12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Afganistan - un pamint uitat de timp“

„Afganistan – un pamint uitat de timp“

„Scorpionii rosii“ s-au adunat ieri pe platoul din incinta unitatii militare craiovene, pentru prima data in formatie completa dupa plecarea in Afganistan. Cei 405 militari craioveni ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ care au luat parte la operatiunea „Enduring Freedom“ au primit felicitari pentru indeplinirea exemplara a misiunii din Afganistan atit din partea superiorilor militari, cit si a autoritatilor administrative doljene.

Misiunea lor – printre mine, serpi si luptatori Al-Qaida – a fost surprinsa in corespondentele de razboi inmanuncheate in volumul „Afganistan – un pamint uitat de timp“, semnat de Radu-Costin Dobritoiu, reporterul de razboi al Radio Romania Actualitati.

„Deseori, nu am stiut ce maninc“

Volumul a fost lansat la Craiova tot ieri, in prezenta autorului si a conducerii Brigazii 2 Infanterie Moto „Rovine“. Ideea titlului i-a venit autorului chiar in prima zi din cele 100 petrecute alaturi de „Scorpionii rosii“ in Afganistan: „Cind am ajuns acolo, pe viza aplicata pe pasaport s-a mentionat anul… 1384. Se potrivea perfect cu nivelul social al acestei tari“.

Cu acordul autorului, va prezentam citeva paragrafe din acest volum:

„Desi cind am plecat de-acasa m-am ghiftuit cu sarmale, mici si ciorba in asteptarea reintilnirii cu Afganistanul, in Kandahar am dus lipsa bucatelor romanesti. In oras nu a fost posibil sa maninc nici in cel mai bun restaurant pentru ca peste tot e mizerie, iar carnea, atirnata la soare si plina de muste, te inspaiminta. Singura optiune a fost mincarea americana, pe care am servit-o impreuna cu pandurii din Batalionul 26 Infanterie «Neagoe Basarab», in tabara

militara.

Sunca, insotita de omleta cu sau fara carne, a fost prezenta in fiecare dimineata in tavile compartimentate pe care le primeam in sala de mese amenajata in corturi. Aveam in schimb, la discretie, sucuri, cutii cu brinza, bomboane si ciocolate. Prinzul consta din pachete cu ratii militare americane pe care le ridici dupa micul dejun. Continutul lor este diferit, in functie de numar: cifra 18 are friptura de curcan, 5 – pui la gratar, iar cind extragi numarul 19 ai carne de vita cu ciuperci. O adevarata loterie in care te poti pacali cu mincare mexicana condimentata.

In pachetul ambalat in plastic, de marimea unei carti mai groase, gasesti tot ce iti trebuie: condimente, concentrat pentru suc, desert, chibrituri pentru mediu desertic si celebra punga cu carbid in care torni apa pentru a-ti incalzi cele doua feluri de mincare. Masa de seara este cea mai consistenta in preparate din carne… Spun preparate pentru ca, deseori, nu am stiut cu exactitate ce maninc – ren, porc, vita, crabi – dar sint sigur ca toata hrana continea conservanti si arome chimice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS