10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariati ai FPS Mehedinti- angajati la firmele care au cistigat licitatiile

Salariati ai FPS Mehedinti- angajati la firmele care au cistigat licitatiile

• Acestia erau si membri ai comisiei de licitatie, si semnatari ai contractului de privatizare
• Activele si mijloacele fixe au fost vindute la preturi derizorii • 50 de dosare au fost trimise Parchetului Mehedinti, Parchetului National Anticoruptie si guvernului

50 de societati comerciale cu capital de stat din judetul Mehedinti, privatizate in perioada 1996-2001, au fost verificate de Corpul de Control al Prefectului, de Directia Judeteana a Finantelor Publice, Garda Financiara si Inspectoratul Judetean de Politie, in baza Ordinului nr. 220/2001, emis de prefectul Dan Trancota.

Controlul, care a durat mai bine de un an, a scos la iveala faptul ca multe din obligatiile inscrise in contractele de privatizare nu au fost respectate de catre cumparatori. Organele de control au constatat ca salariati ai Fondului Proprietatii de Stat (FPS) au fost numiti in functia de administrator, de catre firmele care au cistigat licitatiile, dupa privatizare, acestia fiind membri ai comisiei de licitatie si semnatari ai contractului de privatizare la societatile respective. Totodata, salariati ai FPS au fost numiti in comisia de cenzori de catre firmele cistigatoare.

In timpul derularii contractelor, actiunile au fost cesionate unor terte persoane

Potrivit comisarului-sef al Garzii Financiare Mehedinti, Emil Ghelner, in unele situatii, vinzarile de active si mijloace fixe au fost realizate la preturi derizorii, catre societatile comerciale participante la licitatie, ai caror administratori sint actionari sau directori la firma cistigatoare a licitatiei sau catre persoane fizice, salariati ai societatii care a adjudecat licitatia:

„Alte nereguli constatate au fost: nerealizarea investitiilor asumate prin contractele de vinzare-cumparare de actiuni; cesionarea de actiuni, pe perioada derularii contractelor, catre terte persoane fizice sau juridice, fara acordul FPS (APAPS); schimbarea formei juridice din SA in SRL; dupa obtinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului nu s-a majorat capitalul social cu contravaloarea acestuia si nu a fost anuntat FPS, pentru incheierea unui alt contract de vinzare-cumparare a actiunilor aferente acestui teren“. In verificarile pe linia privatizarii si postprivatizarii din judetul Mehedinti, nu au fost cuprinse 13 AGROMEC si agentii economici care au sediul social in alte judete.

Nume importante din viata economica mehedinteana fac obiectul dosarelor

Cele 50 de dosare, cuprinzind aspectele sus-mentionate, au fost trimise luni catre Parchetul Tribunalului Mehedinti, Parchetul National Anticoruptie si guvern, pentru continuarea cercetarilor. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a declarat ca numele societatilor verificate nu pot fi facute publice, pina la finalizarea anchetelor:

„Materialele de cercetare vor fi inaintate institutiilor abilitate si vor fi luate masurile legale. Daca dam numele unei societati, am putea face multe deservicii, astfel ca vom astepta rezultatele oficiale“. Pe linga notele de constatare, incheiate cu privire la activitatea de privatizare, au fost realizate 34 de procese-verbale, prin care s-au aplicat sanctiuni contraventionale, in valoare de 639 de milioane de lei, si au fost calculate majorari si penalitati de intirziere de peste 1,8 miliarde de lei.

Potrivit comisarului-sef Emil Ghelner, pe parcursul verificarilor nu au fost facute presiuni politice, dar nume importante din viata economica a judetului Mehedinti fac obiectul dosarelor incheiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS