19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii din Cimpeni au mers pe jos, prin viscol, pina s-au imbolnavit

Copiii din Cimpeni au mers pe jos, prin viscol, pina s-au imbolnavit

Parintii elevilor de gimnaziu din satul Cimpeni – Dolj sint revoltati ca, in urma comasarii scolilor, in anotimpul geros, copiii lor au fost obligati de imprejurari sa mearga pe jos opt kilometri, la Scoala nr. 2 Pirsani, desi Primariei Pielesti i s-a dat un microbuz Aro de 24 de locuri.

Multi dintre copii s-au imbolnavit. Ei spun ca vinovata este primarita comunei Pielesti, Gheorghita Nescu, care nu s-a ocupat de deszapezirea drumului de la Cimpeni pina dincolo de calea ferata.

Primarita sustine ca „drumul a fost prins in bugetul local din primul trimestru al acestui an“ si ca a trimis deja cinci scrisori de intentie la cinci societati pentru pietruire. Localnicii spun ca, daca da Dumnezeu un pic de caldura, toate masinile ramin in mocirla. Nu o data, copiii au fost nevoiti sa coboare din masina, sa o impinga pentru a o scoate la liman.

45 de copii inghesuiti ca sardelele intr-un microbuz Aro

Directoarea Scolii cu clasele I-VIII Pirsani, Vasilica Bujor, a spus ca elevii navetisti n-au intimpinat greutati, decit in doua zile.

Elevii clasei a VI-a au sustinut cam acelasi lucru, dar, cu jumatate de gura. Cei din clasa a VII-a au fost dezarmant de sinceri, afirmind ca o saptamina au fost nevoiti sa indure gerul si viscolul, mergind pe jos aproape sase kilometri, pina la calea ferata, unde erau asteptati de microbuzul Aro:

„Unii dintre noi s-au imbolnavit mai rau, altii doar au racit. Si acum, citiva dintre noi sint raciti. Nu s-a intimplat sa venim pe jos, doar o saptamina. Au fost si alte zile, cind am venit pe jos la scoala“.

Copiii tuseau si erau imbracati gros. Intr-un fel, acestia au dezamagit-o pe directoare ca nu au spus ceea ce ar fi dorit sa auda aceasta de la ei. Sint 45 de copii din invatamintul gimnazial, care fac naveta de la Cimpeni, inghesuiti ca sardelele intr-o masina cu 24 de locuri. Doi copii au abandonat scoala, in clasa a V-a: Ionela Lavinia Knebel si Cristina Dumitru. Despre elevul Udrea, directoarea a spus ca „are probleme psihice de acomodare, iar tatal sau a dorit sa-l inscrie la o scoala cu nevoi speciale, ceea ce nu s-a putut realiza“.

Primarita din Pielesti acuza comoditatea directoarei Bujor

Directoarea Bujor sustine ca, de cite ori nu au fost bani pentru motorina, a scos din propriul buzunar in scopul bunei derulari a procesului instructiv-educativ: „Chiar astazi am dat bani de la mine pentru combustibil“.

Primarita recunoaste ca au fost si zile cind au lipsit bani pentru motorina, dar ca este deranjata de atitudinea directorului de la Scoala din Pirsani, care nu vine sa ridice banii de la casierie, din „comoditate“:

„Acum, relatiile dintre primarie si scoala sa zicem ca sint amiabile, insa nu este suficienta conlucrarea intre Scoala de centru Pielesti, Scoala Pirsani si comunitatea locala. Avem banii in casierie. Nu inteleg de ce nu vine sa-i ridice!“

Agentul de politie: „Nu este treaba mea!“

La Cimpeni copiii invata simultan. Sint cinci elevi in clasa I, sapte elevi in clasa a II-a, trei in clasa a III-a si opt elevi in clasa a IV-a. Natalitatea este sub orice critica. Este greu de inchipuit cum va mai fi viata sociala de aici. Primarita a spus ca nu exista apa curenta in scolile din Cimpeni, Pirsani si nici in gradinitele din Pielesti, copiii venind fiecare cu sticluta cu apa de acasa. Neajunsurile sint multe si nu mai mira nimic. Exemplul, poate cel mai elocvent, este cel al agentului principal de politie din Cimpeni, Stefan Prioteasa, care este indiferent daca este normal ca 45 de copii sa fie inghesuiti intr-o masina cu 24 de locuri, existind riscul unor accidente grave: „Nu este treaba mea!“, spune dezinvolt agentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS