31 C
Craiova
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local Gara Craiova a ramas in bezna

Gara Craiova a ramas in bezna

ELECTRICA a intrerupt furnizarea curentului electric catre Compania Nationala CFR, din cauza datoriilor neachitate de citeva luni, fara a fi insa afectat traficul feroviar. La Craiova, gara a ramas practic in bezna vineri seara. Grupurile electrogene asigura doar circulatia in siguranta a trenurilor de marfa si calatori, inclusiv iluminatul in salile de asteptare si la casele de bilete. Pentru ca faxurile si calculatoarele nu mai functioneaza, nu se mai fac plati, iar angajatii nu isi vor putea lua salariile. Revizia vagoanelor in statie se face la lumina lanternei.

Din cauza datoriilor de sute de miliarde de lei, SC ELECTRICA SA a dispus la sfirsitul saptaminii trecute sistarea furnizarii energiei electrice catre toate sucursalele apartinind Companiei Nationale CFR, raminind in functiune numai grupurile electrogene care alimenteaza sistemele absolut necesare pentru circulatia trenurilor.

In judetul Dolj, energia electrica a fost intrerupta vineri, fiind afectate statia de calatori, birourile Regionalei CNCFR, precum si celelalte cladiri aflate in patrimoniul acesteia. In aceeasi situatie se gasesc si cele patru societati care isi au sediul in cladirea CNCFR: CFR – Marfa, CFR – Calatori, SAAF si AFER.

Chiriasii raspund pentru datoriile proprietarului

La CFR – Marfa, nu se mai fac nici un fel de plati pentru ca nu mai functioneaza calculatoarele si faxurile. „Oamenii nu isi vor putea primi salariile pentru ca statele se intocmesc pe calculator. In toata cladirea cu sapte etaje in care se afla sediul societatii, doar cinci sau sase birouri mai sint alimentate cu energie electrica de la un grup electrogen foarte vechi, pentru a putea fi asigurata desfasurarea strict a activitatilor care tin de siguranta circulatiei, cum ar fi legatura cu operatorii de trafic“, a declarat Ion Frunza, sef de divizie in cadrul CFR Marfa SA.

Dorina Foamete, inginer in cadrul aceleiasi societati, considera ca CFR Marfa SA nu ar trebui sa suporte consecintele pentru facturile restante, deoarece si-a achitat integral consumurile catre CNCFR:

„ Pentru ca sintem chiriasii CNCFR, ELECTRICA nu vrea sa ne faca facturi separate, asa ca trebuie sa platim curentul electric laolalta cu regionala – care este cel mai mare datornic. In ceea ce ne priveste, noi ne-am onorat obligatiile, asa ca mi se pare aberant ca si noi sa suportam consecintele“.

Despre datoriile CNCFR catre ELECTRICA, Dorina Foamete considera ca acestea sint rezultatul unor neintelegeri legate de modalitatile de compensare.

ELECTRICA nu face concesii

Potrivit conducerii ELECTRICA SA, furnizarea energiei electrice catre CNCFR – Craiova nu va fi reluata decit in momentul in care regionala isi va plati integral datoria de 50 de miliarde de lei, acumulata in ultimele sase luni.

„Am primit dispozitii sa nu facem nici un fel de concesii pina cind nu vor fi achitate integral datoriile“, a precizat Ion Sandulescu, director general al SC ELECTRICA SA – sucursala Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Foarte important pentru românii care pleacă în Grecia: până...

Românii care vor să intre în Grecia pe la punctul de frontieră Promachonas nu vor putea intra în țară dacă nu li...
00:01:54

VIDEO: 71 de arestări după protestele din Serbia

Poliţia a arestat 71 de persoane, inclusiv un britanic şi un tunisian, după violenţele izbucnite vineri seară la o manifestaţie desfășurată în...

Universitatea Craiova – FCSB | CCA a desemnat brigada...

CCA a desemnat sâmbătă brigada de arbitri care vor împărți dreptatea la derbiul dintre Universitatea Craiova și FCSB. Astfel,...

30 de cazuri noi de coronavirus în județul Gorj

Alte 30 de persoane din județul Gorj au fost confirmate cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.

Universitatea Craiova – FCSB | Cristiano Bergodi: Îmi doresc...

Antrenorul formației Universitatea Craiova, Cristiano Bergodi, a prefațat întâlnirea cu FCSB. Derbiul etapei a 7-a din play-off-ul Ligii 1 se dispută duminică, de la ora 21.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“.

Orban, revoltat după amânarea legii carantinei: „Nu înțeleg de...

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat...