28.6 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCodul Rutier, o seminecunoscuta cu o zi inainte de intrarea in vigoare

Codul Rutier, o seminecunoscuta cu o zi inainte de intrarea in vigoare

Noul Cod Rutier a generat critici inainte de a fi aplicat, asociatii profesionale si unele partide cerind modificarea, aminarea sau chiar anularea lui. Mai mult, desi intra in vigoare peste o zi, Codul este accesibil soferilor doar pe jumatate, restul nefiind publicat inca in Monitorul Oficial. Noul Cod Rutier este format din doua acte normative: Ordonanta de Urgenta 195/2002 (care inlocuieste Decretul 328/1966, modificat succesiv in ultimii ani) si o hotarire de guvern (aprobata saptamina trecuta) privind regulamentul de aplicare a ordonantei. Ambele acte intra in vigoare la 1 februarie, dar numai primul dintre ele a aparut in Monitorul Oficial, fiind astfel accesibil soferilor. In schimb, ele au fost publicate in brosuri de diferite edituri particulare si pot fi gasite la tarabe, dar nimeni nu garanteaza soferilor exactitatea prevederilor incluse.

Surse din cadrul Regiei Autonome Monitorul Oficial au declarat ca, pina joi la prinz, hotarirea de guvern privind noul regulament de circulatie pe drumurile publice nu fusese trimisa inca regiei spre publicare. „In mod gresit se crede ca este vina Monitorului Oficial pentru faptul ca aceasta hotarire atit de importanta nu a aparut inca. Orice act normativ parcurge un anumit traseu pina ajunge la noi, iar publicarea se face in regim de urgenta“, a precizat sursa citata. In alta ordine de idei, noul Cod Rutier a generat critici inainte de a fi aprobat si publicat, acestea fiind legate mai ales de nivelul amenzilor si de introducerea unor obligatii pentru societatile de asigurari, pentru medici sau pentru firmele de transport.

Totusi, criticii nu au facut vreo referire la alte prevederi care, din unele puncte de vedere, pot fi considerate discutabile, precum lipsa sanctunilor pentru pietonii care traverseaza prin loc nepermis ori posibilitatea inscrierii unor masini furate. Astfel, PD a solicitat guvernului sa dispuna aminarea intrarii in vigoare a noului Cod Rutier, invocind faptul ca soferii nu sint suficient de informati cu privire la continutul acestui act normativ si ca, in aceste conditii, introducerea noilor reguli ar determina dificultati in circulatia rutiera. Intrarea in vigoare a noului Cod Rutier ar trebui aminata pina la finalizarea dezbaterii parlamentare asupra proiectului depus initial de guvern, care a fost deja adoptat de senat. Democratii considera ca majorarea amenzilor la nivelul prevazut in noul Cod Rutier (intre unu si opt milioane de lei) va duce la cresterea numarului actelor de coruptie, in loc sa descurajeze contravenientii. PD anunta ca va sustine, in parlament, reducerea la jumatate a cuantumului sanctiunilor banesti exorbitante prevazute de noul Cod Rutier. „In comparatie cu salariul mediu pe economie, aceste sanctiuni sint aberante: daca s-ar pastra proportiile, o amenda pentru depasirea vitezei in SUA ar trebui sa se ridice la peste 7.500 dolari“, sustine sursa citata. Totodata, PD apreciaza ca exista o discrepanta” intre nivelul minim si cel maxim al amenzilor prevazute pentru unele contraventii, apreciind ca acest lucru ar permite aplicarea „discretionara si abuziva“ a legii de catre agentul de politie.

Potrivit reprezentantilor PD, o alta deficienta a noului Cod Rutier este faptul ca nu prevede obligatia Ministerului de Interne de a comunica autoritatii de supraveghere a asigurarilor informatiile referitoare la conducatorii auto si vehiculele implicate in accidente de circulatie, necesare in vederea introducerii sistemului bonus-malus. „Acest sistem, aplicat in tarile vestice, prevede ca persoanele care nu au produs accidente in decursul unui an vor plati prime de asigurare obligatorie auto (RCA) mai mici, in timp ce soferii care au produs unul sau mai multe accidente vor fi nevoiti sa achite sume suplimentare“, mai precizeaza PD.

La rindul sau, PNL a cerut guvernului sa abroge ordonanta de urgenta privind Codul Rutier si sa retraga regulamentul de aplicare a acestui Cod de la publicarea in Monitorul Oficial. Deputatul PNL Radu Stroe a aratat ca noul Cod Rutier are „mari erori“, precizind ca liberalii intentioneaza sa depuna o initiativa de abrogare a Ordonantei de urgenta. In opinia PNL, Codul Rutier cuprinde „nazbitii si traznai“, cum ar fi amenzile ridicate si obligativitatea societatilor de asigurare de a raporta Ministerului de Interne si Politiei. Potrivit lui Radu Stroe, regulamentul de aplicare a acestui Cod mai cuprinde „prostii si lucruri obscene“, cum ar fi faptul ca mitingurile organizate pe drumurile publice trebuie aprobate de Politie si nu de primar sau ca o persoana care doreste sa dea masina altcuiva trebuie sa raporteze acest lucru la politie. Alte critici au venit din partea asociatiei Automobil Clubul Roman (ACR), observatiile bazindu-se pe opiniile a numerosi soferi, potrivit carora o serie de prevederi ale noului Cod rutier incalca drepturile si libertatea de miscare a oamenilor.

ACR a criticat faptul ca societatile de asigurari sint obligate sa comunice periodic Politiei Rutiere date referitoare la vehiculele asigurate, considerind ca se incalca astfel sistemul constitutional al dreptului de optiune in protectia proprietatii private si principiul confidentialitatii in economia de piata. Alte reglementari contestate de ACR sint cele privind obligativitatea respectarii semnalelor politistilor de frontiera, ale indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale, ale agentilor cailor ferate, personalului autorizat din zona lucrarilor drumurilor publice. Reprezentantii ACR sustin ca „aceste prevederi, pe linga echivocul creat, conduc la fapte incredibile (de exemplu: un tilhar imbracat intr-o uniforma din cele purtate de angajatii CFR opreste un autoturism si soferul este jefuit)“. Reprezentantii ACR mai considera ca noul Cod Rutier incurajeaza birocratia si coruptia, deoarece contine foarte multe prevederi prin care se cere in mod expres „acordul sau avizul Politiei“, pe linga alte atribute legale ale unor autoritati. Totodata, prin noul regulament se acorda puncte de penalizare pentru contraventii marunte, fapt care duce la retinerea permiselor de conducere cu usurinta si subiectivism.

La rindul lor, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI) sint nemultumiti de marimea amenzilor prevazute de noul Cod Rutier, fiind de parere ca nivelul acestora ar trebui raportat la salariul minim pe economie. Totusi, membrii ARTRI sint de parere ca noile prevederi, in special cele care inaspresc pedepsele pentru nerespectarea regulilor de circulatie, vor duce la eliminarea „haosului de pe drumurile publice, la fluidizarea circulatiei si imbunatatirea conditiilor de transport, fapt care vine in special in ajutorul soferilor profesionisti din cadrul firmelor de transport“.

Asociatia contesta faptul ca noul cod obliga posesorii de autovehicule (inclusiv pe cei care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri periculoase) sa se doteze cu aparate de control al timpilor de odihna si al vitezei de deplasare, precum si cu truse medicale de prim ajutor, cu triunghiuri reflectorizante si cu stingatoare de incendiu. „Acest articol nu este clar formulat, aparatele de control fiind necesare doar pentru autovehicule de transport marfa si calatori si nu pentru toate tipurile de autovehicule, asa cum s-ar putea intelege din aceasta prevedere“, se arata in comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS