16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCine-s vinovaţi pentru morţii incurcaţi?

Cine-s vinovaţi pentru morţii incurcaţi?

• Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a demarat o anchetă pentru a desluşi misterul cadavrelor incurcate la morgă • Principalii vinovaţi sint consideraţi membrii familiei defunctului Florea Dumitrescu, dar şi autopsierul George Oarcă, persoana care trebuia să cunoască identitatea morţilor

Spitalul de Urgenţă Craiova ar putea intra in Cartea Recordurilor prin incredibila incurcătură care s-a petrecut săptămina trecută. In rezumat, cazul – prezentat in numărul de ieri al ziarului nostru – e simplu. Cadavrele a doi bătrini din judeţul Olt – Florea Dumitrescu, decedat in urma unei lovituri la cap, şi Andrei Tămbălău, mort de frig in propria casă – au fost depuse la morga spitalului craiovean. Membrii familiei Dumitrescu au venit marţi, 21 ianuarie, să-şi ia mortul acasă, pentru a-l inmorminta creştineşte. Ceea ce au şi făcut joi. Doar că, intre timp, rudele lui Tămbălău s-au dus şi ele la morgă să-şi ia mortul. Insă, nu l-au mai găsit, căci fusese luat din greşeală de… familia Dumitrescu.

Incurcătura nu s-a incheiat, căci familia Dumitrescu s-a ales cu doi morţi, iar ai lui Tămbălău n-au pe cine să inmorminteze.

Unii cu doi morţi, alţii cu nici unul

Familia Dumitrescu a venit ieri dimineaţă la morga Spitalului de Urgenţă ca să ridice cadavrul lui Florea. Doar trebuie să-şi ingroape creştineşte mortul. Numai că, in mormintul pregătit pentru el, l-au ingropat pe Tămbălău, care şade „confortabil“ acolo, pentru că familia lui n-a reuşit incă să obţină aprobările necesare pentru exhumare de la Parchetul Tribunalului Olt.

Rudele lui Dumitrescu susţin că au aflat de incurcătură a doua zi după inmormintare. „Au venit nişte băieţi, care ne-au spus că mortul lor e la noi. Atunci am aflat că inmormintasem din greşeală pe altcineva“, povesteşte Petrică Gheorghe, de 66 de ani, din Drăgăşani, cumnatul defunctului Florea Dumitrescu din Cungrea-Olt.

Petrică Gheorghe consideră că angajaţii de la morgă sint singurii vinovaţi de această incurcătură: „Am adus haine noi, am venit cu coşciugul şi am zis să asist cind il imbracă, dar ăia de la morgă mi-au spus că nu e voie. Am aşteptat afară pină l-au pus ei in coşciug, apoi mi-au spus să mă duc să-l iau. Cind am intrat la morgă, am găsit coşciugul cu capacul pus chiar pe holul de la intrare. Am dat capacu’ jos, m-am uitat, i-am dat şi căciula jos şi am zis că el e. Dar la cit eram de bulversat, nu mi-am dat seama că era mortul altora. Florea avea o mustaţă mică, dar nu intotdeauna o purta, aşa că acum, cind l-am văzut fără ea, am crezut că poate şi-a dat-o el jos sau l-au ras la morgă“.

„Oarcă face cam ce vrea pe acolo…“

Cel suspectat că a produs incurcătura este autopsierul George Oarcă. Acesta susţine insă că e curat ca lacrima, rudele lui Dumitrescu fiind vinovate că nu şi-au recunoscut mortul: „Luni, 20 ianuarie, au fost aduse două cadavre din spital. Unul avea leucoplast, celălalt nu. Cei de la Medicina Legală au făcut necropsia la unul dintre cadavre. Marţi a venit familia lui Dumitrescu. L-au recunoscut, l-au imbrăcat, l-au pus in coşciug, l-au ţinut o zi, două, trei. In tot acest timp au stat lingă el familia, vecinii, tot satul, au venit cu flori, cu luminări, l-au pupat din cap pină in picioare, dar nu şi-au dat seama că nu e cadavrul lor. Că, dacă nu era mortul lor, il puneau foarte simplu in maşină şi il aduceau inapoi“.

Cazul a intrat in atenţia conducerilor Spitalului de Urgenţă Craiova şi Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Dr. Constantin Ecobici, directorul DSP Dolj, consideră că nu poate fi găsit un singur vinovat: „E de-a dreptul ridicol să vină familia şi să nu-şi recunoască mortul! Pe de altă parte, este şi vina autopsierului George Oarcă, persoana care trebuia să cunoască identitatea celor doi morţi. Oarcă face cam ce vrea pe acolo, e obraznic şi nimeni nu se inţelege cu el. L-am fi schimbat de mult, dar n-avem pe cine să punem in locul lui, pentru că nimeni nu vrea să lucreze in condiţiile care sint la morgă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS