31.7 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii vor ramine fara una dintre cele mai valoroase biserici

Gorjenii vor ramine fara una dintre cele mai valoroase biserici

• Unii sateni din Timiseni nu vor ca biserica lor sa fie dusa la Muzeul Satului din Bucuresti • Din cauza ca in cimitir nu mai exista nici o cruce, satenii nu isi mai gasesc mortii

Demontarea unuia dintre cele mai valoroase lacasuri de cult din judet, pentru a fi transferat la Muzeul Satului, a bagat zizania intre satenii din localitatea Timiseni, comuna Farcasesti. Daca unii dintre acestia au semnat pentru mutarea bisericii, altii se opun ca satul sa ramina fara ceea ce are mai reprezentativ. Mai mult decit atit, citeva obiecte de cult care erau adapostite in biserica s-au risipit, nimeni nemaistiind unde ar putea fi gasite. De citeva zile insa, specialistii de la Muzeul Satului au inceput demontarea valoroasei biserici.

Biserica din Timiseni, care poarta hramul „Sfintul Nicolae“, dateaza din 1762, fiind inclusa de foarte mult timp in patrimoniul national si in toate cataloagele de specialitate. Constienti de valoarea arhitectonica a lacasului de cult, dar mai ales de insemnatatea spirituala a acestuia, satenii din Timiseni nu vor sa ramina fara biserica linga care si-au ingropat mortii. Oamenii spun ca mai intii ar fi trebuit sa se inceapa cu indentificarea gropilor unde se afla mortii, in vederea deshumarii, si abia apoi sa se inceapa demontarea bisericii. De mentionat ca in intreg cimitirul, situat in catunul Boncea, unde se afla si Biserica „Sfintul Nicolae“, nu mai exista nici o cruce, fiind aproape imposibil de gasit locurile unde au fost ingropati mortii.

„Vrem sa ne luam mortii!“

In localitatea Timiseni au mai ramas aproximativ 80 de familii. Pina in prezent, din cauza lucrarilor din minerit, au fost stramutate doua catune. Ion Pauna, localnic, a spus ca mai multi sateni nu au vrut sa semneze documentele oferite de specialistii de la Muzeul Satului, care si-au instalat de citeva zile corturile la Timiseni. „Vrem sa se opreasca demolarea si sa fim lasati in pace. Vrem sa ne luam mortii. Nu mai este nici o cruce acolo. Strabunicii mei sint ingropati in apropierea bisericii si cred ca eu sint singurul care stie exact unde au mormintul. Au disparut o icoana foarte valoroasa, cadelnita, potirul si sfintul disc. Unde au fost duse si de ce nu au ramas in biserica?“, a spus Ion Pauna.

Primaria nu primeste nimic

Viceprimarul comunei Farcasesti, Dumitru Isfan, a spus ca primaria nu va primi nimic pentru Biserica „Sfintul Nicolae“ si ca icoana care a disparut a fost dusa la o biserica din Rovinari. „Din cite am inteles eu, a inceput deja demolarea. Vor sa o duca la Muzeul Satului din Bucuresti. Eu stiu ca exista citeva morminte cu preoti care trebuie sa fie stramutate. Nu stiu ce se va intimpla cu ele. Cei de la Bucuresti au semnat un angajament cu noi. Avem probleme cu oamenii. Unii vor, unii nu vor sa li se ia biserica. Noi am stat de vorba cu ei. Le-am si construit o alta biserica linga scoala“, a spus viceprimarul Dumitru Isfan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS