25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMoarte lenta, la toate farmaciile

Moarte lenta, la toate farmaciile

Flagrant realizat de reporterii GdS

Reporterii Gazetei de Sud au efectuat un raid prin mai multe farmacii din Tirgu Jiu si au descoperit ca, pentru citiva bani in plus, patronii sint dispusi sa incalce legea. Cu toate ca legea si codul deontologic le interzic farmacistilor sa elibereze anumite medicamente fara reteta, reporterii GdS le-au cumparat fara probleme. Daca medicamentele respective sint luate in cantitati mai mari sau cu alcool pot conduce la inhibarea centrului respirator, coma si… moarte. Maria Firiza, presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, a afirmat neincrezatoare: „Farmacistii care vind astfel de medicamente o fac pe propria raspundere. Este o lege noua si unii farmacisti nu o stiu. Xanax, medicamentul pe care l-ati cumparat, nu e trecut pe lista de toxice si stupefiante, dar sint altele, mai puternice! Incercati! Poate vi le vind si pe acelea!“. Politistii din cadrul Biroului Crima Organizata au declarat ca au avut astfel de informatii in urma cu doua saptamini, insa nu au reusit sa prinda nici un farmacist in flagrant. „Ati reusit dumneavoastra!? Spuneti-ne si noua numele!“, au solicitat angajatii Biroului Crima Organizata Gorj.

Reporterii Gazetei de Sud au pus la incercare ieri-dimineata vigilenta citorva farmacisti, reusind sa cumpere, fara reteta, ceea ce si-au propus. Medicamentul a fost ales la intimplare, se numeste Xanax, costa aproximativ 150.000 de lei si nu trebuie comercializat fara prescriptie medicala.

Acest medicament are ca substanta activa alprazolamul si este un antidepresiv indicat in depresie anxioasa, nevrotica sau reactiva, stari de panica. Din prospectul medicamentului reiese ca printre reactiile adverse care pot sa apara se numara sedarea, halucinatii, vorbire neclara, slabiciune musculara. Acest medicament poate afecta comportamentul, dind stari de agitatie, furie si agresivitate. Luat pe o perioada indelungata, creeaza dependenta, iar lipsa acestuia poate impinge consumatorul la sinucidere.

„Luat in combinatie cu alcoolul sau in cantitati mari, duce la halucinatii, inhibarea centrului respirator, coma si moarte“, a declarat un farmacist, care a tinut sa isi pastreze anonimatul.

„Buna ziua, Xanax aveti?/ Da, de care doriti?“

Prima farmacie in care am intrat a fost cea situata in apropierea Casei de Cultura a Sindicatelor. Farmacistul de aici ne-a privit pe sub sprincene, cu suspiciune, si a intrebat de reteta. Vazind ca am ridicat din umeri, neavind o astfel de prescriptie medicala, doamnul de linga raftul cu medicamente a refuzat sa ne vinda medicamentul. Am continuat cu farmacia MIANGES, unde, spre surprinderea noastra, asistenta de serviciu a fost mai mult decit receptiva: „Buna ziua, Xanax aveti?“, am intrebat si ni s-a raspuns pe loc: „Da, de care doriti? De 0,25 sau de 0,5?“ Am cumparat o cutie cu 30 de comprimate de Xanax si am plecat spre o alta farmacie, FARMAROVIS. Si de aici am iesit cu o cutie de Xanax. Doua cutii cu un total de 60 de comprimate erau deja cam mult si, in consecinta, am apelat la ajutorul Mariei Firiza, presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj.

Maria Firiza incearca sa isi apere colegii de breasla

Maria Firiza, presedinta Colegiului Farmacistilor Gorj, a parut la inceput neincrezatoare, fiind in cele din urma de acord ca anumite farmacii mai elibereaza medicamente fara reteta.

„Farmacistii care vind astfel de medicamente o fac pe propria raspundere. Este o lege noua si unii farmacistii nu o stiu. Xanax, medicamentul pe care l-ati cumparat, nu e trecut pe lista de toxice si stupefiante, avizata anual de politie, dar sint altele, mai puternice! Incercati! Poate vi le vind si pe acelea! Cele care sint pe lista trebuie tinute sub cheie“, a spus Maria Firiza. Legea 143, publicata in 26 iulie 2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, aparuta in Monitorul Oficial 362 din 3 august 2000, o contrazice pe presedinta Colegiului.

Alprazolam, substanta activa din Xanax, figureaza in lista de toxice si stupefiante de la pagina 8, tabelul III. Aceste substante trebuie incuiate in dulapuri speciale, politia avind evidenta tuturor farmaciilor care le detin.

Reporterii GdS au reusit ce n-au reusit politistii de la Crima Organizata

Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj au spus ca nu au cunostinta ca in farmaciile din Tirgu Jiu se elibereaza medicamente fara prescriptie medicala. Directorul Cornel Neacsa, din cadrul CJAS, a precizat: „Daca ati descoperit asta este foarte grav, pentru ca reprezinta o incalcare a deontologiei si a legii. Daca dau medicamente la intimplare, se poate intimpla o nenorocire si atunci farmacistul suporta consecintele.“ La rindul sau, directoarea Directiei de Sanatate Publica Gorj, Sanda Mischie, este convinsa ca fenomenul s-a extins in mai multe farmacii din judet.

„Cred ca astfel de medicamente se elibereaza in mult mai multe farmacii decit in cele in care ati intrat dumneavoastra. Este un fenomen care ar trebui sa ne ingrijoreze, cu atit mai mult cu cit se face atita vilva cu campaniile antidrog.“

Surse din cadrul Biroului Crima Organizata, care ne-au solicitat sa nu le facem public numele, au declarat ca au avut informatii despre comercializarea de medicamente care contin stupefiante.

„Am avut si noi o actiune de acest gen in urma cu doua saptamini, dar, din pacate, n-am reusit sa-i prindem. Ne bucuram ca ne puteti ajuta cu astfel de informatii. Vom face, la rindul nostru, o ancheta la farmaciile pe care ni le-ati precizat. Pe una dintre ele chiar o aveam in vizor. Ceea ce au facut cei care v-au vindut Xanax se poate incadra la neglijenta“, a precizat un ofiter din cadrul Biroului Crima Organizata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS