9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGratis - gratis, dar pe bani

Gratis – gratis, dar pe bani

• Desi gratuitatea cazarii in camine sau internate pentru copiii de dascali este stipulata expres in Legea nr.128/1997, conducerea Universitatii din Craiova se incapatineaza an de an sa nu respecte aceasta reglementare
• Motivatia universitarilor: subventiile acordate de Ministerul Educatiei
si Cercetarii nu acopera costul cazarii

«Copiii personalului didactic beneficiaza de gratuitate la cazarea in camine sau internate», prevede art.108 din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic. Aceeasi facilitate a fost trecuta si in art.44 al Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamint pe anul in curs: «Copiii personalului din invatamint au prioritate si beneficiaza, conform legii, de gratuitate in internate si camine studentesti.

Ministerul Educatiei si Cercetarii se obliga sa aloce sumele necesare, iar institutiile de invatamint se obliga sa asigure cazarea gratuita in internate si camine». Pentru conducerea Universitatii din Craiova, aceste prevederi sint doar simple vorbe pe hirtie, nefiind respectate.

„Daca nu inteleg inseamna ca sint grei de cap“

„Am primit mai multe sesizari din partea unor cadre didactice, care ne aduc la cunostinta ca gratuitatea prevazuta de lege privind cazarea copiilor lor in caminele Universitatii din Craiova nu este respectata. An de an avem aceeasi problema, de parca legea n-ar fi una pentru toti“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Conducerea Universitatii din Craiova nu neaga nici o clipa ca ar solicita taxe de camin copiilor cadrelor didactice, dar mentioneaza ca, in acest caz, taxele sint ceva mai mici. „Subventiile alocate de Ministerul Educatiei si Cercetarii nu acopera decit partial costul cazarii. Asa ca nu aveam decit doua solutii: fie sa majoram taxele de camin la ceilalti studenti, fie sa ii punem pe copiii de profesori sa plateasca diferenta intre costul cazarii si subventiile de la minister. Cum este vorba de 600 de caministi odrasle de dascali, din totalul celor 4.000 de studenti cazati in caminele noastre, era firesc sa recurgem la a doua varianta. Daca nu inteleg asta inseamna ca sint grei de cap“, a afirmat prof. dr. ec. Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova.

Si totusi, altii pot

Grei de cap sau nu, copiii de dascali sint nevoiti sa achite intre 320.000 – 360.000 de lei pe luna, caci atit valoreaza la Universitatea din Craiova „gratuitatea“ prevazuta de lege. O lege care, nerespectindu-se, le aduce universitarilor un venit lunar de vreo 200 de milioane de lei.

Senatul universitatii s-a facut ca nu aude atunci cind s-a ridicat problema ilegalitatii savirsite. „Am ridicat si in Senatul Universitatii aceasta problema, a gratuitatii cazarii pentru copiii cadrelor didactice, dar n-am fost ascultat“, a mentionat prof. univ. dr. Romulus Mocanu, liderul sindical al universitarilor craioveni.

Poate ca varianta subventiilor insuficiente ar fi fost credibila, daca, tot in Craiova, nu s-ar dovedi contrariul. Caci in caminele Universitatii de Medicina si Farmacie, copiii cadrelor didactice au gratuitate la cazare, fara nici o opreliste.

„La noi, aceasta gratuitate se respecta fara discutie. In fiecare an, noi raportam la minister numarul caministilor care sint copii de dascali, iar ministerul ne aloca subventia pentru cazarea lor. Nu s-a pus niciodata problema sa nu respectam legea in aceasta privinta“, a spus prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS