20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„DOROFTEI“ DIN DABULENI, SAPTE VICTIME?

„DOROFTEI“ DIN DABULENI, SAPTE VICTIME?

Subinspectorul Lucian Ciprian Sfetcu, seful de post din comuna doljeana Dabuleni, si unul dintre adjunctii sai, agentul Daniel Ciobanu, sint acuzati de mai multi sateni ca ar impune legea cu pumnul prin localitate. Cei doi politisti sint deja cercetati de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru vatamare corporala grava, lipsire de libertate in mod ilegal, arestare nelegala si cercetare abuziva, infractiuni pentru care ar putea sta in spatele gratiilor mai bine de zece ani. Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Dolj a demarat o serie de verificari privind acuzatiile aduse de localnici politistilor din Dabuleni, urmind sa dispuna – daca va fi cazul – masurile corespunzatoare pe linie administrativa.

„Scoala, Vali, ca e politia la noi in obor!“

Subinspectorul Lucian Ciprian Sfetcu este sef de post la Dabuleni doar de vreo jumatate de an. Tinerel, tras prin inel, ofiterul Sfetcu lasa impresia ca e cel mai blind om din lume. Dar, cu toate ca nu trage la cintar mai mult de vreo saptej’ de ocale bine imbracat, firavul politist si-a capatat deja o porecla – „Doroftei din Dabuleni“ -, pusa de satenii care ar fi incasat de la el pumni si picioare in gura cite n-au putut sa duca. Oamenii au rabdat cit au putut bataile administrate de subinspectorul Sfetcu si de mina dreapta a acestuia, agentul Daniel Ciobanu, dar pina la urma le-a sarit tandara si i-au reclamat procurorilor.

Pentru una dintre ultimele lor grozavii, subinspectorul Sfetcu si agentul Ciobanu s-au ales cu un consistent dosar penal instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Craiova. Acuzatiile privesc savirsirea de catre cei doi a mai multor infractiuni: vatamare corporala grava, lipsire de libertate in mod ilegal, arestare nelegala si cercetare abuziva, fapte pentru care, daca se vor dovedi adevarate, ar putea fi „premiati“ cu peste zece ani de inchisoare.

Intimplarea ne-a fost relatata de Valentiu Cioaca, „victima“ celor doi politisti din Dabuleni: „In noaptea de 1 spre 2 februarie, cam pe la ora doua, au venit la mine acasa niste tigani din Ocolna, cu care vorbisem sa-mi aduca niste lemne de foc. M-a cam mirat ca au venit noaptea, ca-mi zisesera ca nu sint lemne furate. Pina m-am intors eu cu banii din casa – 600.000 de lei -, le-au si descarcat in curte, apoi au plecat. N-am apucat sa adorm la loc, ca, pe la patru jumate, a venit maica-mea si m-a trezit iar: «Scoala, Vali, ca e politia la noi in obor!». M-am sculat si am iesit in pijamale pina in curte, unde am vazut la lemne vreo trei padurari si un politist.

M-au luminat cu lanterna si mi-au zis sa ma imbrac si sa merg cu ei la post ca sa dau o declaratie“.

„Am fost de acord sa mint cum voiau ei“

Ajuns la Postul de politie din Dabuleni, Valentiu a avut parte de o primire neasteptat de „calduroasa“: „Cind am intrat in birou, seful de post, domnu’ Sfetcu, m-a intrebat: «Ia zi, ba, cin’ ti-a adus lemnele?». I-am spus de tiganii de la Ocolna, dar n-am apucat sa termin de povestit, ca domnu’ Sfetcu si cu ajutorul lui, Ciobanu, au sarit pe mine. Sub ochii padurarilor care erau in incapere, politistii mi-au pus catusele, au inceput sa-mi care pumni pina m-au pus jos, apoi, dupa ce am cazut, s-au pus cu picioarele pe mine. Imi strigau sa spun ca lemnele mi le-a adus unu’, Valeriu Predus, de-l poreclim noi Juve. Si au continuat sa ma bata vreo juma’ de ora, pentru ca spuneam adevarul si nu declaram ce ar fi vrut ei. La un moment dat, m-au scos de acolo si m-au dus in alta camera, unde doar Ciobanu a continuat sa ma bata, strigindu-mi: «Spune si tu ca te-ai intilnit cu Juve acu’ o saptamina si i-ai dat un milion de lei sa-ti aduca lemne, iar in noaptea asta a venit cu lemnele la tine». Pentru ca nu mai puteam de durere – ma lovisera cu pumnii si cu picioarele numai in fata si in urechea stinga – pina la urma am fost de acord sa mint cum voiau ei, numai sa ma lase in pace. Atunci a venit Sfetcu si mi-a desfacut catusele, am scris tot ce mi-au dictat ei, am semnat declaratia, apoi, pe la sase si ceva, m-au dus acasa si au ridicat lemnele de la mine din curte“.

Vazindu-l pe Valentiu cu ochii umflati, fata tumefiata si singele curgind girla din urechea stinga, sotia si mama lui au inceput sa plinga. Tinarul a zacut la pat o zi intreaga, apoi s-a prezentat la medicul legist, apoi si la un medic de la Spitalul de Urgenta Craiova, unde a aflat ca va trebui operat la urechea vatamata.

Valentiu are si doi martori care se pot jura cu mina pe Biblie ca au vazut cum era batut de politisti. „Eram cu un alt prieten si cautam o ocazie sa mergem pina la Sadova. Am auzit zbierete din postul de politie, am intrat, am bagat capul pe usa si am vazut cum Ciobanu si Sfetcu il bateau pe Vali“, a declarat Mirel Popa.

Pumni in cap pentru ca si-a insultat calul

Dorel Iorga este un alt cetatean care a avut de-a face cu Politia din Dabuleni. Barbatul spune ca nu a scapat nici el „nescarmanat“ de Sfetcu, insa povestea lui pare un pic trasa de par. „Din ’95, de cind am ramas fara serviciu, ma ocup cu pescuitul. Intr-o seara, ma intorceam acasa cu masina plina de peste, aveam vreo 250 kg. Pe drum ma intilnesc cu Sfetcu si cu plutonierul Tudora. Asta din urma imi zice: «Nu te mai lasi, ma, de prostii?». I-am spus ca am nevasta si copii de hranit si nu ma incurc cu prostii. La care Sfetcu, dind cu ochii de crapoaica de 20 de kile aruncata de mine peste pestii din masina: «Nu donezi, ba, si tu nimic, ca ar merge crapoaica asta la noi la protocol». Nu i-am dat nimic, asa ca mi-a confiscat tot pestele. Degeaba i-am explicat eu ca am permis de pescuit industrial. Nici n-a vrut sa auda si m-au luat la post. Acolo, Sfetcu m-a tras de tricou ca sa ma bata, iar atunci am facut un preinfarct si am cazut jos din picioare. «Ce preinfarct – zicea Sfetcu – asta se preface, are scoala de teatru in el». Dupa aia mi-a mai facut si dosar pentru comercializarea neautorizata a pestelui“, a povestit Dorel, a carui statura o depaseste cu mult pe cea a pirpiriului sef de post cauzator de preinfarct.

Iorga sustine insa ca are o poveste si mai incredibila despre batausul sef de post. Prin octombrie-noiembrie anul trecut, Sfetcu cica i-ar fi snopit in bataie un angajat, Florin Glavan, pe motiv ca acesta si-ar fi… insultat calul in plina strada, tulburind astfel linistea publica:

„M-am dus intr-o dimineata la baiatul asta acasa, sa vad ce are de nu a venit la lucru, ca trebuia sa duca niste marfa cu masina. Ajung la el si il gasesc in pat, batut. Mi-a povestit ca il batuse seful de post cu o seara inainte. Cica Florin plecase cu caruta sa duca niste gunoi la marginea satului. Pe drum l-au oprit politistii, chipurile pentru ca zbierase la cal. I-au pus catusele si l-au dus la post. Acolo, Sfetcu l-a lovit cu bocancii pina

i-a rupt coastele“.

Boala politailor din Dabuleni – sa se „impuste“ pe Internet

Marian Glavan, de 38 de ani, se jura cu mina pe inima ca l-a vazut pe Sfetcu cum ii administra pumni si picioare unui alt consatean, Raducu Onicala, un tinar de 22 de ani, care avusese o altercatie cu niste politisti la discoteca:

„Stateam la o masa in barul din discoteca. La o masa alaturata erau niste politisti in civil, care consumau niste bauturi alcoolice. La un moment dat, il vad pe vecinul meu, Raducu Onicala, cum trece pe acolo si se impiedica involuntar de unul dintre politisti. In acel moment, politistii i-au cerut buletinul, insa vecinul meu a refuzat pentru ca astia nu s-au legitimat si nu stia ca-s politisti. Atunci, aia l-au chemat pe Sfetcu, care l-a dus la postul de politie. M-am luat si eu dupa ei. Si am vazut cum seful de post il batea pe vecinul meu acolo, de fata cu politistii aceia care am auzit ca ar fi de undeva de pe la Bechet. In timp ce ma uitam eu, asa, prin usa intredeschisa, a venit unul dintre politai si m-a lovit pe la spate peste carotida. Eu am reactionat cum era normal, adresindu-ma politistului cu un limbaj mai violent, pentru care m-am ales cu o amenda de doua milioane de lei“.

Glavan spune ca, in urma bataii primite, Raducu Onicala s-a ales cu timpanul spart, dar ca tinarul a renuntat la plingerea penala impotriva sefului de post dupa ce a fost iertat de plata amenzii de 20 de milioane de lei: „Pai, asta-i dreptate? Ei s-au batut, iar eu m-am ales cu o amenda de doua milioane de lei. Asa-mi trebuie daca ma bag unde nu-mi fierbe oala“, spune Glavan suparat.

Marian Glavan a jurat ca in viata lui n-o sa mai faca prostia sa ia apararea vreunui consatean agresat de politisti si s-a tinut de cuvint. Pina in urma cu o luna, cind a asistat la un eveniment similar, petrecut la Internet Cafe-ul din Dabuleni – locul in care „se aduna seara de seara politistii din sat ca sa se impuste intre ei pe Internet“. „Ma dusesem ca sa-mi verific e-mail-ul si i-am gasit pe politisti – in frunte cu Sfetcu – acolo, se jucau pe calculator. La un moment dat a intrat beat unu’, Tene Nicusor, si l-a pus dracu’ sa le ceara politistilor o tigara. Sfetcu s-a enervat atunci ca fusese deranjat de la joc si l-a trintit pe asta la pamint cu un croseu de dreapta – ca un <<Doroftei de Dabuleni>>. Apoi l-a tirit la post, unde l-a batut din nou, dupa care l-a amendat cu cinci milioane de lei“, incheie Glavan, nu inainte de a face precizarea ca povestea o stie chiar de la Tene, pentru ca el nu s-a mai incumetat de data aceasta sa traga cu urechea pe la postul de politie.

Nu a avut bani sa-l reclame pe „Doroftei”

Cristian Banutoiu este un alt localnic din Dabuleni care sustine ca a primit o bataie sora cu moartea de la Sfetcu si Ciobanu doar pentru ca… s-a dus sa sesizeze un furt. „Trebuia sa-i dau un motor la unu’ din Dabuleni si ala mi-a oprit masina la el acasa si n-a mai vrut sa mi-o dea. Cum nu stiam ce sa-i spun lu’ nevasta-mea, ca am plecat cu masina de acasa si ma intorceam fara ea, m-am dus la post sa-i rog pe politisti sa mearga cu mine la ala, sa-mi recuperez masina. Pe scarile de la intrarea in post i-am intilnit pe domnu’ Sfetcu si pe domnu’ Ciobanu. M-am apucat sa le explic ce mi s-a intimplat, dar, in momentul in care si-au dat seama ca il reclam pe ala care le repara lor masinile, mi-au zis ca nu merg cu mine. Eu insa am insistat. Atunci, Sfetcu si cu Ciobanu m-au luat amindoi de cite o mina, m-au bagat intr-o camera din post si

m-au batut pina cind n-am mai stiut de mine. S-au suparat ca am insistat. Cred ca m-au tinut vreo jumatate de ora numai in bataie. Dar nu i-am reclamat, pentru ca nu am avut bani si timp sa ma duc la Craiova, la doctorul legist, sa scot certificat“.

O alta victima pare sa fie Nicusor Babalau, de 46 de ani: „Pe 29 decembrie, la ora 7.00, am fost chemat la post pentru ca se facuse o reclamatie la adresa mea. Cind am ajuns acolo, Sfetcu era impreuna cu doi politisti. Mi-a cerut sa dau o declaratie prin care sa recunosc ca l-am injurat pe unu’ Mirel Balan, caruia ii eram dator o bucata de cablu. Am refuzat si atunci Sfetcu impreuna cu un politist grasut mi-au pus catusele, apoi seful de post mi-a dat patru palme. Ciobanu, care tocmai venise de afara, mi-a dat si el patru palme si m-a bagat in alta camera, unde Sfetcu mi-a dat amenda de zece milioane de lei. Eu le-am zis ca fac contestatie. «Ce daca, o sa-mi sugi p…!», a fost raspunsul lui Sfetcu“. Nicusor Babalau s-a tinut de cuvint, in sensul ca a facut contestatie, mai ales ca omul spune ca poate sustine cu martori cele declarate.

„Nu stiu cine sint astia care spun asemenea prostii despre mine“

Pentru a afla care este parerea politistilor din Dabuleni in ceea ce priveste gravele acuzatii care li se aduc, am luat legatura cu seful de post, subinspectorul Lucian Ciprian Sfetcu. „Nu doresc sa dau nici o declaratie oficiala, pentru ca Parchetul Curtii de Apel se ocupa acum de acest caz. Si minte, ca n-a avut nici un fel de martor, cum spune el, ca de afara nu se vede nimic in post“, a declarat Sfetcu, referindu-se strict la sesizarea facuta procurorilor de Valentiu Cioaca. Auzind ca exista si alte persoane care il acuza pe el si pe agentul Ciobanu de felurite violente, ofiterul a abordat un aer mirat: „Nu stiu cine sint astia care spun asemenea prostii despre mine, nu-i cunosc“, notindu-i apoi constiincios pe o foaie pe toti cei care ii „pateaza onoarea“.

Cit despre sateni, ei sustin ca vor sa se faca dreptate, vor sa fie tratati altfel decit „niste animale“. Si-au asumat riscul de a da adevarul la iveala, sperind ca nu doar procurorii, ci si conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Dolj sa intre „pe fir“, iar ei sa aiba astfel posibilitatea de a destainui oficialilor necazurile cu politistii din comuna.

Sefii lui „Doroftei“ nu se pronunta inaintea procurorilor

Conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj a si demarat o serie de verificari pe linie administrativa privind acuzatiile de violenta aduse politistilor din Dabuleni. „Am facut si noi anumite verificari privind comportamentul violent al celor doi politisti din Dabuleni, dar nu ne vom pronunta inainte ca Parchetul sa definitiveze dosarul penal. Avem cunostinta doar de o singura plingere – aceeasi investigata si de procurori -, dar, daca vor aparea si altele, vom verifica toate acuzatiile legate de Sfetcu si de Ciobanu. Daca vor fi gasiti vinovati, vom dispune cu certitudine masurile administrative care se impun“, a declarat comisarul sef Constantin Petrescu, adjunctul sefului IJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS