13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsa criza de ser fiziologic la Spitalul de Urgenta din Craiova

Falsa criza de ser fiziologic la Spitalul de Urgenta din Craiova

Clinica de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta din Craiova a ramas miercuri fara ser fiziologic. Cel putin asa sustine asistentul sef Ionica Laurian, care a dat din umeri cind una dintre asistente i-a cerut ser fiziologic ca sa-i puna o perfuzie unui bolnav. „I-am spus sa nu-l mai puna pe perfuzii. Pina astazi (miercuri – n.r.) nu am avut probleme, insa astazi am aflat ca nu mai exista ser fiziologic nici in farmacia spitalului. Oricum se stie, e criza generala, pentru ca si alte sectii s-au plins“, a mentionat Laurian Ionica.

In Clinica de terapie intensiva, serul fiziologic este indispensabil pentru mentinerea in viata a celor mai multi dintre pacientii internati, motiv pentru care aici se inregistreaza si cel mai mare consum de ser fiziologic din intreg spitalul, adica peste 150 de kilograme (echivalentul a 300-350 de flacoane) intr-o zi. „Toti bolnavii comatosi, precum si cei operati nu pot sa se hraneasca in mod normal si atunci trebuie sa le asiguri zilnic un aport hidric si de minerale de circa 2.000 de grame, prin perfuzii. Daca nu beneficiaza de acest aport, bolnavul moare“, a mai spus Laurian Ionica.

Directorul adjunct al Spitalului de Urgenta din Craiova, dr. Florin Petrescu, s-a aratat intrigat de declaratia asistentului sef de la terapie intensiva, care, in opinia sa, a incercat sa creeze o falsa problema. „Nu este adevarat. In farmacia spitalului au intrat pe 30 decembrie 4.000 de flacoane de ser fiziologic, din care mai avem in prezent o cantitate destul de mare. Daca terapia intensiva nu are ser fiziologic este din cauza ca personalul medical de acolo nu a cerut. Ce ar vrea sa facem acum? Sa mergem din sectie in sectie ca sa-l intrebam pe fiecare de ce materiale sanitare mai are nevoie?“, a spus dr. Petrescu.

In celelalte clinici din spital, nici vorba de criza, dar in acestea consumul de ser fiziologic este mult mai mic. „In Clinica de neurochirurgie folosim cam 1-2 flacoane pe zi. In terapie intensiva nu stiu care este situatia, dar aceasta clinica este principalul consumator de ser fiziologic din spital, asa ca nu m-ar mira sa aiba probleme“, a precizat dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS