18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComerciantii de miez de nuca au cistigat milioane de lei

Comerciantii de miez de nuca au cistigat milioane de lei

Nuca si scortisoara au fost la mare cautare simbata si duminica, in pietele din Drobeta Turnu Severin. Pretul miezului de nuca a crescut de la 80.000 de lei la 100.000 de lei, existind comercianti care au cistigat citeva milioane de lei din vinzarea acestui produs. Severinenii au cumparat miez de nuca pentru prepararea mucenicilor.

Sarbatoarea Mucenicilor are semnificatii multiple pentru spiritualitatea ortodoxa, sacrificiul celor 40 de soldati crestini din Sevastia-Armenia simbolizind daruirea totala fata de Mintuitorul Iisus Hristos si invatatura sa dumnezeiasca. In fiecare an, pe 9 martie, credinciosii din Mehedinti si din sudul tarii aduc, prin aceste preparate specifice, o ofranda celor 40 de martiri. Femeile pregatesc prajituri simbolice, ale caror componente de baza sint faina de griu, nuca si mierea. Mucenicii se impart la biserica, la sfirsitul Sfintei Liturghii, dupa ce au fost sfintiti de preot. Numele lor a intrat in onomastica romaneasca, fiind purtat sub forma de Macinic sau Macinica.

Amenzi de 70 de milioane de lei, aplicate in numai trei ore

In satele din Mehedinti se aprind focuri rituale, care simbolizeaza incinerarea spiritului iernii si renasterea spiritului verii. Focurile de Mucenici au functii polivalente: purificatoare(curatarea spatiului de fortele malefice), profilactice (preintimpinarea neplacerilor aduse oamenilor de serpi si de insecte pe timpul verii), fertilizatoare prin imprastierea cenusii pe pamint.

Ziua de 9 Martie, pe stil vechi, reprezinta si inceputul anului agrar, celebrat la echinoctiul de primavara, la hotarul dintre iarna si vara, dintre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor.Traditia populara sustine ca e bine sa bei in aceasta zi 40 sau 44 de pahare de vin. Pentru a preintimpina evenimentele de circulatie nedorite, cauzate de consumul de bauturi alcoolice, politistii Biroului Circulatie Drobeta Turnu Severin au verificat desfasurarea in bune conditii a traficului pe arterele din municipiu. In numai trei ore, ei au aplicat 55 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 70 de milioane de lei. Potrivit inspectorului de politie Titi Zorzoliu, doi conducatori auto au fost depistati conducind sub influenta bauturilor alcoolice. In cazul acestora, permisul de conducere a fost suspendat pe o perioada de cinci luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS