Muncitorii Fabricii de Motoare Rotative din cadrul ELECTROPUTERE Craiova au raportat, in urma cu o luna, un furt de proportii din atelierele uzinei. 18 poli de motoare si bobine din tabla silicioasa invelite in cupru au fost sustrase din societate fara sa observe cineva acest lucru. Componentele de motor cintaresc fiecare cite 50 de kilograme, valoarea prejudiciului ridicindu-se, dupa spusele directorului economic al SC ELECTROPUTERE SA, Cornel Nica, la peste 260 de milioane de lei.
Nimeni nu stie cu exactitate perioada in care au fost sustrase componentele. Seful Serviciului administrativ, Elian Predescu, spune ca a fost informat pe 16 septembrie, furtul avind, probabil, loc in perioada 12-15 septembrie.
Ancheta declansata de conducerea uzinei nu a depistat hotii, insa l-a demis pe directorul Ion Papuse, care a fost inlocuit cu Marin Teodorescu. Cazul este anchetat de Politia economico-financiara, care a fost sesizata in urma cu doua zile.
Politia a fost anuntata dupa o luna
Paradoxal, politia a fost anuntata abia in urma cu doua zile despre disparitia motoarelor. Directorul economic Cornel Nica a declarat:
„In perioada 12-15 septembrie, s-a constatat disparitia polilor si a bobinelor aferente. S-au furat multe in ultimul timp, dar da data aceasta consider ca este un caz mai deosebit si am sesizat politia. Nu ne explicam cum au putut sa dispara asemenea spire, pentru ca demontarea componentelor dureaza cel putin sase ore de munca.
De asemenea, este necesar sa fie folosite macarale aferente, cu care sa fie ridicate motoarele, care cintaresc foarte mult. Am dispus un control si in interiorul fabricii. Aceste parti nu puteau fi scoase decit instalate pe alte motoare ale unor parteneri de-ai nostri“.
Conducerea uzinei suspecteaza un partener de afaceri
Pe linga RELOC Craiova si alte citeva SRL-uri, si firma SC CONSTRONIC SRL Craiova, care are aproximativ acelasi domeniu de activitate este partener cu SC ELECTROPUTERE SA.
Directorul economic considera ca aceasta din urma este suspectata de disparitia componentelor, mai ales ca director al firmei este Ovidiu Olariu, un fost angajat de la ELECTROPUTERE. SC CONSTRONIC desfasura contracte de reparatii si probe la motoare cu ELECTROPUTERE, iar relatiile devenisera „cam strinse“ in ultimul timp, in opinia lui Nica.
Mai mult, societatea in cauza ar avea foarte multe contracte incheiate cu ELECTROPUTERE, majoritatea vizind probe la motoare.
Prejudiciul creat va fi suportat de Fabrica de Locomotive din cadrul uzinei, care incheiase un contract de reparatii de motoare cu SNCFR.
„O sa faca alti poli, ca sa respecte derularea contractului, iar banii vor fi recuperati atunci cind politia il va gasi pe faptas“, a mai spus Cornel Nica.
„Ce mare chestie ca s-au furat?“
In urma acestui incident, conducerea fabricii, in frunte cu directorul Ion Papuse, a fost demisa, insa Nica spune ca aceasta masura nu are legatura directa numai cu ultimul caz, ci se lucreaza la o noua organigrama care prevede mai multe schimbari. Pe de alta parte, nici unul din furturile masive din fabrica nu a fost rezolvat pina acum de politie.
In 1990 au disparut de acolo trei vagoane de cornier de 20 si un vagon de profiluri „T“ tot de 20, materiale folosite la vremea respectiva pentru inchiderea balcoanelor. Prejudiciul a fost recuperat cu picatura de la salariatii intreprinderii, iar hotul nu a fost prins. Citiva ani mai tirziu au disparut citeva sute de tone de pacurina, iar hotul nu a fost prins.
La sfirsitul anului trecut, o tona de cupru a disparut, iar hotii nu au fost inca depistati, iar unii dintre angajati povestesc ca, in urma cu doi ani, din fabrica au disparut doua utilaje grele, fara sa afle cineva cine este faptasul. Tot lucratorii din ELECTROPUTERE spun ca piesele care au fost furate sint mult mai grele si mai valoroase.
Fiecare rotor are aproximativ 900 de kilograme si este confectionat dintr-un ax de otel superior si foarte scump (OLC 70), tabla silicioasa (tolele miezului) si conductori de cupru (bobinajul). Ca raport, jumatate din greutatea totala este reprezentata de cupru, 100 de kilograme are axul si restul pina la aproape 0,9 tone – tabla silicioasa a carei valoare este de ordinul zecilor de dolari pe kilogram.
Ultimul furt nu il mira deloc pe comisarul Ilie Vilau, seful Politiei economico-financiare din cadrul IJP Dolj, care a declarat: „Ce mare chestie ca s-au furat? Am constatat furtul si cercetam cazul. Ancheta este in derulare“.
Ovidiu Olariu, directorul firmei CONSTRONIC, nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei, pentru a ne da amanunte despre contractele pe care le desfasoara cu ELECTROPUTERE.