26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Stiri diverse

Ghetusul scoate bolnavi pe banda rulanta

Saloanele au devenit neincapatoare pentru bolnavii care ajung la Spitalul de Urgenta din Craiova cu fracturi si luxatii provocate de ghetus. Majoritatea cazurilor sint rezolvate pe loc, in Clinica de urgenta. Cei mai putin norocosi – aproximativ 20 de bolnavi in fiecare zi – ajung sa ingroase numarul celor peste 100 deja internati. Clientii cei mai fideli sint batrinii cu dislocari de sold sau alte afectiuni osteo-articulare, care au ajuns in aceste zile sa astepte, inghesuiti cite doi intr-un pat, ziua cind vor fi operati. Seful Clinicii de ortopedie, dr. Dan Anusca, spune ca nu a mai fost o asemenea abundenta de bolnavi de cind s-a angajat in spital: „Situatia ne-a cam dat peste cap, in sensul ca ne-am trezit, pe linga faptul ca nu mai avem unde sa-i cazam pe bolnavi, ca nu avem suficiente sali operatorii. Pentru a putea acoperi intreaga cazuistica, am apelat la medicii chirurgi, care ne-au pus la dispozitie una din salile lor de operatii“. Incercind sa rezolve cit de cit problema „rulajului“ bolnavilor, conducerea clinicii a decis scurtarea perioadei de spitalizare. Asa ca medicii lucreaza acum pe banda rulanta. Slava Domnului, materiale de osteosinteza sint suficiente, astfel incit nici un bolnav nu va parasi spitalul fara proteza ghipsata.

(S.T.)

Injunghiata din gelozie

Un tinar din Focsani a fost introdus luni in arestul IJP Dolj pentru ca si-a injunghiat prietena, studenta la o facultate din Craiova. Marian Stanciu, de 24 de ani, a fost depistat de politistii bucuresteni, care au gasit-o pe prietena lui la Spitalul „Sfintul Pantelimon“ din Bucuresti, unde fusese internata pentru tratarea unor complicatii survenite in urma injunghierii. Victima, Ramona Corina Eftenaru, de 21 de ani, din comuna Areavu – Buzau, a fost operata si acum este in afara oricarui pericol. Confruntat cu dovezile, Stanciu a recunoscut ca pe11 ianuarie si-a injunghiat prietena in apartamentul acesteia din Craiova. Motivul: din cauza geloziei au ajuns la cearta, apoi la … cutite. Stanciu a fost escortat luni la Craiova si introdus in arestul IJP Dolj pentru tentativa de omor.

(S.T.)

A renuntat la viata fara nici o explicatie

Un student al Facultatii de Electrotehnica din Craiova a fost gasit spinzurat, luni, in locuinta sa din cartierul Craiovita Noua. Teodor Galiceanu, de 20 de ani, era un student silitor, dar a carui viata personala era invaluita in mister. Colegii nu au ajuns sa-l cunoasca indeaproape, pentru ca era un om tacut, retras. Nu avea prieteni, singura lui preocupare fiind invatatura. Dupa orele de curs se ducea acasa, retragindu-se in camera sa, unde studia. Din cauza asta, multi baieti de virsta lui il considerau un ciudat si il evitau. Nimeni nu s-a asteptat insa ca tinarul sa-si puna capat zilelor. Sora lui spune ca ultima oara l-a vazut luni, cu citeva ore inainte ca Teodor sa se spinzure: „ Am vorbit, am ris. S-a comportat normal. Nu inteleg ce s-a intimplat“. Vecinii din blocul 42B1 s-au aratat uimiti de gestul tinarului, pe care il stiau drept un baiat „poate prea cuminte“ pe care il vedeau arareori iesind din apartament, cu capul plecat. Despre familia Galiceanu stiau doar ca s-a mutat in bloc acum doi ani, dupa ce mama lui Teodor s-a despartit de sotul ei. Ea avea trei copii cuminti si foarte buni la invatatura. Trei copii care nu doreau sa-si dezamageasca mama.

(S.T.)

Societate severineana sanctionata cu zece milioane de lei

Inspectorii de specialitate din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare(DSV) Mehedinti au sanctionat cu zece milioane de lei o societate de alimentatie publica din Drobeta Turnu Severin, care avea in frigider carne expirata, depozitata din perioada sarbatorilor de iarna. „La SC VALAHIA SRL am gasit 16,3 kg carne expirata, in valoare de 1,3 milioane de lei, pusa in acelasi loc cu produsele bune. In acest caz, am dispus o sanctiune de zece milioane de lei si distrugerea produselor expirate. Vom continua verificarea unitatilor care au organizat Revelionul, pentru a retrage carnea ramasa si care ar putea produce toxiinfectii alimentare“, a spus Ioan Rob, directorul Directiei Sanitar – Veterinare Mehedinti. Verificarile inspectorilor de la DSV Mehedinti s-au realizat si in unitatile care produc, prelucreaza si valorifica produse de origine animala. Au fost controlate 43 de obiective, respectiv patru ateliere de preparate din carne, trei piete agroalimentare, cinci laboratoare de patiserie-cofetarie, 21 de magazine alimentare, o fabrica de lapte, patru depozite alimentare si cinci unitati de alimentatie publica. Verificarile au urmarit in special depistarea produselor cu termen de valabilitate expirat.

(F.L.)

Detinut injunghiat cu… lingura

Un detinut de la Peniteciarul de Maxima Siguranta Craiova si-a injunghiat colegul de celula cu o lingura, pentru o datorie de citeva tigari. Autorul agresiunii, Marian Barbut, de 24 de ani, ajutat de fratele sau, Florin Barbut, l-a imobilizat pe datornic, apoi i-a infipt in spate un cutin artizanal, confectionat in penitenciar dintr-o lingura. In momentul comiterii agresiunii, in celula se mai aflau alti 60 de detinuti, care l-au anuntat pe gardian de cele intimplate. Victima a fost transportata la Spitalul de Urgenta din Craiova, fiind internata cu diagnosticul plaga injunghiata penetranta in regiunea hemitoracelui drept si supusa imediat unei interventii chirurgicale. „Avea plaminul strapuns. Operatia a decurs bine, pacientul fiind acum in afara oricarui pericol“, a declarat dr. Rodica Dilof, medic primar chirurgie toracica. Ambii agresori sint cercetati pentru tentativa de omor, iar pedeapsa se va cumula la cea deja existenta.

(S.T., I.P.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS