18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj/ Cele mai mari caderi de zapada din ultimii 15 ani

Gorj/ Cele mai mari caderi de zapada din ultimii 15 ani

• Un boschetar a fost gasit mort sub stratul de zapada • Copertinele de la mai multe magazine din Tirgu Jiu s-au prabusit sub greutatea zapezii • Trei drumuri au fost blocate • Ninsoarea va continua si astazi

Intreg judetul Gorj se afla sub nameti. Noaptea de joi spre vineri le-a adus locuitorilor din Tirgu Jiu cele mai mari caderi de zapada din ultimii 15 ani. Primii fulgi au inceput sa isi faca aparitia timid inca de miercuri seara, joi ningind fara incetare in toate localitatile judetului.

Ieri-dimineata, la Tirgu Jiu, stratul de zapada era de 40 de centimetri, zeci de masini raminind blocate in parcari. Din cauza greutatii zapezii, citeva copertine de la magazinele din centrul orasului s-au prabusit, fara ca vreo persoana sa fie insa ranita. Pe un cimp din cartierul Preajba, sub stratul gros de zapada a fost descoperit ieri cadavrul lui Virgil Anchevici, de 45 de ani, din Vaslui, un barbat care traia pe strazile din Tirgu Jiu si care nu mai fusese vazut de la inceputul acestei saptamini.

CNLO intervine cu utilaje

Protectia Civila a anuntat ca pe drumul de la Alimpesti spre Alunu Vilcea si pe drumul de la Danesti se actioneaza pentru indepartarea zapezii, care in unele locuri a depasit 60 de centimetri.

De asemenea, doua sate ale comunei Bilteni au fost izolate de restul localitatii, peste 100 de angajati ai primariei fiind mobilizati pentru inlaturarea zapezii.

Din cauza unui tir care a derapat, pe Defileul Jiului circulatia a fost intrerupta joi noapte citeva zeci de minute. Politia din Bumbesti Jiu le recomanda soferilor sa circule cu prudenta si sa nu se aventureze in traversarea Defileului daca nu au masinile echipate cu lanturi. In ciuda faptului ca utilaje de deszapezire au actionat in permanenta, traficul inca se desfasoara cu greutate. Pentru inlaturarea zapezii, conducerea Comandamentul de deszapezire a cerut ajutorul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, care va pune la dispozitia Directiei de Drumuri Judetene utilajele necesare.

Trei ambulante au ramas blocate in nameti

Masinile Serviciului de Ambulanta ajung din ce in ce mai greu la interventii. In noaptea de joi spre vineri, trei ambulante au ramas inzapezite, fiind nevoie ca alte echipaje sa plece pe urmele lor pentru a ajunge la pacienti.

„In conditiile actuale, pe unele drumuri din judet se poate interveni doar cu masini de tip 4×4, iar noi avem doar trei astfel de ambulante. Le pastram pentru cursele mai lungi, pe drumurile mai grele din judet, iar in oras sau in apropiere le folosim pe celelalte. Toate masinile au lanturi antiderapante, dar uneori nu sint suficiente“, a spus Ana Duma, sefa Serviciului de Ambulanta Gorj.

Autobuzele care fac curse in judet au avut si ele mari intirzieri din cauza drumurilor impracticabile. „In localitatile de linga munte este dezastru. De dimineata, pe unele drumuri nu trecuse nici un utilaj de deszapezire, astfel incit unele autobuze au avut intirzieri si de doua ore“, au spus reprezentantii autogarii din Tirgu Jiu. In gara din oras, majoritatea trenurilor au ajuns la timp, rapidul de Budapesta avind insa o intirziere de trei ore.

Salvamontistii au recrutat voluntari

Echipa de salvamontisti a judetului este in continua stare de alerta pentru a interveni in caz de urgenta. Deocamdata, salvamontistii au fost solicitati joi sa duca un cadru medical la releul de la Rinca, pentru a asigura tratamentul unui angajat.

„O asistenta a Serviciului de Ambulanta a fost insotita de un echipaj al nostru pentru a administra un medicament unui pacient. O parte din drum a fost parcursa cu masinile, dar apoi a fost nevoie de snowmobil pentru ca drumul nu mai era deszapezit. Pina acum nu am avut evenimente deosebite, dar noi avem cinci angajati si 15 voluntari care patruleaza pe traseele cunoscute si la poalele virfului Papusa. In acest sfirsit de saptamina, daca vremea va fi frumoasa, este posibil sa avem multi amatori de schi si atunci intregul echipaj va merge la Rinca. Drumul de acces pina la statiune a fost deszapezit de trei ori in aceasta saptamina. Echipele trebuie sa intervina zilnic“, a spus Sabin Cornoiu, seful echipei Salvamont Gorj. Astazi se anunta noi caderi de zapada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS