17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEcaterina Andronescu a reafirmat ideea ca scoala sa inceapa la sase ani

Ecaterina Andronescu a reafirmat ideea ca scoala sa inceapa la sase ani

• „Nu intentionam sa limitam accesul spre invatamintul superior, cel putin la nivelul anului 2003“, a spus Ecaterina Andronescu • Ea a mai declarat ca ii este foarte greu sa rezolve problema celor 138 de scoli postliceale sanitare din tara care produc absolventi pe banda rulanta • Scolile profesionale vor fi transformate in Scoli de Arte si Meserii • Vasile Mija, liderul Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamint (UJSLI) Gorj, a stirnit hazul celor prezenti la intilnirea din Sala Maura a Prefecturi Gorj, cind a solicitat spor actoricesc si spor de risc pentru profesori

Vizita de simbata pe care ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a intreprins-o in Gorj a fost cea de-a doua in decurs de numai trei luni. Aceasta le-a vorbit directorilor de institutii de invatamint din judet, sefilor Inspectoratului Scolar, dar si conducatorilor judetului si ai citorva unitati economice despre necesitatea ca invatamintul sa inceapa la virsta de sase ani si sa fie obligatoriu pina in clasa a X-a.

Ea a spus ca invatamint obligatoriu de opt clase mai are numai Albania si ca inceperea scolii la sase ani va avea ca principal efect intrarea tinerilor absolventi mai devreme pe piata muncii.

„E pacat sa il tinem pe copil acasa, cind poate sa intre mai devreme pe piata muncii. Avem in vedere si cresterea invatamintului obligatoriu. Dupa clasa a VIII-a, elevul va avea mai multe posibilitati de a-si continua scoala. Fie la liceu, timp de patru ani, cu primii doi ani obligatorii, fie la liceele vocationale: arte plastice, teologie, muzica, militar. In primii doi ani vor exista noua-zece materii de cultura generala comune, aproximativ 70% din materie. Dupa primii doi ani, elevii se vor imparti pe tipuri de licee, pentru specializare: informatica, matematica. La final, elevul va avea o certificare pentru a putea intra in cimpul muncii. Nu intentionam sa limitam accesul spre invatamintul superior, cel putin la nivelul anului 2003. Dupa clasa a VIII-a, jumatate din absolventi vor merge la scoala de arte si meserii, care va inlocui scoala profesionala si de ucenici“, a spus Ecaterina Andronescu.

Scolile postliceale sanitare – o problema nerezolvata

Ecaterina Andronescu a spus ca inca nu a fost rezolvata problema celor 138 de scoli postliceale sanitare din tara, care pregatesc absolventi pentru o piata unde nu isi gasesc locuri de munca.

„Din pacate, produc absolventi de proasta calificare. Si trebuie sa recunosc: am o problema cu aceste scoli posliceale pe care nu le-am infiintat eu, ci le-am mostenit. Pe linga facultatile de medicina, vom infiinta colegii care se vor ocupa de scolarizarea asistentilor. Iar aceste scoli postliceale nu le putem desfiinta de miine, pentru ca sint o problema sociala. Asistentii de aici se vor ocupa de ingrijirea bolnavilor si a copiilor mici, la domiciliu. Un fel de asistenta comunitara. Dar ne este foarte greu, pentru ca ne-am trezit cu o lege care tocmai a fost promulgata si care sustine asistenta medicala in forma de acum“, a mentionat ministrul educatiei.

Spre finalul discutiilor, intr-o interventie care a stirnit ilaritatea, Vasile Mija, liderul UJSLI Gorj, a afirmat: „Doamna ministru, profesorul ar trebui sa primeasca spor de risc, pentru ca nu stii niciodata pe cine ai in fata. Atit in ceea ce il priveste pe elev, cit si pe parinte. Si, de ce nu, profesorul ar trebui sa primeasca si spor actoricesc. Pai, trebuie sa ai talent actoricesc pentru a convinge“. Liderul de sindicat a mai ridicat si problema acordarii de salarii compensatorii pentru cadrele didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS