12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCăpitanul Arhip, ţepar de bănci

Căpitanul Arhip, ţepar de bănci

Parchetul Militar Craiova a dispus trimiterea in judecată a unui căpitan de armată din Deva, care, după ce a luat vreo cinci credite de la diferite bănci pentru achiziţionarea unor autoturisme, a dispărut fără urmă

Dănuţ Arhip, căpitan la unitatea militară UM 01719 Deva, este protagonistul unor invirteli financiare demne de cartea recordurilor. El a reuşit să obţină – personal sau prin intermediari – cinci credite bancare, cu care a cumpărat autoturisme. Maşinile au fost vindute, iar căpitanul, cu banii in buzunar, a dispărut fără urmă, lăsindu-i pe creditori cu buza umflată.

Arhip, mare iubitor de Dacii

Iniţial, căpitanul Arhip a luat trei credite, de la filialele din Deva ale Băncii Transilvania, BRD şi Băncii Agricole. De fiecare dată a declarat că este curat ca lacrima şi nu mai are nici un alt imprumut. Cu fiecare credit, a achiziţionat cite o Dacie 1310. La puţin timp după cumpărare, maşinile au fost vindute, deşi contractele de imprumut ii interziceau acest lucru pină la achitarea creditului, mai ales că autovehiculele erau puse garanţie pentru achitarea imprumuturilor. Vinzarea Daciilor s-a făcut prin intermediul unui prieten de-ai căpitanului, un anume Constantin Todor din Sebeş, care semna in fals, ca vinzător, contractele de instrăinare a maşinilor.

Finul Colibă a căzut de fraier

Pentru alte două credite, cpt. Dănuţ Arhip n-a putut să se mai ducă personal la bancă, fiind deja cunoscut drept „ţepar“. Aşa că a apelat la Cornel Colibă, finul său, şi la Virgil Murariu, tatăl unui soldat din unitatea lui. I-a imbrobodit pe cei doi aşa de tare, promiţindu-le că va plăti el avansul şi ratele, incit Colibă şi Murariu s-au dus şi au contractat in nume personal la bănci cite un imprumut. Cele două credite au fost folosite – cum altfel – pentru achiziţionarea unor Dacii 1310, revindute după scurt timp de Dănuţ Arhip, care şi-a băgat banii in buzunar, „uitind“ să achite ratele.

Cind a primit de la bancă inştiinţarea că a rămas in urmă cu plata ratelor şi va fi „executat“, finu’ Colibă s-a dus la naşu’ Arhip şi l-a intrebat de ce l-a pus să ia imprumutul dacă tot nu-i achită ratele, aşa cum promisese. „Păi, dacă eşti fraier, de-asta!“, a fost răspunsul naşului.

Dispărut fără urmă

Cind a aflat că Dănuţ Arhip avea datorii de aproape 300 de milioane de lei la bănci, iar apartamentul fusese şi el ipotecat, urmind să fie scos la vinzare de creditor, nevasta l-a părăsit val-virtej.

Băncile şi-au recuperat pină la urmă creditele, mai de la giranţi, mai de la debitorii „oficiali“, care nici nu văzuseră banii imprumutaţi. Cit despre Dănuţ Arhip, trecut in rezervă pentru invirtelile sale financiare, acesta a dispărut fără urmă in octombrie 2002, fiind dat in urmărire generală.

Procurorii militari craioveni au dispus trimiterea in judecată a lui Arhip, in lipsă, şi a partenerului de invirteli, Constantin Todor, acuzaţi de inşelăciune in convenţii, fals in declaraţii, fals in inscrisuri sub semnătură privată. Cei doi riscă să fie condamnaţi la vreo 15 ani de puşcărie pentru asemenea fapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS