14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMiliarde de la buget pentru huzurul PSD Craiova

Miliarde de la buget pentru huzurul PSD Craiova

• Sediul organizatiei municipale a partidului de guvernamint a fost revendicat, conform Legii 10, de un gorjean • Omului i s-au retrocedat doar parterul si demisolul • Pentru etaj, unde se afla birourile parlamentarilor PSD de Dolj Mihai Nicolescu, Valeriu Zgonea, Eugen Arnautu si Neculai Grigoras, i se propun despagubiri • Nemultumit ca legea se aplica pe criterii politice, Ion Gheorghiu a dat administratia in judecata si a inaintat un memoriu lui Adrian Nastase • Potrivit directorului RAADPFL Craiova, statul trebuie sa plateasca miliarde de lei despagubiri pentru sediul PSD • Presedintele PSD Craiova, Neculai Grigoras, asteapta adoptarea legii care ii va permite sa cumpere sediul la pretul din 1990

Patru parlamentari de Dolj risca sa fie evacuati, iar organizatia municipala PSD Craiova sa ramina fara sediu daca prefectul Cornel Mondea isi va pune semnatura pe un act de retrocedare de imobil revendicat conform Legii nr.10/2001, privind casele nationalizate. Cladirea se afla pe str. Unirii nr. 86 si a fost revendicata de Ion Gheorghiu, din Tirgu Jiu. Printr-o dispozitie a primarului Vasile Bulucea (prim-vicepresedinte al PSD Craiova), omului i-au fost retrocedate numai parterul, demisolul si terenul aferent cladirii, pe motiv ca la etaj se afla partidul. Pentru camerele de la etaj, primarul a propus despagubiri banesti. Conform actului, spatiul a fost inchiriat de PSD de la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) pe 11 iulie 2001 si nu poate fi retrocedat in natura.

In plus, in imobil au birourile patru parlamentari PSD: Mihai Nicolescu, Valeriu Zgonea, Eugen Arnautu si Neculai Grigoras – presedintele organizatiei municipale. Lui Gheorghiu, care a cistigat dreptul asupra imobilului, conform Legii 112/1995, i s-ar fi promis despagubiri din partea statului pentru rezidenta partidului si birourile parlamentarilor, insa omul nu ar fi acceptat. In schimb, el a inaintat un memoriu primului ministru Adrian Nastase, in care se explica faptul ca este impiedicat sa intre in posesia imobilului tocmai de catre cei care fac si desfac legea in parlament.

Pentru ca nu a fost multumit de decizia politica pe care a luat-o PSD local, Ion Gheorghiu a dat administratia publica in judecata pe 10 septembrie 2002.

Miliardele le suporta statul, in beneficiul PSD

Dispozitia nr. 6.100/2 august 2002, pe care a emis-o primarul, se contrazice insa cu declaratiile factorilor de raspundere din cadrul administratiei locale. Potrivit actului eliberat de primarie, contractul de inchiriere a spatiului, incheiat intre PSD Craiova si RAADPFL, dateaza din 11 iulie 2001. Directorul RAADPFL Craiova, Ilie Badescu, spune ca este mai vechi (posibil sa fi fost doar reinnoit).

„Despagubirile care se stabilesc conform Legii nr.10/2001 se acorda de Guvernul Romaniei, la valoarea negociata sau solicitata de cel care revendica imobilul. In aceste conditii, locatarii ramin chiriasi la stat. Daca ar fi retrocedata cladirea, proprietarul ar trebui sa negocieze cu ei valoarea chiriei“, a spus Badescu. Directorul a recunoscut ca, daca va fi adoptata legea care prevede posibilitatea cumpararii imobilelor de catre partide la pretul de inventar din 1990, PSD poate plati o suma derizorie, de ordinul citorva sute de mii de lei, in timp ce statul trebuie sa suporte miliardele pe care le solicita reclamantul. Acesta poate fi si motivul pentru care actul cu pricina intirzie atit de mult la prefectura. Cit priveste chiria pe care PSD o plateste RAADPFL, Ilie Badescu a spus ca ar trebui sa fie destul de mare, tinind cont ca imobilul este situat in centru, insa pentru partidele politice ea este mai scazuta.

Potrivit art.16, alin. (1) si (2) din legea mai sus-amintita, in cazul sediilor de partide politice se pot acorda despagubiri fostilor proprietari, dar in acest sens institutia in cauza trebuie sa ceara o hotarire de guvern pentru ca imobilele sa nu se restituie in natura.

La judet este OK, la prefectura poate fi…KO!

Presedintele Consiliului Judetean si al PSD Dolj, Ion Voiculescu, considera ca partidul are legea de partea lui:

„Primarul trebuie sa stie mai multe despre aceasta problema, pentru ca el a dat dispozitia cu pricina. Toti parlamentarii PSD sint acolo. Ce sa facem, sa-i aruncam in strada? In baza articolului 16 din Legea caselor nationalizate (la care este prevazuta si situatia sediilor de partid), vom inainta guvernului o situatie pentru despagubiri“.

Prefectul Cornel Mondea spune ca inca analizeaza dosarul cu pricina, increzindu-se in juristii sai. „Daca primaria a hotarit asa este treaba ei. In orice caz, trebuie sa studiez daca este posibil ca pentru un imobil revendicat sa se retrocedeze si in natura si sa se dea si bani. Am primit un dosar foarte voluminos, dar, daca este legal, vom retroceda imobilul“, a spus Mondea.

Cel mai franc a fost presedintele PSD Craiova, Neculai Grigoras, care a recunoscut si el ca situatia este destul de incurcata: „Stiu ca s-au facut demersuri pe la primarie pentru retrocedare. Dupa lege, trebuie sa-i dam despagubiri, dar nu stiu sa se fi vehiculat vreun pret. De fapt, nici n-am discutat personal cu cel care a revendicat imobilul. Noi am vrea sa-l cumparam si asteptam adoptarea legii care ne va permite acest lucru. Asta este situatia in prezent. Asteptam sa vedem si noi ce se mai intimpla“, a spus Grigoras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS