21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNumarul casatoriilor este aproape egal cu cel al deceselor

Numarul casatoriilor este aproape egal cu cel al deceselor

• Natalitatea a scazut de la 2.248 la 2.183 de nascuti vii • Indicatorii demografici negativi isi gasesc explicatia in starea de nutritie deficitara a unor gravide, in scaderea numarului casatoriilor si in cresterea numarului divorturilor

In municipiul Drobeta Turnu Severin, numarul casatoriilor a fost aproape egal, anul trecut, cu cel al deceselor. In fata ofiterului starii civile s-au prezentat 893 de cupluri de severineni. In aceeasi perioada, 850 de persoane au decedat.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Judeteana de Statistica Mehedinti, care a analizat evolutia principalilor indicatori demografici in 2002, comparativ cu anul precedent, se constata ca mortalitatea infantila a scazut usor, de la 21,9 la mie, la 21 la mie. Daca rata mortalitatii materne s-a imbunatatit, natalitatea a scazut de la 2.248 de nascutii vii, la 2.183 de nascuti vii. Sporul natural a ramas in continuare negativ, crescind de la -3 la -4 la mia de locuitori. In plus, in judetul Mehedinti a crescut si mortalitatea neonatala precoce (0-6 zile), de la 8 la mia de locuitori, pina la 22 la mia de locuitori.

Directia de Sanatate Publica Mehedinti a stabilit ca indicatorii demografici nesatisfacatori isi gasesc explicatia intr-o serie de cauze obiective, cum ar fi: ponderea crescuta a populatiei imbatrinite a judetului, starea de nutritie deficitara a unor gravide, scaderea numarului casatoriilor si cresterea numarului divorturilor, neinscrierea pe listele medicilor de familie.

„Necazurile de zi cu zi si viata tumultuoasa te duc spre lumea de dincolo“

Numarul casatoriilor care au loc anual in Drobeta Turnu Severin s-a redus aproape la jumatate fata de perioada de dinainte de 1989. Aceasta cauza este pusa de tineri, in special, pe seama lipsei unei locuinte si a unei slujbe.

„Cum sa-ti vina sa te casatoresti, daca nu ai unde sa stai?! Nu ai un loc de munca, nu ai bani de chirie, nu ai nimic. Nici nu te mai gindesti sa mai faci un copil, ca nu ai cu ce sa-l cresti. E normal ca natalitatea scade daca nici casatorii nu mai au loc si nici copii nu se mai nasc. Ar trebui facut ceva pentru noi, astia tineri, ca altfel se alege praful“, a spus Mirel Neagoe, de 24 de ani, din Drobeta Turnu Severin. Decesele in rindul persoanelor virstnice cresc de la an la an in Mehedinti, iar principalele cauze sint puse, in special, pe seama dependentelor fizice (imobilizarea la pat, saracia si singuratatea).

„Ne-am si speriat cite decese am avut numai pe strada noastra, anul trecut. Sintem oameni batrini, nu ca ne gindim noi la ce e mai rau, dar cu vremurile astea, nu stii niciodata la ce sa te astepti. Necazurile de zi cu zi si viata asta tumultoasa te duc spre lumea de dincolo“, a spus Dumitru Iman, de 74 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

Potrivit dr. Stelica Ciobotea, directoarea Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, prioritate pentru acest an va avea continuarea lucrarilor la blocul materno-infantil de linga Spitalul Judetean Mehedinti, stagnate in 1989, pentru a asigura cel putin venirea in cele mai bune conditii pe lume a nou-nascutilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS