20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBERD: Peste 35% dintre companiile din Romania sustin ca platesc mita

BERD: Peste 35% dintre companiile din Romania sustin ca platesc mita

Romania se situeaza pe locul al patrulea in rindul statelor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, inclusiv Comunitatea Statelor Independente, dupa numarul companiilor care recunosc ca platesc mita functionarilor publici, releva un raport realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in colaborare cu Banca Mondiala.

Fata de anul 1999 – cind a fost publicata editia anterioara a raportului – ponderea firmelor din Romania care recunosc ca platesc mita a scazut de la 50,9% la 36,7%, in schimb cota din vinzari alocata in acest scop a crescut de la 1,7% la 2,6%. Cel mai scazut nivel al coruptiei din intreaga regiune se regaseste in Slovenia, unde numai 7,1% dintre companii au confirmat, in anul 2002, ca au platita mita, iar cel mai ridicat, in Kirghizstan, unde 43,7% dintre firme au recunoscut ca fac acest lucru.

Locul al doilea si cel de-al treilea sint ocupate de Rusia – cu 38,7% si Georgia – cu 37,8%, Romania fiind urmata in clasament de Albania, cu 36,4%, si de Slovacia, cu 36%. La nivelul intregii regiuni insa, BERD remarca din 1999 si pina in anul 2002 o diminuare semnificativa a coruptiei – masurata prin procentul din vinzari utilizat de firme pentru a achita neoficial diferite plati catre functionarii publici, asa-numita „taxa a mitei“. Institutia financiara precizeaza ca aceasta „taxa“ s-a redus de la 1,9% la 1,6% din vinzarile totale ale companiilor din regiune. Cu mai mult de doua procente din vinzari alocate pentru astfel de „taxe ale mitei“, raportul BERD nominalizeaza Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente, principalele tari vizate fiind Albania, Azerbaidjan, Georgia, Kazakhstan, Kirghizstan, Republica Moldova, Romania, Tadjikistan si Ucraina. Pe de alta parte, banca europeana prezinta un clasament realizat in functie de perioada de timp pe care reprezentantii companiilor prezente in regiune sint nevoiti sa o petreaca pentru aplicarea diferitelor prevederi ale legii si ale cadrului de reglementari.

„Cu cit durata petrecuta – supranumita si «timp pentru taxe» – este mai mare, cu atit performantele companiilor risca sa fie mai mici”, avertizeaza raportul BERD, care admite insa ca aceasta perioada include totusi si unele operatiuni inevitabile. Astfel, BERD arata ca firmele petrec in anul 2002 cu 8% mai mult fata de 1999 pentru a-si reglementa afacerile cu administratia publica. Printre tarile cu cel mai ridicat „timp pentru taxe“ se numara Letonia si Polonia – din rindul statelor din Europa Centrala si de Est, Albania, Bosnia si Hertegovina, Iugoslavia, Macedonia si Romania – dintre tarile din Europa de Sud-Est, precum si patru tari din Comunitatea Statelor Independente – Georgia, Kazakhstan, Rusia si Ucraina. In intervalul 1999-2002, cele mai importante reduceri ale acestei durate au fost inregistrate in Comunitatea Statelor Independente, in timp ce Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia si Romania au consemnat o crestere a „timpului pentru taxe“. Timpul mediu necesar pentru solutionarea problemelor legate de depasirea termenelor scadente la plati depaseste trei luni in Belarus, Croatia, Iugoslavia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Slovenia si Ucraina.

O durata mare de timp este necesara insa si in statele din Europa Centrala si de Est, considerate in general ca avind institutii eficiente in acest sens. Valoarea medie a pierderilor pe care companiile le inregistreaza ca urmare a diferitelor tipuri de infractiuni – cum ar fi tilharia sau actele de vandalism – a depasit, in anul 2002, nivelul de 2,5% din vinzari in tari precum Armenia, Azerbaidjan, Iugoslavia, Macedonia, Georgia, Kirghizstan, Republica Moldova, Ucraina si Uzbekistan. La nivelul perceptiei investitorilor asupra mediului de afaceri, BERD mentioneaza ca Cehia, Ungaria si Slovacia au consemnat cele mai semnificative imbunatatiri.

Estonia, care in editia precedenta a raportului, publicata in anul 1999, inregistrase avansul cel mai important, a urcat numai in mica masura in actualul clasament. Dupa aceste prime patru pozitii, ierarhia include – cu scoruri mai modeste – Croatia, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia. Din rindul tarilor din Europa de Sud-Est, perceptia asupra mediului de afaceri din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria si Macedonia a consemnat o imbunatatire sensibila, in cazul Romaniei raminind, in mare, neschimbata.

Raportul, intitulat „Studiu asupra mediului de afaceri si a performantelor companiilor“, a fost realizat pe baza raspunsurilor a aproximativ 10.000 de oameni de afaceri din regiune la diferite intrebari legate de cadrul economic pus la dispozitie de catre autoritati si institutiile statului, precum si referitoare la eventualele obstacole pe care le intimpina. Editia precedenta a studiului, realizata in anul 1999, a reunit reprezentantii a peste 3.000 de firme din 27 de tari, evaluarea chestionarelor fiind asigurata de firma de consultanta AC Nielsen. .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS