14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCimitirul Eroilor din Craiova-botezat „Maresal Ion Antonescu“

Cimitirul Eroilor din Craiova-botezat „Maresal Ion Antonescu“

Constantin Baduca, unul dintre consilierii municipali craioveni din partea PRM, lanseaza in 2003 o noua provocare administratiei locale: botezarea Cimitirului Eroilor din oras cu numele maresalului Ion Antonescu. Baduca sustine ca are deja argumente foarte puternice in sprijinul initiativei sale, pe care le va expune in cadrul dezbaterilor din cadrul Consiliului Local Craiova. Cel mai puternic dintre ele se bazeaza pe memoriile unui preot militar, originar din Craiova, care a fost confesorul lui Antonescu si cel care l-a spovedit pe maresal inaintea executiei.

Argumentul – memoriile preotului care l-a spovedit pe Antonescu inaintea executiei

„Este vorba despre preotul militar gen. Gheorghe I. Barbu (1903-1976). Acesta a fost si confesorul Regelui Mihai si l-a insotit pe maresal in campania din Rasarit. Din memoriile lui, reiese ca Antonescu considera acest razboi o cruciada anticomunista. El povesteste ca, dupa trecerea Nistrului, au gasit cimitirele crestine in paragina si bisericile transformate in grajduri pentru vite. In acea perioada, pe teritoriile din Ucraina au venit zeci de preoti romani pentru a-i inmorminta crestineste pe cei morti. Se spune ca in noaptea de 2 spre 3 august 1941, parintele Barbu a fost linga Antonescu si soldatii sai, pe care i-au imbarbatat, spunindu-le ca lupta pentru o cauza sfinta. Tot maresalul este cel care a depus eforturi pentru inmormintarea crestineasca a eroilor evrei cazuti pe cimpurile de lupta ale primului razboi mondial, ajutat de sotia sa, Maria (originara din Calafat), care facea parte din Societatea Femeilor Ortodoxe. N-a fost criminal de razboi, a fost catalogat asa de un tribunal bolsevic. Eu cred ca este pe deplin indreptatit ca un cimitir din Craiova sa ii poarte numele“, spune Constantin Baduca.

El afirma ca readucerea in discutie a lui Ion Antonescu este o problema foarte delicata, si ca tocmai de aceea va trebui dezbatuta cu obiectivitate de catre toti consilierii, cu atit mai mult cu cit in anul care tocmai s-a incheiat guvernul a hotarit ca nici o strada din tara sa nu mai poarte numele maresalului.

Dupa mai multe aminari si discutii aprinse in sedintele locale, Craiova a fost unul dintre ultimele orase din tara care s-a conformat dispozitiilor Bucurestiului si a hotarit schimbarea denumirii bulevardului „Maresal Ion Antonescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS