15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii - atinsi de psihoza recompensei

Craiovenii – atinsi de psihoza recompensei

Recompensa de o jumatate de miliard de lei, oferita de firma Terra Sat pentru depistarea persoanelor care au taiat miercuri seara reteaua de fibra optica, i-a ametit pe craioveni. Multi dintre acestia sustin ca ar face orice pentru a pune mina pe bani. Politia considera insa ca recompensa pusa in joc nu face altceva decit sa ingreuneze ancheta.

Politistii craioveni spun ca suma inaintata de Terra Sat este cea mai mare recompensa oferita pina in prezent in Romania pentru depistarea unor raufacatori. Ei sint de parere insa ca acest lucru duce la cresterea numarului de suspecti si la incetinirea ritmului anchetei.

„Prima recompensa, de 30 de milioane de lei, a fost pusa pe capul criminalului Alinei Hirnau, vinzatoarea de la Loto, dar fara rezultat. O recompensa ajuta in cazul in care o persoana detine informatii utile si de frica nu vrea sa le dea. Asa ar fi motivata. In acelasi timp, recompensa ingreuneaza ancheta deoarece apar foarte multe persoane care trebuie interogate si care de multe ori ne duc pe piste false“, a precizat comisar sef Iancu Bita, seful de cabinet al inspectorului sef din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj.

Recompensa poate fi luata chiar si de politistul care va rezolva cazul

Reprezentantii firmei Terra Sat au declarat ca pot primi banii chiar si politistii care se ocupa de ancheta, in cazul in care vor reusi sa ii prinda pe autori. Sefii politiei spun insa ca subalternii lor nu vor accepta jumatatea de miliard doar pentru ca si-au facut datoria. „Nu cred ca se va intimpla asa ceva. Asta ar insemna ca politistul respectiv sa ii cunoasca deja pe faptasi. Si daca ar fi asa, cred ca si-ar anunta mai intii superiorii, nu ar tine informatiile pentru a primi recompensa“, a mai spus comisarul sef Iancu Bita.

Pina in prezent, la Politia municipiului Craiova si la dispeceratul firmei Terra Sat au sunat numeroase persoane care au spus ca stiu cine este autorul. Dupa finalizarea anchetei, politistii vor putea spune cu certitudine cine va primi recompensa. Sau daca o merita cineva…

„Daca as sti cine a facut-o, m-as duce la politie si daca ar fi frate-meu!“

Jumatatea de miliard oferita de Terra Sat pentru prinderea raufacatorilor „i-a cam dat peste cap“ pe craioveni, care au inceput sa isi banuiasca de vandalism rudele, cunoscutii si, mai ales, dusmanii. Acestia viseaza cu ochii deschisi cum ar fi „sa isi dea in git“ vreun cunoscut caruia ii poarta pica si sa se mai aleaga si cu jumatate de miliard! „Normal ca, daca as sti cine a taiat firele Terra Sat-ului, m-as duce la politie! Si daca ar fi vorba de frate-meu! De prieteni nici nu se mai pune vorba! 500 de milioane sint bani, nu gluma. Mi-as lua casa, sa ma mut, ca acum stau cu socru-meu, si mi-as lua si masina. Dup’-aia as cumpara ceva pentru ai mici, ca am doi“, a spus Cristi Constantin, de 25 de ani, muncitor in Craiova.

Peste tot se discuta despre recompensa: in autobuze, la locul de munca, in scoli. Febra cifrei cu multe zerouri in coada i-a cuprins pe toti deopotriva, de la muncitori la intelectuali, de la scolarei la pensionari. Intrebarea zilei este: „A turna sau a nu turna?“. Mai ales daca o fi vorba despre vreun cunoscut. „Recompensa este exagerat de mare. Oricum, daca as sti cine a facut asta si acea persoana ar fi un prieten de-ai mei, nu ar conta banii, oricit ar fi de multi. As condamna fapta lui, dar nu l-as piri la politie. Eu cred ca in afacerea asta e bagata si concurenta“, a spus Nelu Lazar, de 58 de ani, din Bailesti.

„Banii i-as dona, pentru ca m-ar mustra constiinta“

Problema este „intoarsa“ pe toate partile, se fac liste cu avantaje si dezavantaje: banii sau constiinta? Daca infractorul se va razbuna intr-o zi pe cel care „l-a dat in git“? Cei cu picioarele pe pamint concluzioneaza insa: nu se merita si nu se face! „Parca sintem in Vestul salbatic cu recompensa asta! Este prea mult. Va inchipuiti ce o sa se intimple, la foamea care e in tara asta! O sa dea navala toti la politie, sa spuna ca stiu ceva si mai mult o sa ingreuneze ancheta. Oricum, daca as sti cine a facut asta, m-as duce la politie, dar banii primiti i-as dona, pentru ca m-ar mustra constiinta“, a spus Antonela Baluta, de 20 de ani, studenta. Prietena ei, Cosmina Merisescu, ii da dreptate: „Recompensa asta foarte mare va crea multe piste false. Oricum, chiar daca as sti cine a taiat fibra, mi-ar fi teama sa ma duc la politie. Nu ma tenteaza banii. Cine stie, doar daca ar fi cineva care mi-a facut un mare rau…“.

Singura varianta pe care firma Terra Sat nu a luat-o probabil in calcul este aceea in care insusi infractorul, ametit de jumatatea de miliard, s-ar preda pentru a incasa recompensa, lucru care nu este exclus. Ca „la foamea care e in tara asta…“!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS