16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCodasii Ministerului de Interne vor fi schimbati din functie

Codasii Ministerului de Interne vor fi schimbati din functie

Angajatii din Ministerul de Interne care au avut cele mai slabe rezultate anul trecut vor fi schimbati din functie, a declarat ieri ministrul de interne, Ioan Rus, in cadrul conferintei de presa prilejuite de prezentarea activitatii din 2002 a Politiei de Frontiera. Rus a precizat ca angajatii din toate structurile Ministerului de Interne care isi fac treaba cel mai bine vor fi premiati, insa cei care sint „ultimii“ vor fi schimbati din functie.

„Dam sansa altora, care speram sa fie mult mai buni“, a adaugat ministrul de interne. El a apreciat ca Politia de Frontiera a reusit „sa isi faca treaba“ in 2002 si ca, in acest an, institutia „va avea sarcini mai dure“. „Ne-am propus sa mentinem libera circulatie in spatiul Schengen si vom lua masuri mai dure cu cei care nu respecta legislatia“, a spus Ioan Rus, adaugind ca nu trebuie confundati cei care pleaca in strainatate sa munceasca legal cu cei care fura. „Sa confund drepturile omului cu drepturile infractorului?“, a mai adaugat ministrul.

Una din realizarile importante ale Politiei de Frontiera in 2002 a fost depistarea celor 11 pescadoare (sapte turcesti si patru bulgaresti) care pescuiau ilegal in apele maritime ale Romaniei. Dupa actiuni, inclusiv in forta, au fost retinute cele 11 nave si au fost recuperate si confiscate 35 de kilometri de plasa de pescuit calcan si 43 de lazi cu unelte de pescuit industrial. In plasele aruncate in mare si la bordul ambarcatiunilor au fost gasiti 34 de delfini, 88 de rechini, 186 de calcani, zece pisici de mare si opt vulpi de mare. La bordul ambarcatiunilor bulgaresti a mai fost gasita si peste o tona de peste.

In 2002, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara a 417.969 de romani, ca urmare a faptului ca nu indeplineau conditiile prevazute de legislatia in vigoare (de aproximativ 17 ori mai multi comparativ cu anul precedent). Totodata, nu a fost permisa intrarea in Romania a 80.729 de cetateni straini, din diferite motive legala ( numar cu 30 la suta mai mare decit cel inregistrat in 2001). La frontiera au fost depistati 2.045 de straini care au intrat ilegal pe teritoriul romanesc sau au incercat sa iasa fraudulos din tara. Pe parcursul anului, au fost depistate 174 de calauze sau transportatori (114 romani si 60 straini), cu sprijinul carora diverse persoane incercau sa treaca ilegal frontiera de stat.

Potrivit Politiei de Frontiera, anul trecut, s-au constatat si unele deficiente in activitatea desfasurata la nivelul structurilor. Printre acestea, si dificultatile in colaborarea cu autoritatile de frontiera din Republica Moldova si Iugoslavia, cu efecte negative asupra intreprinderii de masuri comune pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere. In privinta combaterii coruptiei in rindul personalului, 113 politisti de frontiera au fost trimisi in fata Consiliilor de Judecata sau de Onoare (fata de 122 in 2001), 1.010 politisti de frontiera au fost sanctionati disciplinar (fata de 1.021 in 2001); 21 de cadre au fost trecute in rezerva (fata de 21 cu un an in urma); alte 21 de cadre care s-au facut vinovate de comiterea unor infractiuni au fost deferite Parchetului Militar (comparativ cu 20 in 2001), iar 57 de politisti de frontiera cu functii de comanda au fost eliberati din functii ca urmare a deficientelor in desfasurarea actului managerial (fata de 124 in 2001). Conducerea institutiei a precizat ca numarul crescut al abaterilor inregistrate nu a fost determinat de intensificarea incalcarilor legislatiei, ci de masurile de prevenire, control si sanctionare a actelor de coruptie sau generatoare de coruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS