12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum poti deveni asistent maternal profesionist

Cum poti deveni asistent maternal profesionist

Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta din 16 ianuarie 2003, la propunerea Ministerului Administratiei Publice, hotarire de guvern privind conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal profesionist.

Asistentul maternal profesionist este persoana care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau incredintare.

Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:

– au capacitate deplina de exercitiu

– starea sanatatii si profilul lor psihologic prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care le revin

– au in folosinta o locuinta care acopera necesitatile de gazduire, educatie si odihna ale utilizatorilor sai

– au urmat cursurile de formare profesionala organizate de serviciul public specializat

Persoanele care solicita sa devina asistent maternal profesionist vor adresa o cerere de evaluare a capacitatii lor serviciului public specializat pentru protectia copilului, pe teritoriul caruia isi au domiciliul.

Cererea va fi evaluata de serviciul public specializat, in termen de 90 de zile de la data inregistrarii. Cursurile de formare profesionala au o durata de minimum 60 de ore, iar cheltuielile pentru organizarea cursurilor sint suportate de catre angajator.

Atestatul de asistent maternal profesionist se elibereaza pentru o perioada de trei ani. Activitatea persoanelor atestate se desfasoara in baza unui contract individual de munca, incheiat cu un serviciu public specializat pentru protectia copilului. Pentru fiecare copil primit in plasament sau in incredintare, asistentul maternal profesionist incheie o conventie de plasament sau de incredintare cu angajatorul.

Standardele minime obligatorii pentru asigurarea protectiei copilului la asistentul profesionist, precum si ghidul metodologic de implementare al acestor standarde vor fi elaborate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotariri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS