17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Gropaniada

Circulatia din Craiova seamana din ce in ce mai mult cu o reprezentatie de circ. Slalom periculos printre crevasele lasate in asfalt de ploi si zapada, salturi care pot fi mortale, daca nu pentru sofer, pentru masina in mod sigur, si chiar aplauze din partea participantilor la trafic pentru cei care reusesc sa fenteze toate gropile, macar pentru citiva metri.

Ploile, zapada si mai ales amestecul antiderapant de nisip si sare au gaurit strazile, dind nastere la gropi care pot „inghiti“ cu usurinta o roata de masina. Soferii string din dinti si inainteaza cu chiu, cu vai, plingindu-si de mila lor, si mai ales automobilului pe care il conduc.

„Este imposibil de circulat! Mai ales in cartiere, unde oricum drumurile erau mai proaste, gropile sint una linga alta. Poti sa fii tatal soferilor, pilot de curse, ca tot n-ai cum sa le ocolesti. In numai citeva luni mi s-au dus si bujiile, si pivotii, si tot. Imi trebuie milioane ca sa o repar!“, spune revoltat Constantin Duta, conducator auto.

Gropile ingreuneaza traficul si cresc tensiunea soferilor. Glumetii spun ca, in conditiile actuale, o jumatate de ora de mers cu masina iti consuma mai multa energie si mai multi nervi decit cea mai apriga cearta cu soacra. Furiosii nu mai au timp de aprecieri. Suduie fara oprire. Limbajul lor nu a fost parca niciodata asa de colorat si de inepuizabil.

„Am dat intr-o groapa in Craiovita. Mi-am facut masina praf! Groapa era plina cu apa si nu mi-am dat seama cit e de adinca. Si, oricum, nu aveam cum s-o ocolesc, toata strada era gaurita! De unde dau eu acum atitia bani la service? Imi da primaria? Deconteaza Bulucea?“, cere socoteala Gigi Jianu.

Daca ai timp si bani, poti da primaria in judecata. Daca ai si noroc, poti chiar cistiga! Putini craioveni stiu ca primaria chiar ar putea sa le achite contravaloarea reparatiilor. Pentru asta, nu trebuie decit sa o dea in judecata.

„Da, am auzit ceva despre asta. Dar sa mai ajungi si prin instante, mai cheltuiesti si pe acolo o gramada de bani… Poate numai asa, de ciuda, si daca este vorba despre vreo suma exagerat de mare pe care ai platit-o la service!“, spune Mihai Virvor, nu prea incintat de perspectiva unui proces cu primaria.

Pentru cei care asteapta cu nerabdare ca primaria sa inceapa reparatiile, vestile sint cum nu se poate mai proaste. Aspectul si calitatea strazilor nu se vor imbunatati nici pe viitor. Lucrarile de plombare, care vor incepe abia in martie, vor fi la fel de superficiale ca si bugetul alocat acestora. Pentru ca municipalitatea s-a scotocit in buzunare si a hotarit ca poate investi in strazi si trotuare numai 50 de miliarde de lei. „Impresionanta“ suma de-abia ajunge pentru plombe, reasfaltarile fiind din start scoase din calcul. Asta in conditiile in care se apreciaza ca 70% din covorul asfaltic al municipiului este deteriorat. La revedere, drum bun!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS