17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedic fugit pe caz de boala din SRI, in fruntea CJAS

Medic fugit pe caz de boala din SRI, in fruntea CJAS

Noul director-presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti, medic Gheorghe Bunciu, se pare ca a ajuns in aceasta functie pe cai cel putin ciudate. Acuzat de colegii din Serviciul Roman de Informatii Mehedinti ca a lasat pe un colonel sa moara cu zile si, vazind ca nu mai este dorit in rindurile SRI, „doctorul Menghele“ – cum ii spuneau fostii camarazi, si-a aranjat iesirea la pensie, pe motive medicale. In ciuda diagnosticelor, care nu i-ar permite, potrivit legislatiei actuale, sa conduca un autoturism, acesta a participat la concursul pentru ocuparea postului de director-presedinte al CJAS Mehedinti, pe care l-a si cistigat.

I-a injectat pe toti

Medicul Gheorghe Bunciu a intrat in SRI in 1994, dupa ce a trecut prin mai multe structuri militarizate. Dupa absolvirea facultatii din cadrul Institutului Militar Bucuresti, a fost repartizat, in 1975, la Unitatea de Vinatori de Munte Cimpulung Muscel, pina in 1979; de aici, a trecut la Brigada de Vinatori de Munte Posada, pina in ianuarie 1989, cind a ajuns la Comandamentul Militar Teritorial din Severin. Activitatea sa la Serviciului Roman de Informatii Mehedinti nu a fost deloc „elogiata“ de catre colegii sai, care l-au numit „doctorul Menghele“.

„A fost o gluma a unui coleg, mai dezvoltat fizic, pentru ca eram mai sever cu colegii de acolo. Preferam sa-i injectez pe toti. Dupa ce aplicam acest tratament, erau multumiti. Nu mi-a scapat unul, in opt ani, in care vaccinarea era obligatorie“, spune Gheorghe Bunciu.

Un colonel pe constiinta

Despartirea medicului de institutia in care trebuia sa asigure sanatatea salariatilor a fost grabita de moartea colonelului Ion Lupitu, angajat al SRI Mehedinti si pacienti de-ai sai. Colonelul Lupitu face doua lipotimii, urmate de un infarct, si a decedat la 49 de ani, dar medicul sau, Gheorghe Bunciu, nu si-a asumat nici o raspundere in acest caz:

„Un coleg mi-a reprosat ca eu l-am omorit. In acea perioada, eu eram in concediu, dar ma ocupam si de colonelul Lupitu, care era la mine in tratament. Eram plecat in tara si cind am ajuns acasa, asistentul meu mi-a spus ca a murit. Nu a murit din cauza neglijentei mele“.

Angajatii SRI Mehedinti au inceput dupa moartea colegului lor, sa se fereasca a se mai trata la medicul institutiei. Gheorghe Bunciu si-a dat seama ca nu mai este dorit si incepe sa-si pregateasca plecarea. Pentru ca mai avea doi ani pina la virsta legala de pensionare, a recurs la metoda pensionarii pe motive medicale.

„Cind am vazut ca nu mai sint dorit, ca poate colegii mei vor servicii de calitate mai buna, am plecat. Am vrut sa fac asta cu doi ani inainte, am zis ca e timpul sa las locul altora, mai tineri. Am insistat pe o situatie care a aparut la nivelul SRI si am recurs la varianta pensionarii pe motive medicale. Indeplineam toate conditiile, dar nu erau fonduri pentru solde ajutatoare. Am mers in spital si m-am internat cu diabet zaharat, purtator de virusul hepatitei B, ulcer, care mi-a singerat de doua ori, hipertensiune, cardiopatie, toate boli clasabile. Mi s-a spus la un moment dat ca nu se poate, dar am hotarit ca trebuie sa plec si am zis ca nu mai ies din spital, pina cind nu ma claseaza. M-au declarat inapt“.

„Pentru SRI sint inapt, dar pentru Casa de Asigurari sint apt“

Diabet zaharat dezechilibrat, cardiopatie ischemica dureroasa, hipertensiune arteriala, dislepidemie – sint diagnosticele cu care medicul Gheorghe Bunciu a fost declarat inapt si pensionat la 1 ianuarie 2003, pe motive medicale. Peste trei saptamini, pe 22 ianuarie 2003, medicul „inapt“ participa la concursul organizat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru postul de director la CJAS Mehedinti, depunind, pentru inscrierea la examen, adeverinta medicala ce atesta ca este sanatos si apt pentru examen si pentru ocuparea unei functii inalte de conducere. Toate actele necesare participarii la concurs au fost legalizate la notariat.

„Am luat decizia de a participa la concurs, intr-un timp foarte scurt. Cind am primit subiectele, in primele zece minute nu mi-am amintit nimic. Incet-incet, am inceput sa scriu si, in aceeasi zi, am fost anuntat ca trebuie sa sustin proba practica, dupa care am fost numit director-presedinte al CJAS Mehedinti“, a mai spus medicul Gheorghe Bunciu, care le-a transmis noilor sai subordonati, la instalarea in functie, ca va lucra „dupa reguli militare“. Despre declaratiile false cu care a participat la concurs, actualul director al CJAS Mehedinti spune ca „nu cred ca am comis o ilegalitate; pentru SRI sint inapt, dar pentru Casa de Asigurari sint apt“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS