13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRaul Mitran - mondialul de la Colegiul Naţional „Carol I“

Raul Mitran – mondialul de la Colegiul Naţional „Carol I“

Raul Mitran, elev in clasa a X-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, este numărul 1 in chimie nu numai din judeţ sau ţară, ci pe intreg mapamondul.

In clasa a IX-a, Raul a cucerit medalia de aur pentru chimie la Concursul Internaţional „TUYMAADA“ din Rusia, iar un an mai tirziu, la acelaşi concurs, a obţinut medalia de argint. Anul acesta, s-a calificat la olimpiada naţională de chimie. Are ambiţia de a-şi adjudeca din nou aurul şi de a urma cursurile unui institut superior de chimie din Statele Unite: „Doresc să reconfirm ceea ce sint cu adevărat. Poate chiar mai mult, prin participarea mea la cele mai prestigioase concursuri internaţionale de chimie“.

Raul a indrăgit chimia incă din clasa a VIII-a, cind era elev la Şcoala nr. 2 „Traian“ din Craiova, iar in prezent nu face pasiune pentru nici o altă disciplină: „Iubesc chimia tocmai pentru că dezleagă mistere. De aceea, mi-ar plăcea nespus de mult să lucrez in cercetare, in cele mai moderne laboratoare ale lumii“. Intotdeauna şi-a dorit acasă laboratorul său, insă mijloacele financiare şi starea socială destul de nefericită nu i-au permis să-şi materializeze visul. Il pasionează informatica, uneori ascultă muzică rock şi niciodată nu s-a simţit curtat de fete.

Raul este elevul profesorului dr. Gheorghe Branzan de la CN „Carol I“, cunoscut şi recunoscut pentru valoarea şi exigenţa sa care, uneori, depăşeşte limitele unui dascăl obişnuit. Profesorul Branzan afirmă: „Raul este un elev eminent. L-am ajutat cit am putut, pentru a se descurca sub aspect social. Pentru el, chimia inseamnă aproape totul. Niciodată n-am putut inţelege de ce sportivii sint altfel motivaţi financiar“.

Directoarea Colegiului Naţional „Carol I“, Daniela Ghidirmic, apreciază că Raul merită mult mai mult: „Probabilitatea de naştere a unor asemenea valori, aidoma lui Raul, este extrem de mică. De aceea, ele merită mai multă atenţie din partea ministerului de resort, chiar a guvernului. Ţinind seama de aspectul social, bursa excepţională – de două milioane de lei lunar – acordată de MEC este insuficientă din pricina neajunsurilor din familie. Majoritatea campionilor mondiali au preferat să plece in America sau in Europa Occidentală.

Toţi au personalitatea conturată, iar componenta psihoafectivă diferă de la unul la celălalt. Raul este hipersensibil şi sint convinsă că poate ajuta Romania mai mult dinlăuntrul ei, dacă i s-ar oferi strictul necesar caracteristic unui savant in devenire“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS