10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO noua metoda de a face „cumparaturi“ ieftine - licitatiile... datornicilor

O noua metoda de a face „cumparaturi“ ieftine – licitatiile… datornicilor

Aproape 300 de societati comerciale din Olt sint in executare silita din cauza datoriilor la Casa Judeteana de Pensii (CJP). Potrivit directoarei CJP Olt, Silvia Draghici, la inceputul acestei luni erau in procedura de executare silita 276 de agenti economici pentru un debit cumulat de 242 de miliarde de lei.

Pentru ca, incepind cu acest an, procedeul de executare silita a datornicilor se deruleaza in baza OG nr. 61/2002 si nu conform OG nr.11/1996, Casa de Pensii Olt a demarat actiunea in forta. Numai in prima luna a anului s-au emis 13 titluri executorii, in valoare de 4,4 miliarde de lei si 23 de popriri bancare de 6,3 miliarde de lei. In urma acestor masuri, institutia mentionata a reusit sa recupereze 1,8 miliarde de lei.

„Supermarketuri“ pentru cei cu… minte

Faptul ca incercarile CJP de a-si recupera din debite de la restantieri nu sint prea incurajatoare este cauzat in special de trenarea licitatiilor de vinzare a bunurilor datornicilor. Anul trecut, din suma de aproape 300 de miliarde de lei datorii la Casa de Pensii, s-au recuperat, ca urmare a masurilor de executare silita, doar 12,3 miliarde de lei.

Derularea anevoioasa a licitatiilor pentru vinzarea bunurilor mobile sau imobile apartinind debitorilor are insa si o alta explicatie: eventualii clienti lipsesc dinadins de la prima licitatie si chiar si de la urmatoarele. Acest lucru se intimpla deoarece pretul la bunurile scoase la vinzare este redus cu citeva zeci de procente. De fapt, executarea silita a agentilor economici de catre organele fiscale (in cazul de fata, de catre inspectorii Casei de Pensii Olt) a ajuns sa reprezinte o adevarata mana cereasca pentru altii, care pot obtine profituri frumoase din participarea la asemenea licitatii.

Persoanele care participa la asemenea licitatii fac economii de sute de milioane de lei prin achizitionarea de diverse bunuri la preturi extrem de mici. De la televizoare, faxuri, autoturisme de mic sau mare tonaj, tractoare etc., orice se poate cumpara participind la asemenea licitatii, iar costul este infim – o mica taxa de participare. Profitul insa este uneori incredibil.

Procedeul este simplu: daca la prima licitatie nu se prezinta nimeni, pretul bunurilor firmelor supuse executarii silite este redus cu 30%. Iar procedeul continua pina cind se ajunge la preturi de-a dreptul derizorii pentru bunuri care altfel nu ar putea fi cumparate de pe piata.

Un exemplu in acest sens il reprezinta licitatia organizata la sfirsitul lunii ianuarie de Casa Judeteana de Pensii Olt pentru vinzarea de bunuri mobile apartinind SC ROMLACTA SA Caracal si SC CONSTRUCTII Caracal-Draganesti SA, asupra carora anul trecut s-a instituit un sechestru in valoare de 2,1 miliarde de lei.

Deoarece la licitatie nu s-a prezentat nici un ofertant, pe 27 februarie va fi organizata o noua licitatie. De data aceasta, ofertantii vor beneficia de o reducere a pretului bunurilor mobile cu 30%, conform art. 101 din noul act legislativ de colectare a creantelor bugetare – OG nr. 61/2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS