20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStatele Unite vor recunoaste statutul de economie de piata al Romaniei

Statele Unite vor recunoaste statutul de economie de piata al Romaniei

„Statele Unite vor recunoaste, pe 10 martie, statutul de economie de piata a Romaniei“, a declarat secretarul de stat american al comertului, Don Evans. Recunoasterea statutului de economie de piata de catre SUA este rezultatul unei proceduri complexe si transparente, conforma cu reglementarile in domeniu ale SUA.

Documentatia transmisa de guvernul roman a avut in vedere urmatorii factori: a) regimul convertibilitatii monedei nationale; b) determinarea salariilor prin libera negociere intre angajat si angajator; c) gradul de libertate al deschiderii pietei fata de investitiile straine si constituirea de societati mixte; d) gradul de libertate a proprietatii private si masura in care statul detine in proprietate si controleaza mijloacele de productie; e) masura in care guvernul controleaza alocarea resurselor, preturile si decizia firmelor.

„Pe 10 martie vom discuta despre acest lucru si cred ca decizia va fi favorabila“, a spus Evans.

Oficialul american s-a intilnit saptamina trecuta cu premierul Adrian Nastase si a participat la sedinta saptaminala a guvernului, informindu-se despre evolutia reformelor economice din ultimele luni. El a primit din partea premierului un document continind diferite propuneri de dezvoltare a relatiilor comerciale dintre Romania si SUA, precum si o nota privind datoria acumulata de Irak in ultimii ani fata de Romania.

Dupa razboi, romanii spera sa se reintoarca in Irak

„Am discutat despre unele proiecte economice si de colaborare viitoare pentru perioada post Saddam Hussein. Nu am reusit pina in prezent sa recuperam datoria Irakului fata de Romania si dorim ca ea sa fie confirmata in perspectiva unor schimbari politice in Irak“, a declarat, la sfirsitul discutiilor, premierul Adrian Nastase. El a aratat ca guvernul doreste ca firmele romanesti sa participe la licitatiile pentru diferite proiecte in Irak, avind in vedere experienta companiilor romanesti in domeniul infrastructurii, acumulata inainte de 1990. Premierul a propus totodata crearea unui fond american de investitii pentru sustinerea proiectelor romanesti de modernizare a infrastructurii.

„Nu am vrut sa ne folosim de vizita secretarului de stat american in Romania pentru a ne santaja prietenii intr-un moment delicat. Relatiile noastre se bazeaza pe incredere si le-am spus prietenilor nostri ca pot conta pe noi, asa cum si noi contam pe ei“, a mai spus Nastase.

Don Evans a precizat ca Statele Unite apreciaza sprijinul acordat de Romania atit in actiunile de combatere a terorismului, cit si in criza irakiana si i-a asigurat pe oficialii romani ca administratia americana va sustine, la rindul ei, toate proiectele pe care le vor initia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS