10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa inceputul mileniului III, femeile inca nasc acasa

La inceputul mileniului III, femeile inca nasc acasa

Cadrele medicale din Sectia de nou-nascuti a Spitalului Judetean Slatina nu au motive de tristete… deocamdata. De la inceputul anului si pina in prezent s-au nascut in sectie 187 de bebelusi. Important este ca doar citiva dintre acestia au fost abandonati la nastere. De fapt, abandonurile s-au inregistrat in primele zile ale anului, cind trei copilasi au fost „uitati“ in patuturi de mamele lor. De atunci si pina acum nu s-au mai constatat astfel de cazuri.

Seful Sectiei de obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Slatina, dr. Sever Bratu, este insa ingrijorat de numarul foarte mic de nasteri care se inregistreaza de citiva ani incoace. „Avem sub zece nasteri la o mie de locuitori, o situatie care s-a intilnit doar in perioada din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Inca avem cazuri de mame care nasc la domiciliu sau avorteaza acasa. Acest lucru se intimpla din mai multe cauze, dar hotaritoare este educatia sanitara deficitara a mamelor. Majoritatea sint la prima sarcina si, de frica sau de rusine, prefera sa nasca acasa sau chiar sa faca un avort prin intermediul unei persoane care numai autorizata nu este“, a afirmat medicul.

Cele mai multe probleme sint in mediul rural, unde femeile nu dau atentie unei sarcini. Un minus in acest sens consta si in faptul ca, desi sintem la inceputul mileniului III, acum s-a renuntat la cursurile unde femeile insarcinate erau chemate sa participe pentru a invata la ce sa se astepte si cum sa participe la actul nasterii. In judetul Olt sint abandonati anual circa 25-30 de copii. La jumatatea anului trecut erau in maternitatea spitalului slatinean 17 copii care asteptau definitivarea formalitatilor pentru a intra in orfelinatele din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS