24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinteanca Lorenta Mantoc traieste fara nici un rinichi

Mehedinteanca Lorenta Mantoc traieste fara nici un rinichi

Medicii de la Sectia urologie a Spitalului Judetean Mehedinti au efectuat o operatie in premiera nationala. Ei au extirpat si cel de-al doilea rinichi al unei paciente, dupa ce aceasta a ramas fara rinichiul drept, in urma cu aproximativ zece ani. Lorenta Mantoc, de 54 de ani, din Orsova, a suferit in 1992 o interventie chirurgicala, in urma careia a ramas fara rinichiul drept. Timp de aproape un deceniu, ea nu a mai avut probleme de sanatate, dar la sfirsitul anului trecut s-a prezentat la Sectia urologie a Spitalului Judetean Mehedinti, unde medicii i-au depistat o tumoare si la rinichiul sting. Potrivit sefului sectiei, dr. Emil Trasca, pentru a gasi cea mai buna solutie pentru pacienta, a lucrat o echipa de medici de la sectiile hemodializa, chirurgie si urologie: „Ea a fost internata la Drobeta Turnu Severin, unde s-au facut mai multe investigatii medicale. S-a dus si la Timisoara, dar nu a facut operatia si s-a intors la Orsova“.

„Ne-am gindit ca poate nu va fi necesar sa-i extirpam si cel de-al doliea rinichi“

Lorenta Mantoc a ajuns din nou, la sfirsitul saptaminii trecute, la Spitalul Judetean Mehedinti, de aceasta data la Sectia urgente. Ea a fost dusa imediat la Terapie Intensiva, unde a fost internata si pregatita pentru operatie.

„In perioada de pregatire, pacienta a facut mai multe sedinte de dializa, pentru a suplini lipsa rinichilor. Cind am taiat-o, ne-am gindit ca poate nu va fi necesar sa-i extirpam si cel de-al doliea rinichi. Am constatat insa ca acesta nu mai functiona si era prins in peretele lombar, astfel ca am fost nevoiti sa-l scoatem. Acum, pacienta se simte foarte bine“, a mai spus dr. Emil Trasca. Pentru a putea supravietui, Lorenta Mantoc a mai suportat ieri inca o operatie, prin care s-a realizat o legatura intre vena si artera, la nivelul antebratului, prin care se va realiza dializa. Potrivit medicilor urologi din Drobeta Turnu Severin, operatia a constituit o premiera in lumea medicala din tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS