16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Medicina primara e falimentara!“

„Medicina primara e falimentara!“

Peste 150 de medici de familie au pichetat ieri-dimineata sediul Prefecturii Dolj, nemultumiti de diminuarea cu 20 de procente a fondurilor alocate in acest an medicinii primare. Ei au cerut o renegociere a contractului-cadru la care sa fie invitati si reprezentantii medicilor de familie. In caz contrar, medicii de familie sint hotariti sa nu incheie contracte de prestari servicii cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS).

In ciuda gerului de afara, peste 150 de medici de familie din judetul Dolj au participat ieri-dimineata, timp de doua ore, la un protest organizat de filialele doljene ale Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF) si Patronatului Medicilor de Familie (PMF) din Romania.

Medicii sint nemultumiti ca bugetul alocat in acest an de catre CNAS este cu 20% mai mic fata de anul trecut si au declarat ca nu vor incheia contracte cu CAS Dolj daca nu se va face renegocierea conditiilor de finantare in prezenta reprezentantilor medicilor de familie.

„Speram intr-o renegociere a contractului-cadru si a normelor de aplicare, la care sa fim invitati si noi. Mi se pare normal ca fiind parte la semnarea contractului, sa avem un cuvint de spus in elaborarea acestuia. Vrem sa se renunte la situatia absurda din prezent in care medicii de familie trebuie sa cedeze santajului Casei de Asigurari de a semna un contract care ii dezavantajeaza“, le-a spus dr. Eduard Armeanu, presedintele filialei Dolj a SNMF.

„Boala dumitale e grava. Se numeste bartosita“

Actiunea de ieri a avut ca scop sensibilizarea autoritatilor locale, carora li s-a cerut sprijin in demersurile adresate CNAS si Ministerului Sanatatii si Familiei.

Inghetati de frig, medicii de familie au incercat sa se incalzeasca putin invirtindu-se in cerc in jurul statuii lui Mihai Viteazul din Piata Prefecturii, strigind sloganuri de genul – „Sanatate, sanatate, e mai buna decit toate!“ sau „Medicina primara e falimentara!“ – si arborind pancarte, unele dintre ele cu anecdote: „Pacientul: «Doctore, ce boala am?». Doctorul: «Este grava! Ai bartosita»“.

„Este aberant ce se intimpla! Am 1.000 de persoane pe lista, dar sint platita doar pentru 800 dintre ele, restul nefiind asigurati. Cu doar zece milioane de lei pe luna, cit imi da CAS Dolj, nu pot sa o scot la capat“, a spus Cristina Luba, medic de familie din Craiova.

Un alt medic craiovean, Elena Cimpeanu, a spus ca a iesit in pierdere dupa toate cheltuielile pe care a trebuit sa le faca:

„Pentru ca am sub 1.000 de pacienti, am primit doar 9,5 milioane de lei. Din acesti bani am platit asistenta, femeia de serviciu, impozitul, contributia la sanatate, utilitatile si contabilul, raminind cu o datorie de 100.000 de lei“. Medicii de familie din mediul rural, desi au avut multe comentarii de facut in legatura cu problemele cu care se confrunta, au refuzat sa li se publice numele, de teama unor represalii din partea CAS Dolj.

Agitatia creata de protestatari a stirnit interesul mai-marilor de la prefectura. Reprezentantii nemultumitilor au fost invitati sa participe la discutii cu prefectul Cornel Mondea, care s-a oferit sa aduca la cunostinta forurilor competente de la Bucuresti problemele medicilor doljeni.

In cazul in care revendicarile nu vor fi rezolvate, nici un medic de familie doljean nu va mai incheia contract cu CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS