8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA inceput „invazia“ martisoarelor

A inceput „invazia“ martisoarelor

Desi mai sint citeva zile pina la 1 Martie, cind se sarbatoreste Ziua Martisorului, in Slatina lucrurile deja s-au precipitat. 62 de comercianti au obtinut pina luni acordul primariei de a vinde martisoare si alte obiecte cautate de 1 Martie, numarul acestora fiind insa in continua crestere. Mai mult, pentru a veni in sprijinul mestesugarilor si al comerciantilor, primaria a inaugurat ieri Tirgul Martisorului, amenajat pe platoul de linga Casa de Cultura a Sindicatelor (str. Aleea Independentei) si care se va desfasura in municipiu in intervalul 24 februarie-9 martie.

Tirgul Martisorului

Cu toate ca tirgul de martisoare este plasat in centrul orasului, majoritatea comerciantilor sint nemultumiti de „tratamentul autoritatilor“. „Ne-au mutat de pe bulevardul A.I. Cuza, unde ne adunam in anii anteriori, si ne-au asezat aici, unde nu ne stie nimeni! Cine o sa vina pe aici?! Tata?!“, se plingea Maria Preoteasa, din comuna Potcoava. Florina Mitrica, o vinzatoare din Slatina, era si ea la datorie. Impreuna cu familia, aceasta s-a apucat de confectionat sutele de martisoare pe care le avea la vinzare inca din luna ianuarie. In confectionarea martisoarelor a investit familia Mitrica patru milioane de lei si sute de ore de munca.

„Toti cei trei copii ne-au ajutat pe mine si pe sotul meu sa le terminam. Au fost zile cind am lucrat aproape nonstop. Sa speram ca o sa vindem ceva. Anul trecut a mers destul de bine pina la urma, dar nu stiu anul asta cum o sa fie. Lumea e tot mai saraca“.

Sotii Costica si Niculina Mincu, din comuna Curtisoara, sint vechi in „bransa“. Pentru a avea un stoc suficient de martisoare, familia s-a apucat de munca din luna decembrie. „Sintem opt in familie. Nici unul nu a stat degeaba pina duminica. Am bagat cam patru milioane de lei in martisoare. Ne-am temut ca nu o sa avem un loc bun daca mai stam citeva zile. Asa ca am obtinut aprobarile printre primii“, a spus Costica Mincu, mindru de realizarile familiei. Pentru cinci zile, cit va sta in tirgul de martisoare, el a platit 144.000 de lei.

Preturi pentru toate buzunarele

In Tirgul Martisorului erau luni aproximativ 20 de comercianti. Chiria de 6.000 lei/mp/zi este considerata modica de toti cei implicati in aceasta actiune. Potrivit celor declarate de Irina Dumitrache, inspector in cadrul Biroului Acorduri al Directiei de Patrimoniu Slatina, autoritatile se asteapta ca numarul comerciantilor care vor dori sa desfasoare activitati de comert specifice pentru 1 Martie sa creasca semnificativ in zilele urmatoare. La rindul sau, viceprimarul municipiului, Marin Postolache, a spus ca in acest an se va acorda o atentie deosebita tuturor tirgurilor si expozitiilor care se vor organiza in oras.

„Pentru inceput, am decis sa celebram intr-un mod aparte Ziua Martisorului. Pentru aceasta, am amenajat Tirgul Martisorului in centrul orasului si i-am mutat pe vinzatorii care se adunau pe trotuarele din oras. Se va face un comert cu adevarat civilizat“, a precizat Marin Postolache.

Preturile martisoarelor sint pentru toate buzunarele si pentru toate gusturile. Pornind de la 5.000 de lei, cit costa un martisor din metal, pretul poate ajunge si pina la 30.000 – 50.000 de lei la martisoarele de dimensiuni mari. Dar nu numai martisoare se gasesc la vinzare cu acest prilej. Jucariile de plus costa 50.000 de lei. Ca si anul trecut, la vinzare au aparut foarte multe martisoare confectionate din pietre semipretioase si chiar lemn. Pretul lor este cuprins intre 15.000 si 25.000 de lei. Brosele costa 30.000 de lei, iar felicitarile se vind cu 10.000-15.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS