18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHotii de sampanie au fost pusi la... rece

Hotii de sampanie au fost pusi la… rece

De vreo cinci ani incoace, hotii au dat navala prin gospodariile localnicilor din Leu, dar si din comunele invecinate. Oamenilor ba le disparea porcul din curte, ba bautura din pivnita ori chiar proviziile de griu si porumb din patul. Culmea tupeului a fost atinsa in momentul in care unui lucrator al Inspectoratului Judetean de Politie Dolj i-a disparut roata de rezerva din portbagajul masinii aflate chiar in curte. Politistii din Leu aveau un cerc de suspecti, dar nu puteau proba faptul ca exact cei banuiti erau hotii. Pina de curind…

Furt pe gustate

Ultima lovitura a hotilor din Leu a fost in noaptea de 7 spre 8 decembrie 2002. Profitind de intuneric, acestia au spart beciul locuintei lui Augustin Jiglaru, aflat atunci la Craiova. Cind omul s-a intors, nu i-a mai ramas decit sa constate paguba: peste 100 de litri de vin, 25 de litri de tuica, doua baxuri de suc ii disparusera din beci. Lipseau si 26 de sticle de sampanie – puse la pastrare an de an, cite una la fiecare aniversare a baietilor – pe care urma sa le deschida in momentul in care copiii si-ar fi serbat majoratul.

Hotii zabovisera ceva vreme in beci, gustind din fiecare butoi si luind, pe alese, doar bauturile care le placusera mai mult.

Jiglaru a sesizat politia, iar oamenii legii au inceput cercetarile. Primul fir a fost un… chef, organizat chiar in noaptea spargerii la locuinta Dorinei Bidireac, concubina lui Ion Chivu, unul dintre suspecti. Politistii banuiau ca bautura de la chef provenea din pivnita lui Jiglaru, dar trebuia sa si probeze asta. Iar dovezile au aparut una cite una.

Sampania incriminatoare

A doua zi dupa petrecere, fiul Dorinei Bidireac i-a dat „cadou“ unei vecine citeva sticle goale de sampanie, ca poate i-or fi de trebuinta prin gospodarie. Alta sticla de sampanie, chiar plina, a fost data de fiica Dorinei Bidireac la o sifonarie pentru un pachet de tigari. Si inca doua sticle cu sampanie au fost oferite de Ion Chivu unui vecin, in schimbul a doi litri de vin.

Pe fiecare dintre sticlele de sampanie puse la pastrare, Jiglaru lipise o eticheta cu numele si virsta copiilor in momentul in care a fost cumparata bautura. Tocmai aceste etichete faceau ca sticlele sa fie usor de depistat, incriminindu-i pe organizatorii chefului.

In urma investigatiilor facute prin vecini, politistii au intrat in posesia sticlelor. La post, Dorina Bidireac a recunoscut pina la urma ca sampania, vinul, tuica si sucul baute la chef au fost aduse de Ion Chivu, Gabriel Buga, Dorel Baluta si Costinel Paun. Iar Baluta si Paun, pusi in fata… sticlelor, au recunoscut si ei ca luasera parte la spargerea pivnitei consateanului lor.

Spargatori cu state vechi

Cei patru hoti – Costinel Paun, Dorel Baluta, ambii de 16 ani, Ion Chivu, de 33 de ani, si Gabriel Buga, de 39 de ani – au fost arestati preventiv saptamina trecuta. Ei sint cercetati pentru furt calificat, riscind pina la 15 ani de puscarie.

Unii dintre ei nu sint la prima fapta de acest gen. Paun, Baluta si inca un minor de-o virsta cu ei – Bogdan Marius Ianicu – au fost acuzati pentru mai multe furturi savirsite pe raza comunelor Leu, Cosoveni, Bratovoiesti si Malu Mare. „Pentru ei, furtul era o obisnuinta, gindindu-se ca nu vor fi prinsi niciodata, ori ca, minori fiind, ar scapa de sanctiune“, a declarat agentul principal Constantin Cristi Glava, ajutorul sefului de post din Leu. Pe linga cereale, bauturi, alimente si tigari, cei trei minori au sustras roata de rezerva din masina unui… subofiter de politie din Leu. Acum va trebui sa dea socoteala in fata instantei de faptele lor. Iar satenii vor dormi mai linistiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS