12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliul local este noul stapin al personalului nedidactic din scoli

Consiliul local este noul stapin al personalului nedidactic din scoli

Conducerea Ministerul Educatiei si Cercetarii apreciaza ca face inca un pas catre descentralizare, transferind politicile de resurse umane, privind personalul nedidactic din scoli si de la inspectoratele scolare, la consiliile locale.

Contabilul sef al ISJ Dolj, ec. Eugen Radut, considera ca aceasta actiune va aduce mari beneficii unitatilor de invatamint, intrucit „cei care trebuie sa aprobe numarul de personal nedidactic sint organele locale, care in nici un caz nu vor putea sa exagereze, angajind mai multi sau mai putini oameni, in serviciile respective, decit nevoile reale“. „Mizam pe obiectivitatea consiliilor locale si, in primul rind, a primarilor, in sensul ca vor fi alaturi de scoli si nu le vor lasa fara personal nedidactic, chiar daca veniturile proprii ale acestora nu sint inca suficiente“, a adaugat Radut.

Ca atare, poate plana primejdia de supraaglomerare a comunitatilor locale cu cheltuieli pe care acestea nu le pot acoperi din venituri proprii. Astfel, va fi necesara interventia statului, care trebuie sa asigure fonduri pentru acoperirea integrala a tuturor cheltuielilor. Fireste, din buzunarul contribuabilului. Contabilul sef recunoaste ca, printr-o asemenea descentralizare, „comunitatile locale se impovareaza cu foarte multe cheltuieli“, insa aduce un argument „pentru linistea noastra“: „Cel putin in aceasta etapa, nimeni nu trebuie sa fie ingrijorat de o eventuala blocare a platilor deoarece, in baza legilor, anumite insuficiente de plata sint acoperite din cote defalcate ale unor indicatori bugetari, cum ar fi TVA-ul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS