25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi intre cinci si 30 de milioane pentru comerciantii care ignora estetica

Amenzi intre cinci si 30 de milioane pentru comerciantii care ignora estetica

S-a redeschis sezonul controalelor ojpc-iste! Noul an a inceput de multisor si comerciantii s-au grabit sa isi umple galantarele golite de marfa in perioada sarbatorilor. Si unde e marfa multa, sint si probleme, repede dibuite de ochiul experimentat al inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului: deficiente in depozitare, alimente expirate, produse fara etichete… Sa tot curga amenzile!

Primul loc unde au descins inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj a fost zona magazinelor din cartierul 1 Mai, in spatele tirgului Pelendava. Chiar daca problemele privind marfa comercializata nu erau foarte grave, s-a constat o debandada totala in galantare si pe rafturi, unde produsele erau asezate alandala. „Ce cauta carnea de porc linga cea de pasare? Ia uite, mai aveti si drojdie printre ele!“, a exclamat inspectorul de specialitate Aurelian Toma imediat ce a intrat in primul magazin.

„Nu este vorba despre un pericol pentru consumatori, dar vitrinele arata total inestetic, iar produsele imprumuta mirosurile unele de la altele, lucru care nu este foarte placut“.

La SC ELRIAD s-au mai gasit lapte congelat, tinut la o temperatura mult sub cea optima si sunculita cu os fara data de fabricatie.

„La SC MIRDOMAC, dupa ce ca era vorba de un chiosc cit o cutie de chibrituri, lazile, atit cele goale, cit si cele pline, erau depozitate in interior. Nu mai ramasese spatiu nici sa te rotesti de pe loc. In ceea ce priveste marfa, piinea nu avea afisate nici pretul, nici gramajul. Am gasit vin fara etichete de identificare si alvita fara documente de provenienta“, spune inspectorul Ilie Rosoga. Alaturi, intr-un magazin la fel de „spatios“, ouale erau comercializate alaturi de portocale si mere, chiar daca fructele nu erau mentionate in obiectul de vinzare din actele societatii.

Margarina oxidata si inghetata expirata anul trecut

Din cartierul 1 Mai, ojpc-istii s-au mutat apoi in Brazda. La SC RADMONA, se pare ca patronii sint sustinatori ai egalitatii dintre drepturile animalelor cu cele ale oamenilor. Numai astfel si-au explicat inspectorii faptul ca hrana patrupezilor era comercializata chiar linga alimente, de aceeasi vinzatoare, si cintarita pe acelasi cintar.

„Mincarea pentru ciini si pisici trebuie sa dispara de aici! Ori faceti un colt separat, cu cintar special si o a doua vinzatoare, ori renuntati sa mai vindeti in magazin astfel de marfa. Plus ca linga alimente mai tineti si detergenti si produse toxice, care nu au ce cauta aici“, i-a explicat Aurelian Toma vinzatoarei, care nu a putut face nici dovada existentei actelor societatii comerciale.

In magazin s-a mai gasit un numar considerabil de cutii cu margarina oxidata din cauza ca era depozitata in rafturi si nu in frigider, la o temperatura de 4-5 grade Celsius, cum era normal.

La SC SLG TRADING SRL, s-a gasit marfa ramasa de anul trecut: inghetata Eden expirata din decembrie 2002; intreaga cantitate a fost scoasa de la vinzare. Si aici s-au constatat nereguli in afisarea gramajelor si preturilor la toate sortimentele de piine, ca si lipsa etichetelor cu elementele de identificare la citeva sticle de vin.

Toti agentii comerciali la care au fost constatate deficiente va trebui sa se prezinte la sediu OJPC, fiind pasibili de amenzi cuprinse intre cinci si 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS