17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO garda de corp a lui Saddam Hussein divulga existenta unui arsenal secret

O garda de corp a lui Saddam Hussein divulga existenta unui arsenal secret

O garda de corp a lui Saddam Hussein a furnizat informatii referitoare la arsenalul secret al liderului irakian, dezvaluirile sale sustinind acuzatiile presedintelui Bush la adresa regimului de la Bagdad, potrivit publicatiei Sunday Herald Sun. Abu Hamdi Mahmud, un dezertor irakian, a pus la dispozitia serviciilor israeliene de informatii o lista a unor amplasamente pe care inspectorii ONU nu le-au vizitat.

Printre acestea figureaza o fabrica subterana de arme chimice, situata la extremitatea sudica a peninsulei Jadray, in Bagdad; o fabrica de asamblare a rachetelor SCUD, linga Ramadi, ale carei rachete sint furnizate de Coreea de Nord. De asemenea, doua buncare subterane in desertul din vestul Irakului, in care se afla arme biologice.

Dezvaluirile lui Mahmud includ localizarea a cinci buncare ingropate sub dune de nisip artificiale. In aceste instalatii s-ar afla focoase identice celor descoperite in urma cu doua saptamini de inspectorii ONU, despre care Mahmud sustine ca urma sa fie reincarcate si apoi stocate in aceste buncare. „Saddam mai are arme de distrugere in masa ascunse intr-un complex de tunele construit sub reteaua de canalizare a Bagdadului, precum si intr-un complex subteran din Uja, la nord de Tikrit. Complexul a fost construit in urma cu cinci ani, cu ajutorul unor ingineri chinezi. Accesul se face prin casa din Tikrit a unui var al lui Saddam, situata la circa un kilometru de locul in care sint stocate armele“, a subliniat el. William Tierney, fost inspector ONU pentru dezarmare, care a continuat sa adune informatii referitoare la arsenalul lui Saddam Hussein, a declarat ca, daca informatiile furnizate de Mahmud vor fi verificate de expertii ONU, acestia ar putea descoperi dovezile privind continuarea programelor militare interzise de catre Bagdad. „Dupa ce inspectorii se vor duce unde le-a indicat Mahmud, pentru Saddam povestea a luat sfirsit“, a adaugat Tierney. Mahmud a fost membru al unitatii de elita care asigura protectia personala a liderului irakian.

Saptamina trecuta, Mahmud a fost interogat la o baza secreta israeliana de inalta securitate, in desertul Negev. Premierul israelian Ariel Sharon a fost de acord sa puna la dispozitia CIA si MI6 fragmente din declaratia dezertorului irakian. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene, Mahmud a fost de acord sa faca aceste dezvaluiri in schimbul scoaterii familiei sale din Irak, operatiune care a mai fost realizata si in trecut de catre agentii Mossad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS