15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Diverse

Centrul Militar Judetean Dolj este revendicat pe bucati

Consiliul Judetean(CJ) Dolj va plati o chirie de 916 xdolari pe luna pentru unul dintre imobilele in care functioneaza Centrul Militar Judetean(CMJ). Institutia, care se afla in subordinea CJ Dolj, este gazduita in mai multe corpuri de cladire pe strada Jietului. Doua dintre acestea au fost revendicate si cistigate in instanta de fostii proprietari. Cel mai mare corp va fi evacuat la 1 aprilie 2003. Pentru acesta, consiliul judetean a platit proprietarilor o chirie de 1.600 de dolari pe luna. „Cind si cel de-al doilea corp a fost cistigat, am format o comisie de negociere cu proprietarul si am reusit sa scadem pretul de la 2.000 de dolari la 916. Noi am incheiat deja un protocol cu MApN pentru reamenajarea unei foste unitati militare de pe strada General Dragalina. Pentru reabilitarea noului sediu al CMJ, am alocat de la bugetul judetean trei miliarde de lei“, a precizat Marin Diaconeasa, vicepresedintele CJ Dolj. Un timp, birourile institutiei vor fi impartite intre cele doua locatii, deoarece amenajarea spatiului fostei unitati militare necesita fonduri mai mari. Diaconeasa mai spune ca proprietarii au fost de acord sa isi faca intrari separate in cladirile pe care le-au cistigat in instanta.

(B.G.)

Peste 300 de mehedinteni au solicitat ajutor de deces

Peste 300 de mehedinteni au solicitat acordarea ajutorului de deces, de la inceputul acestui an, fiind inregistrat astfel un record in privinta numarului de persoane care beneficiaza de acest sprijin, dat fiind termenul de la care salariatii Casei Judetene de Pensii au inceput activitatea. Daca anul trecut valoarea ajutorului de deces era de 5,6 milioane de lei, pentru acest an a urcat la aproximativ sapte milioane de lei.

„In cazul in care decedeaza un membru al familiei, aflat in intretinere, ajutorul de deces se reduce la jumatate. documentele necesare pentru acest ajutor sint certificatul de deces, actele de stare civila, din care rezulta gradul de rudenie, un cupon de pensie si bonuri de cheltuieli pentru inmormintare. Cu toate acestea, persoana se prezinta la noi si se acorda acest ajutor“, a spus Ion Stanimir, director adjunct la Casa Judeteana de Pensii Mehedinti. Anul trecut, in judetul Mehedinti au fost acordate 3.664 de ajutoare de deces, in valoare totala de 19 miliarde de lei.

(F.L.)

225 de taxe si un singur proiect

Dupa ce Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a iesit la rampa si a reclamat Ministerul Finantelor Publice pentru cele 225 de taxe si impozite pe care le percepe de la persoanele fizice si juridice, filiala Craiova a aceluiasi consiliu a facut la fel in recenta conferinta de presa. Desi toata lumea s-a asteptat la discutarea situatiei intreprinderilor mici si mijlocii din judetul Dolj, filiala din Craiova s-a rezumat la prezentarea situatiei la nivel de tara, care mai fusese in atentia opiniei publice cu citeva zile in urma. Dorintele consiliului legate de interventia guvernului pentru protejarea capitalului autohton si sprijinul cerut pentru implementarea unor masuri menite sa propulseze intreprinderile mici si mijlocii vor ramine simple masuri pe hirtie, atita timp cit nici filiala, nici consiliul nu vor depista solutiile practice. Faptul ca din cele opt proiecte prezentate pentru finantare pe diverse programe ale Ununii Europene a fost aprobat unul singur, in valoare de 82.000 de euro, ce se va derula printr-o fundatie din Giurgiu, spune mult despre puterea intreprinderilor mici si mijlocii din Dolj de a accesa fonduri nerambursabile.

(M.D.)

Apele Dunarii se incadreaza in prima categorie de calitate

Probe de apa din sectiunile Bazias, Gruia si Pristol au fost prelevate si prelucrate, in conformitate cu programul convenit la reuniunile expertilor tarilor dunarene pentru problemele calitatii apelor Dunarii. Din determinarile efectuate, valorile indicatorilor incadreaza fluviul, in aceste sectiuni, in prima categorie de calitate. In ceea ce priveste principalele surse de poluare, au fost efectuate 54 de analize fizico-chimice la potentialele surse de poluare – agenti economici, cu frecventa saptaminala si lunara, analizindu-se in medie 12 indicatori specifici pentru fiecare unitate. Principalele folosinte de apa care au depasit indicatorii reglementati sint societatea CELROM SA, Primaria Simian si Grupul Scolar Agricol Halinga. Nu au fost semnalate poluari accidentale ale fluviului Dunarea.

(F.L.)

Precizare

Dintr-o regretabila eroare, in articolul „Peste 150 de politisti au dat iama in baruri si discoteci“ publicat luni, 20 ianuarie, s-a produs o confuzie: discoteca a carei casierie a fost sigilata pentru verificari este MARACOS, din Piscu Sadovei, si nu MAX ’95, din Dobresti. De asemenea, la discoteca MARACOS, fratele patronului, Dunitru Radu, a fost recalcitrant cu organele de ordine condus la postul de politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS