14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartea Alba a guvernarii i-a plictisit pe primarii doljeni

Cartea Alba a guvernarii i-a plictisit pe primarii doljeni

Sedinta de ieri a Comisiei Judetene Consultative, tinuta la sediul Prefecturii Dolj, a avut ca punct principal pe ordinea de zi bilantul guvernarii pesediste dupa doi ani de mandat. Asa-numita „Carte Alba a guvernarii“ are 100 de pagini numai pentru perioada decembrie 2001-decembrie 2002, asa ca, atunci cind a trebuit sa le citeasca primarilor doljeni din ea, prefectul Cornel Mondea a prezentat un conspect pret de doua ceasuri. Raportul a semanat cu un proces-verbal. Fata in fata cu avalansa de cifre si de statistici, multi dintre primari au adormit sau au preferat sa citeasca presa. Chiar si prefectul a obosit la un moment dat si, cerindu-si scuze fata de colegi, a „sarit“ peste multe pagini.

Ca sa traga o concluzie din stufarisul de date, un neavizat trebuie sa ia un carnetel si un pix si sa treaca la lucru. Astfel, primarii atenti au aflat ca in 2002 industria a crescut putin la capitolul produse chimice, tractoare si piese de schimb, dar a scazut la transformatoare si aparataj, ca in agricultura a fost dezastru (pierderi de 1.312 miliarde de lei din cauza secetei si numai 604 miliarde ajutor de la stat, acordat prin nu mai putin de 17 acte normative) si ca am importat mai mult decit am exportat. Conform statisticilor, importurile au fost cu 68 de milioane de dolari mai mari decit in 2001.

Avem someri, avem destui, dar nu ii pasa nimanui

In ceea ce priveste rata somajului, informatiile sint lacunare. La sfirsitul lui 2002, numarul somerilor aflati in plata a scazut cu 1.538, numarul total de someri fiind de 20.934. Avem o rata a somajului de 6,3% in raport cu populatia activa. Nu se precizeaza nimic despre cei care nu mai primesc nici macar ajutor de somaj sau despre cei care si-au gasit un loc de munca. Unele date provenind de la Directia Finantelor Publice se refera la datoriile agentilor economici si la procesele de executare silita. Acestia au acumulat restante de 2.194 de miliarde de lei catre stat (din care 152 de miliarde intirzieri si reesalonari), peste 3.000 dintre ei intrind in executare silita. Cu toate acestea, din cele 1.247 de miliarde pentru care s-au deschis procese, s-au incasat doar 86 de miliarde. Nici sechestrele pe bunuri nu au rezolvat mare lucru, deoarece, din cele peste 300 care s-au pus pentru recuperarea unor datorii de 214 miliarde, s-au incasat doar doua.

Hai, privatizare!

Privatizarile, in special marile privatizari, sint veriga slaba a lantului social-democrat in judetul Dolj. Bilantul ne face intii sa ridem cu un ochi si sa plingem cu celalalt. S-a vindut pachetul majoritar de actiuni la 16 societati comerciale (36 de miliarde capital social), dar din portofoliul Regionalei Sud Oltenia a APAPS, in realitate numai trei fiind din judetul Dolj: SC GEASOL, SC COMPILL si SC Legume-Fructe. In ceea ce priveste marea privatizare, doar doua intreprinderi ingropate in datorii, SC TUFON si SC IUG Craiova, si-au gasit proprietari. In raportul citit de prefectul Mondea nu se pomeneste aproape nimic despre problemele salariatilor de la AVIOANE sau de la ELECTROPUTERE. In cazul ultimei intreprinderi, negocierile pentru privatizare au esuat de citeva ori in ultimii doi ani.

Avem cu ce…

In sfirsit, protectia sociala. La capitolul realizari, privim increzatori catre cele 126,5 miliarde pentru alocatiile de stat pentru copii si pentru cele suplimentare si mai ales catre cele 152 de miliarde acordate saracilor, conform Legii venitului minim garantat. Din pacate, s-a dovedit ca banii au fost insuficienti, multe consilii locale avind si acum datorii catre saraci, pentru munca prestata in folosul comunitatii. Daca nici macar cu eliberarea titlurilor de proprietate conform legilor fondului funciar nu ne putem lauda, deoarece nu ne-am incadrat in proportia de 90% stabilita de guvern. Cel putin avem un motiv de bucurie: a scazut rata infractionalitatii stradale!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS