28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAccident de munca mortal pe santierul ANL din Craiovita Noua

Accident de munca mortal pe santierul ANL din Craiovita Noua

• Un muncitor a fost ingropat de viu in pamint intr-un sant de trei metri • Responsabilul cu protectia muncii de la COREMI SA nu stie daca pe 2003 muncitorii au semnat fisele de protectia muncii • Cazul este in atentia Inspectiei Muncii si a Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj

Primul accident de munca la Craiova s-a soldat cu un mort si un ranit. Accidentul a avut loc pe santierul de locuinte al ANL din Craiovita Noua.

Ieri, in jurul orei 12.00, in pauza de masa, Elefterie Casapu impreuna cu alti muncitori se indreptau spre baraca unde isi aveau plasele cu mincare. In timp ce treceau pe linga un sant proaspat sapat, adinc de aproape trei metri, malurile acestuia s-au surpat. Elefterie Casapu a fost prins de avalansa de pamint si ingropat. In spatele lui era un alt coleg, Marian Soltan, care imediat i-a sarit in ajutor, dar, din pacate, si el a fost prins de pamint.

„Al doilea care a cazut nu avea nimic. Era doar pina la briu ingropat. Elefterie era mai rau. Ne-am chinuit un pic pentru ca era ingropat destul de adinc. Cind am reusit noi sa il scoatem la suprafata, au venit si cei de la SMURD. Era lesinat“, a spus Ion Gaina, muncitor.

Din pacate, la putin timp dupa ce medicii de la SMURD au reusit sa il resusciteze, Elefterie Casapu a murit prin asfixiere. Muncitorul avea 41 de ani si lucra ca sudor la SC COREMI SA, la punctul de lucru ANL – „Locuinte pentru tineret“ din Craiovita Noua.

Marian Soltan a scapat ca prin minune, fara leziuni majore. El lucreaza la SC CORA SA.

Muncitorii nu aveau asigurari de viata

Muncitorii de la COREMI lucrau la reteaua de canalizare a blocurilor si tocmai faceau sapaturile pentru introducerea tevilor. „Mare noroc ca a fost pauza de masa, altfel cine stie ce nenorocire se mai producea. Au cazut chiar linga cuva excavatorului. Si daca era excavatorul pornit, numai Dumnezeu stie ce se mai intimpla“, povesteste un muncitor.

Din primele cercetari, s-a constatat ca muncitorii nu aveau asigurari de viata facute si nu se stie daca aveau macar fisele de protectie a muncii semnate pe anul 2003.

Virgil Giuvela, responsabil cu protectia muncii din cadrul SC COREMI SA, nu a fost in masura sa spuna cum stau lucrurile in acest caz:

„Nu stiu, trebuie sa verific daca aveau fisele de protectie a muncii semnate. Eu sint in concediu de odihna din noiembrie si nu va pot spune care este situatia in acest moment.“ Si directorul societatii era tot in concediu. El a fost chemat de acasa pentru a fi pus la curent cu evenimentele care au avut loc in unitatea sa.

Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj impreuna cu procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au demarat deja o ancheta pentru a stabili cauzele in care s-a produs accidentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS