22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEx-directorul SC AVIOANE Craiova, cercetat penal

Ex-directorul SC AVIOANE Craiova, cercetat penal

Fostul director general al SC AVIOANE SA Craiova, Nicolae Deneanu, este cercetat de Parchetul de pe lingă Tribunalul Dolj sub acuzaţiile de fals intelectual, uz de fals, inşelăciune şi abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Un raport al Curţii de Conturi privind activitatea pe 2001 a constructorului craiovean de avioane evaluează pagubele produse fabricii sub conducerea lui Deneanu la citeva miliarde de lei. Ex-directorul este iniţiatorul triunghiului contractual AVIOANE Craiova – ELBIT SYSTEMS Israel – GOLD BOROUGH SUA, in urma căruia firma americană de consultanţă financiară a fost gratulată cu un comision nemotivat de 90.000 de dolari. Alţi doi salariaţi ai intreprinderii, directorul economic Maria Iolanda şi economistul Georgeta Dumitrescu, sint cercetaţi pentru evaziune fiscală. In prezent, conducerea societăţii craiovene luptă cu dificultăţile financiare, in aşteptarea miracolului unor noi comenzi din partea Ministerului Apărării Naţionale.

Americanii intră pe fir

Pe 14 decembrie 2000, SC AVIOANE SA şi ELBIT SYSTEMS Etd. Israel semnau un contract prin care constructorul craiovean se obliga să asigure către partenerul străin furnituri pentru fabricarea avionului IAR 99 Şoim. In replică, ELBIT trebuia să achite contravaloarea acestor furnituri in termen de 30 de zile de la efectuarea livrărilor. Acelaşi contract prevedea pentru firma israeliană obligaţia de a plăti un avans de 30 la sută din valoarea contractului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a acestuia, cu condiţia ca, mai intii, SC AVIOANE SA să constituie o garanţie la o bancă de renume, acceptată şi de partea israeliană.

Pe 20 septembrie 2001, la aproape o săptămină de cind prima tranşă, in valoare de 2,7 milioane de dolari SUA, este livrată către ELBIT SYSTEMS, directorul general al SC AVIOANE SA de la acea vreme, Nicolae Deneanu, semnează un contract de consultanţă financiară (GOLD 25/2001) cu firma GOLD BOROUGH CONSULTANCE (GBC) din oraşul american Carson. Respectiva inţelegere viza exclusiv obiective care urma să fie realizate in viitor, nicidecum vreo intervenţie a partenerului american pe lingă ELBIT pentru ca SC AVIOANE SA să-şi incaseze la timp banii de la israelieni.

Un bacşiş de trei miliarde

Totuşi, pe 4 octombrie 2001, directorul Nicolae Deneanu trimite către GBC o adresă prin care le solicită o asemenea intervenţie, culmea, deşi scadenţa pentru prima tranşă era prevăzută abia pentru 14 octombrie. Deneanu se grăbeşte nemotivat, cu atit mai mult cu cit nici măcar nu respectase obligaţia contractuală privind constituirea garanţiei bancare. El le cere, in schimb, celor de la GBC să ia şi măsuri pentru incasarea avansului de un milion de dolari de la partenerul israelian.

In baza acestei cereri, SC AVIOANE SA, la dispoziţia directorului Deneanu, efectuează către americani, in perioada noiembrie 2001 – august 2002, plăţi insumind 89.263 de dolari, echivalentul a 2,9 miliarde de lei. Controlul ulterior al Curţii de Conturi Dolj a apreciat aceste plăţi ca fiind complet ilegale, din două motive. In primul rind, nu se impunea intervenţia GBC pe lingă israelieni, din moment ce ELBIT SYSTEMS nu-şi incălcase in nici un fel obligaţiile. In al doilea rind, pentru că firma americană nu a depus nici un document din care să rezulte că ar fi efectuat vreodată o astfel de intervenţie in favoarea SC AVIOANE SA. Totuşi, trei miliarde de lei din banii unei societăţi aflate oricum in dificultate şi-au luat zborul către SUA. Pentru acest generos comision fictiv, procurorul financiar al Curţii de Conturi a sesizat Parchetul de pe lingă Tribunalul Dolj, care il cercetează penal pe Deneanu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei.

De asemenea, compartimentul economic al SC AVIOANE SA a contabilizat senin plăţile ilegale, incluzindu-le in cheltuielile firmei. Aceasta a determinat reducerea impozitului pe profit cu 250 de milioane pentru 2001 şi cu 282 de milioane pentru primul semestru al anului trecut. Pe aceste considerente, directorul economic Maria Iolanda şi Georgeta Dumitrescu – economist in cadrul serviciului financiar-contabil – sint şi ele cercetate sub acuzaţia de evaziune fiscală.

Deneanu, fals intelectual

In cursul aceluiaşi control, Curtea de Conturi s-a lovit de problema dispariţiei misterioase a unei insemnate cantităţi de piese şi componente din patrimoniul firmei. Pe 15 decembrie 2001, SC AVIOANE SA avea trimise la SC AEROSTAR SA Bacău spre reparaţii piese şi componente de avionică avind o valoare actualizată de 3,4 miliarde de lei. O parte dintre acestea au fost recondiţionate şi restituite de firma băcăuană, insă o mie de bucăţi par să se fi piedut pe drum. AEROSTAR intocmise pentru respectivele piese un aviz de insoţire, care atestă faptul că ele ar fi luat drumul Craiovei. Delegat din partea SC AVIOANE SA apare Bogdan Constantin, care semnează, de altfel, avizul in cauză. Ulterior, acesta nu a mai recunoscut insă că pe documentul insoţitor ar fi semnătura sa , ceea ce i-a determinat pe inspectori să considere actul fals şi să trimită cazul spre rezolvare Parchetului de pe lingă Tribunalul Dolj, atit delegatul Bogdan Constantin, cit şi directorul general Nicolae Deneanu urmind să fie cercetaţi pentru fals intelectual, uz de fals şi inşelăciune.

Bani luaţi de la gura şomerilor

O altă neregulă majoră depistată de inspectorii Curţii de Conturi priveşte daunele aduse Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, prin intocmirea unor documente fictive. In perioada 1 aprilie-31 decembrie 2001, directorul Nicolae Deneanu a dispus angajarea a 22 de salariaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată pe care, in loc să-i plătească din fondurile societăţii, i-a remunerat din fondul de şomaj tehnic. Curtea de Conturi consideră că AJOFM a fost prejudiciată astfel cu 223 de milioane de lei, prin intocmirea de documente fictive. In consecinţă, au fost sesizate organele de urmărire penală, care au reţinut impotriva directorului Nicolae Deneanu aceleaşi acuzaţii ca mai sus.

Sindicatul acuză

Liderul sindical de la AVIOANE Craiova, Victor Peţa, a spus că el cunoaşte foarte puţin din datele acestei probleme, fapt ce a fost reproşat şi vechii conduceri, in frunte cu directorul general Nicolae Deneanu: „Ştiu că la vremea respectivă s-a discutat acest lucru in Adunarea Generală a Acţionarilor. In primul rind, acel contract nu a fost trecut prin Consiliul de Administraţie al fabricii. Cei din conducerea trecută au motivat că el era necesar, firma de consultanţă avind rolul de a grăbi plăţile către uzină din partea ELBIT SYSTEMS, pentru contractul pe care il avem in derulare cu israelienii. Este vorba de o comandă de cinci avioane, valoarea totală a contractului fiind de 15 milioane de dolari. In prezent, acest contract nu s-a terminat, deoarece mai avem de livrat un avion. In ceea ce priveşte contractul cu GBC, din cite ştiu eu, o dată cu venirea noii conduceri, plăţile către această firmă s-au sistat“.

Directorul Vilceanu interzice dialogul cu presa

Miercuri, directorul economic Maria Iolanda a refuzat să ofere orice relaţii referitoare la relaţia dintre SC AVIOANE SA şi GOLD BOROUGH CONSULTANCE, sub motiv că directorul general al fabricii, Pantelimon Vilceanu, aflat intr-o deplasare la Bucureşti, nu ii permisese să abordeze acest subiect. „Am luat legătura cu domnul director şi mi-a spus că, fiind vorba de o discuţie privind actele firmei, insistă să fie prezent. Rămine să discutăm miine, cind va fi şi dinsul de faţă“, a precizat Maria Iolanda. Totuşi, ieri, Vilceanu a refuzat categoric dialogul, arătindu-se chiar indignat de interesul presei pentru problemele apărute in cursul derulării contractului cu ELBIT SYSTEMS.

„Dumneavoastră aţi fost foarte insistenţi. Am inţeles că vreţi să discutaţi cu mine, mai rămine să vreau şi eu“, a replicat cu sarcasm directorul general. „Doamna Iolanda a dat deja explicaţii, şi asta in faţa unei comisii de control, nu in faţa … unor ziarişti. Iar eu nu vreau să comunicăm cu presa, adică nu vreau să comunicăm cu instituţiile prin intermediul presei“, a continuat pe acelaşi ton Vilceanu.

Dosarele au ajuns pe mina poliţiei judeţene

In ceea ce-l priveşte pe Nicolae Deneanu, după debarcarea din funcţia de director la sfirşitul lui septembrie 2002, el nu a mai fost văzut pe la serviciu, deşi fusese incadrat la compartimentul marketing-comercial. De altfel, ex-directorului i s-a intocmit deja preaviz, insă acesta a aminat momentul despărţirii, intrind ba in concediu de odihnă, ba in concediu medical. Intre timp, Deneanu a devenit greu de găsit, reporterii GdS nereuşind să ia legătura cu el, pentru a obţine şi punctul său de vedere.

Robert Kelemen, purtătorul de cuvint al Parchetului de pe lingă Tribunalul Dolj, a precizat: „Sesizările primite de noi de la Curtea de Conturi au fost inaintate spre cercetări Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pentru că aspectele sesizate sint de competenţa lor. Ancheta poliţiei se va desfăşura sub supravegherea procurorilor, după care dosarul va reveni la Parchet, pentru a se da o soluţie. In funcţie de cercetările poliţiei, vom vedea care din acuzaţiile impotriva lui Nicolae Deneanu rămin.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS