11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn sef de post din Dolj a depistat o retea internationala de traficanti de femei

Un sef de post din Dolj a depistat o retea internationala de traficanti de femei

Un grup de sapte traficanti de femei a fost depistat de politistii de la CZCCOA Craiova cu ajutorul agentului sef Ion Schiligiu, de la Postul de politie din Maglavit. Reteaua activa in patru judete din sud-vestul tarii de peste un an si jumatate, in colaborare cu proxeneti din fostul spatiu iugoslav si din Albania, dar cercetarile au inceput abia anul acesta, cind una dintre victime a reusit sa fuga si sa dezvaluie totul. Atit traficantii romani, cit si o parte din proxenetii din afara tarii au fost prinsi, iar fetele au fost eliberate din miinile lor.

Vindute ca vitele in tirg

In urma cu aproximativ o luna, agentul sef Ion Schiligiu a primit mai multe date referitoare la dosarele a doua tinere din Maglavit, de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. Se presupunea ca acestea, desi aveau interdictie, trecusera frontiera.

Ion Schiligiu a audiat tinerele, dupa care a solicitat sprijinul Politiei de Frontiera Calafat. Politistii calafeteni au anuntat, la rindul lor, Centrul Zonal de Combaterea Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA), care a demarat cercetarile.

Trei doljeni se ocupau cu racolarea fetelor. Aurel Marius Toader, de 43 de ani, patronul SC HOLOSCOP SRL, Nicoleta Oana Tanase, de 22 de ani, si Ionut Sandu Vanca, de 22 de ani, nepotul lui Toader, toti din Maglavit, alegeau tinere provenite din familii dezorganizate, sarace, in special din zonele miniere ale Olteniei. Fetelor li se promitea ca vor fi duse in Occident sa lucreze. Cei trei se ocupau de obtinerea pasapoartelor, platind toate taxele si astfel cistigind increderea fetelor.

Cu masina lui Vanca, „DJ-19-VIS“, acestea erau duse la Resita, unde erau preluate de Mihai Fanel Stan, de 28 de ani, antrenor de atletism la CSM din localitate. Acesta era si creierul intregii retele. Pentru fiecare fata, racolatorii primeau cite 200 de euro. Antrenorul le preda mai departe fratilor Nicolae Anuaica, de 21 de ani, si Laurentiu Manta, de 18 ani, precum si Draghitei Creniceanu, de 38 de ani, primind pentru fiecare tinara 500 de euro. Draghita avea domiciliul in Moldova Noua, judetul Caras-Severin, si era prezentata drept „sefa vamii“ de la Naidej. In vama sirbeasca, acestea erau preluate de proxeneti din tara vecina, care plateau pentru fiecare fata 3.500 – 4.000 de euro, in functie de aspectul fizic. Cele care dintr-un motiv sau altul nu aveau pasaport erau coborite din autocar si conduse pe jos peste 30 de kilometri pentru a ocoli punctul de trecere a frontierei. Ele povesteau ca pe drum cei doi frati le obligau sa intretina relatii sexuale. Dupa ce le treceau ilegal frontiera, erau si ele vindute proxenetilor sirbi. Aici se incheia „misiunea“ romaneasca si incepea adevaratul calvar al tinerelor.

In beciul cu clopot sau in asternut cu clientul

Capul retelei sirbesti era un anume Toma, condamnat de mai multe ori pentru trafic de arme, munitie, droguri etc. Proxenetii acestuia le imprastiau pe romance prin multe orase din Serbia, Macedonia, Kosovo si chiar in Albania. Totul s-a aflat dupa ce una dintre fete, ajunsa la un bordel din Pancevo, a reusit sa evadeze.

Barul „Cassa Nova“ avea si un minihotel cu zece camere. Fetelor li se oferea lenjerie intima de lux. Clientii le alegeau in bar, dupa care urcau cu acestea in camere.

Tariful pentru 30 de minute era cuprins intre 50 si 80 de euro, in functie de serviciile oferite de fata. Acestea insa nu primeau nici un ban in primele doua luni, ci doar alimente. Proxenetii spuneau ca trebuie sa-si recupereze banii. Cele care refuzau sa se prostitueze erau duse in beciul barului si nu li se dadea decit apa. Doua dintre ele au stat acolo trei zile si trei nopti. In beci exista un clopot de care fetele trageau in momentul in care se razgindeau.

Una dintre ele a dat dovada de multa inteligenta. Ea a tras clopotul… Dupa o saptamina i-a spus patronului ca nu este multumita de lenjeria sa intima si ca ar vrea alt model pentru a-si putea atrage mai bine clientii. Acesta a dus-o in oras si i-a cumparat ceea ce a cerut, cheltuind aproximativ 250 de euro. La un moment dat, fata i-a spus acestuia ca vrea sa mai probeze ceva si a intrat in cabina.

Profitind de un moment de neatentie al proxenetului, tinara a fugit in piata din apropiere direct la un grup de politisti sirbi carora le-a spus totul. Acestia au dus-o la politie si, in baza declaratiilor acesteia, au demarat cercetarile.

In prezent, aproape intreaga retea de proxeneti este arestata, iar victimele acestora se afla intr-un lagar de primire pentru sase luni. Foarte multe dintre ele participa la procesul intentat infractorilor, ajutind justitia sirba sa probeze ca sint vinovati si sa-i condamne.

Mai deosebit a fost cazul unei tinere ajunse in Macedonia. Aceasta era grasa, iar pentru a putea face sex si a fi pe gustul clientilor de acolo, a fost tinuta o saptamina nemincata. Alata a avut „norocul“ ca, tot scoasa la cumparaturi, sa faca o criza de epilepsie intr-un magazin. Trecatorii s-au adunat imediat sa vada ce se intimpla, dar proxenetul, spunind ca o duce la spital, a dus-o inapoi. Nu mult dupa aceea, fata a facut a doua criza, ceea ce i-a determinat pe proxeneti sa o trimita urgent in Romania.

Politistii continua „curatenia“ prin… Balcani

Politistii din toate tarile implicate in acest caz continua cercetarile. In ceea ce priveste „partea romaneasca“, sapte traficanti au fost retinuti si se afla in arestul IJP Dolj.

Pentru comiterea infractiunii de trafic de persoane, ei risca pedepse de la trei pina la 12 ani, iar pentru trecerea frauduloasa a frontierei, de la trei la zece ani. Comisarul sef Gheorghe Bica, de la CZCCOA Craiova, a spus ca, dupa ce vor fi repatriate, tinerele vor fi introduse intr-un program de recuperare, perioada in care sint pregatite pentru diferite profesii. Cercetarile nu s-au incheiat insa, in libertate fiind inca cinci indivizi care faceau parte din aceeasi retea de traficanti romani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS