3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj14 accidente de muncă in mai puţin de două luni

14 accidente de muncă in mai puţin de două luni

Indisciplina in muncă, principala cauză a producerii accidentelor

Accidentele de muncă sint tot mai multe şi mai grave in Dolj. Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Dolj au ajuns la concluzia că principala cauză a producerii acestora este indisciplina la locul de muncă. In special in rindul constructorilor care, deşi au echipament individual de protecţie, lucrează tot fără mănuşi, cască şi centură de siguranţă. „Toate astea fie le ţin in vestiar, fie le pun jos, lingă schelă. Multe dintre accidente sint stupide şi, dacă s-ar fi respectat normele de protecţie a muncii, nu s-ar fi intimplat nimic“, a precizat Mihail Mohora, inspectorul şef al ITM Dolj.

De la inceputul anului şi pină in prezent, la ITM Dolj au fost inregistrate peste 14 accidente de muncă, dintre care patru au fost mortale. „Sint destul de multe. Anul trecut au fost nouă accidente mortale din totalul de 101, iar restul s-au soldate cu incapacitate temporară de muncă sau cu invaliditate. Amenzile aplicate au depăşit suma de 850 de milioane de lei“, a mai spus inspectorul şef al ITM Dolj.

Cele mai mari abateri se inregistrează pe şantierele de construţii, unde adesea se lucrează pe principiul „merge şi aşa“, deşi oamenii cărora li se face un instructaj de protecţie a muncii au experienţă şi cunosc riscurile la care se expun „De la 1 martie se va relua lucrul pe şantiere. De aceea atragem atenţia celor care lucrează in construcţii să respecte cu stricteţe normele specifice de securitate şi sănătate in muncă. Mulţi dintre ei sint oameni in virstă, care au experienţă in muncă, şi tot işi pun inutil viaţa in pericol“.

In cazul nerespectării normelor de securitate şi sănătate in muncă, sancţionaţi sint patronii, dar şi angajaţii. Cei din urmă sint obligaţi să işi plătească amenda din buzunar. Penalităţile sint cuprinse intre 25 şi 90 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS