15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLunar, o reteta gratuita sau compensata pentru fiecare boala cronica

Lunar, o reteta gratuita sau compensata pentru fiecare boala cronica

Asiguratii au dreptul lunar, pentru fiecare boala cronica in tratamentul ambulatoriu, la o singura prescriptie medicala in regim compensat sau gratuit, cu cel mult trei produse, care sa acopere necesarul pentru perioada amintita, a declarat ieri Eugeniu Turlea, presedintele CNAS.

Daca exista asigurati care, pe parcursul lunii, au primit mai mult de o prescriptie medicala, medicii nu mai acorda – la comunicarea Casei de Asigurari de Sanatate – o noua reteta pentru respectiva boala cronica. In situatia in care unii medici elibereaza si alte prescriptii medicale pentru asiguratul respectiv, atunci ei va trebui sa suporte contravaloarea acestor retete. Banii astfel incasati de Casa de Asigurari de Sanatate vor reintra in fondul destinat consumului de medicamente in ambulatoriul de specialitate, a explicat Turlea.

Potrivit oficialului CNAS, introducerea acestei prevederi in contractul-cadru are drept scop eliminarea tendintei unor medici (tendinta constatata in repetate rinduri in anii trecuti si care determina risipirea de fonduri extrem de necesare altor asigurati) de a acorda, in mod nejustificat, anumite retete compensate sau gratuite. Limitarea prescrierii de medicamente pentru afectiunile cronice in tratamentul ambulatoriu nu diminueaza accesul asiguratilor la medicamente, intrucit in contractul-cadru se precizeaza ca prescriptia medicala trebuie sa acopere necesarul unei luni intregi, a mai spus Turlea. Presedintele CNAS sustine ca aplicarea acestei prevederi urmareste doar optimizarea cheltuirii fondurilor destinate consumului de medicamente in ambulatoriu. „Reamintim ca plafonul poate fi depasit in situatii justificate din punct de vedere medical, cu avizul Casei de Asigurari de Sanatate“, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS