Pentru peste 50.000 de hectare din judetul Mehedinti, care vor fi insamintate cu griu, in aceasta toamna se vor asigura, cu titlu gratuit, 39,5 litri de motorina, pentru fiecare hectar, potrivit Ordinului Ministerului Agriculturii nr. 423. Prin centrele de distributie, in aceasta perioada s-a distribuit o cantitate de 2.170 de tone de saminta de griu – SEMROM, 1500 de tone – AGRICOVER si 300 de tone – Tomis Agrovet. Pentru culturile de griu calamitate, guvernul a stabilit, printr-o ordonanta de urgenta, ca producatorii agricoli sa primeasca saminta de griu subventionata.
„Subventia a fost asigurata in procent de 100%, pentru cei care nu au recoltat nimic si 60%, pentru cei care au avut suprafetele calamitate, in proportie de peste 50%. De asemenea, a fost subventionata, cu 36,5%, saminta de griu, pentru toti cei care doresc sa insaminteze in aceasta toamna“, a spus Alexandru Boruga, directorul general al Directiei Agricole Mehedinti.
Solutia cea mai ieftina
In multe localitati din Mehedinti au aparut insa si nemultumiri legate de modul in care a fost repartizata saminta subventionata. In localitatea Punghina, mai multi cetateni s-au declarat nemultumiti de modul cum au fost intocmite listele, considerind ca sint indreptatiti sa primeasca saminta subventionata 100% si nu 60%, cum au fost trecuti pe tabele. Potrivit reprezentantilor primariei, oamenii au declarat, pe propria raspundere, daca au recoltat sau nu griu si vor raspunde, in cazul in care declaratiile sint false. Pentru ca si saminta subventionata li se pare scumpa, oamenii folosesc griul din anii trecuti, pe care il trateaza cu anumite substante si apoi il pun la uscat. Chiar daca stiu ca recolta viitoare nu va fi de cea mai buna calitate, aceasta este cea mai ieftina solutie pe care au gasit-o.