care au preluat pachetul majoritar de actiuni de la IUG Craiova si turnatoria TUFON sint, la rindul lor, ingropate in datorii de zeci de miliarde de lei catre stat. IUG a fost cumparata, in octombrie anul trecut, de catre Constantin Popeci, insa, deoarece firmele acestuia aveau datorii de aproximativ 50 de miliarde de lei catre stat, tranzactia in valoare de 1,33 milioane de euro a fost trecuta pe numele lui Calin Ioan Popeci, fiul cunoscutului afacerist craiovean. La o luna dupa aceea, TUFON a fost adjudecat de una dintre firmele conduse de Constantin Dilgoci, celebru si el pentru tepe insumind tot aproximativ 50 de miliarde de lei. Pentru ca finantatorul Dilgoci, fost puscarias, nu poate administra legal o societate comerciala, si in acest caz la inaintare a fost scos un sereleu obscur, administrat de o oarecare Diana Borceanu, despre care numai APAPS stie cum a putut sa creada ca poate achita suma de1,06 milioane de euro.

Primarul care a nasit transcendentalii

Din administratia craioveana, primarul Vasile Bulucea este de departe cel mai mediatizat personaj. Acesta a intrat in gura presei cam pentru fiecare licitatie publica pentru investitii in Craiova. Ultima dintre ele, despre care se crede ca a fost adjudecata de apropiati ai PSD, este cea pentru introducerea iluminatului public in oras. Firma cistigatoare, LUXTEN LIGHTING COMPANY Bucuresti, va incasa, in urmatorii zece ani, 12,3 milioane de euro, la care se adauga cheltuielile cu intretinerea retelelor. Despre firma in cauza, presa centrala a scris ca este controlata de persoane influente ale partidului de guvernamint, fapt pentru care a cistigat mai multe licitatii in tara. De altfel, din comisia de licitatie, la care au participat mai multe firme, au facut parte numai consilieri din partea PSD.

Un alt caz caz, devenit deja celebru in oras, este licitatia pentru exploatarea in comun a parcarilor cu plata din Craiova. Dupa ce a incheiat contractul cu CRONOS IMPEX SRL, firma arabului Mohamed al Orfahli, Bulucea l-a reziliat unilateral pe motiv ca societatea depusese acte false la dosarul de licitatie. Din 2000 pina la sfirsitul anului trecut, cele doua parti s-au tirit reciproc prin tribunale. In cele din urma, procesul a fost cistigat de CRONOS, iar primaria s-a vazut nevoita sa accepte conditiile impuse de patronul firmei amintite. In acest scandal a fost implicat si viceprimarul de atunci al Craiovei, Ion Calin, actual secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, personaj cunoscut pentru relatiile strinse de prietenie cu Vasile Bulucea. Bomboana de pe tort a fost aparitia primarului, asta-vara, in revista Hustler, printre nuduri si povesti erotice. La vremea respectiva, Bulucea fusese descoperit de ziaristi ca facind parte dintre cei care i-au turnat Securitatii, la inceputul anilor ’80, pe intelectualii adepti ai meditatiei transcendentale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS