13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZece eleve au ajuns la spital cu intoxicatie

Zece eleve au ajuns la spital cu intoxicatie

Zece eleve din Scoala generala cu clasele I-VIII Scarisoara, de linga Caracal, au ajuns in spital, dupa ce doi colegi de-ai lor s-au jucat cu un spray paralizant, pe care unul dintre ei il avea de la tatal sau. Inainte de a incepe prima ora de curs, au pulverizat de citeva ori in aer pentru a-si speria colegele.

Pentru ca incidente de acest fel sint tot mai frecvente in unitatile de invatamint din Oltenia, inspectorii scolari sint decisi sa ia masuri. Cazul a ajuns si in atentia politiei, iar daca minorii vor fi gasiti vinovati pentru folosirea substantelor iritant-lacrimogene, familiile lor vor plati amenzi de zeci de milioane de lei.

Daniel Voicu, de 14 ani, elev in clasa a VI-a la Scoala generala din comuna Scarisoara, a primit cadou de la tatal sau un spray paralizant.

Vineri, 21februarie, inainte de inceperea primei ore de curs, Dan impreuna cu Marius Vasile, un coleg de-ai sai, din curiozitate, au pulverizat spray in clasa.

Primii elevi care au intrat in sala de curs au inceput imediat sa se simta rau.

„Ma intepau puternic ochii si imi lacrimau. Ma durea capul foarte rau si aveam senzatia ca ma sufoc. Dupa mine au mai intrat si alte fete si s-au simtit la fel“, povesteste Raluca Cojocaru, una dintre victime.

In mai putin de o jumatate de ora, zece fete au ajuns la Spitalul Municipal din Caracal, intoxicate cu o substanta necunoscuta. Este vorba de Raluca Cojocaru, de 13 ani, Florina Gabriel, de 12 ani, Geanina Plopeanu, de 13 ani, Florina Greiere, de 13 ani, Alina Velicu, de 12 ani, Carmina Boarana, de 12 ani, Daniela Dina, de 12 ani, Nicoleta Rau, de 12 ani, Liliana Anghelache, si Florina Tutuloanea, de 11 ani.

„Nu am stiut ce este in tub. Mi l-a dat tati. Si Marius a zis sa dam cu el sa vedem ce se intimpla. Nu stiu ca unora dintre fete li s-a facut rau. Probabil ca au iesit gaze pe sub usa“, povesteste Dan. Parintii lui Daniel sint despartiti de mai mult timp, iar bunica din partea mamei, Oprita Cojocaru, crede ca tatal copilului i-a dat spray-ul numai ca sa faca rau: „Un ban, acolo, de buzunar, 50.000 sau 100.000 de lei nu i-a dat. L-a invatat la prostii“.

Amenzi usturatoare pentru o joaca

Medicii le-au tinut pe fete sub supraveghere medicala si tratament perfuzabil 24 de ore, dupa care au fost externate.

„Diagnosticul la internare a fost intoxicare cu o substanta necunoscuta. Prezentau cefalee, anxietate, stare de frica, aveau ochii inrositi si le lacrimau. Au stat sub tratament perfuzabil. Nici una dintre fete nu a pus probleme deosebite“, a declarat dr. Olga Vega, medic specialist pediatru la Spitalul Municipal din Caracal.

Parintii fetelor sint revoltati de incidentul petrecut in Scoala din Scarisoara si sustin ca nu renunta pina cind cei doi minori nu vor fi pedepsiti.

„Ce fel de educatie le-au dat? Daca nu ajungeau imediat la spital, cine stie ce se intimpla“, a spus, revoltata, mama Ralucai Cojocaru.

Directorul scolii, Florin Lungu, a sesizat Inspectoratul Scolar Judetean Olt. Celor doi minori probabil li se vor scadea mediile la purtare.

Seful Politiei Caracal, subcomisarul Petre Gherghe, a spus ca spray-ul paralizant folosit de cei doi elevi era produs in Germania, scria pe el NATO si, in general, poate fi procurat de la tarabele din piata ale vinzatorilor basarabeni sau de la firmele de paza, el fiind folosit pentru protectie. Daca minorii vor fi gasiti vinovati pentru folosirea substantelor iritant-lacrimogene, familiile lor vor fi sanctionate contraventional cu amenda cuprinsa intre 400.000 si 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS