12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul de Olt a descoperit si invatatoare care-si opresc partea laptelui

Prefectul de Olt a descoperit si invatatoare care-si opresc partea laptelui

Laptele si cornurile au ajuns pina la urma cu bine la copiii din toate scolile judetului Olt, insa sistemul pus la punct de guvern a inceput deja sa scirtie, la mai putin de o saptamina de la demararea actiunii. Laptele batut a provocat stari de greata multor copii, unele cornuri au expirat inainte sa fie distribuite, nu exista frigidere pentru pastrarea produselor lactate si nici camere de depozitare a lor. De asemenea, unii directori de scoli au inceput sa distribuie produsele dupa bunul plac, iar altii nici nu s-au deranjat sa le primeasca. Autoritatile judetene promit insa ca sistemul va merge „ca uns“ spre sfirsitul anului, dar pina atunci cei care se abat de la reguli sint amenintati cu schimbarea din functie.

Directoarea Scolii generale nr. 3 din Slatina a spus ca inca din prima zi s-a confruntat cu repulsia unor elevi fata de laptele batut distribuit. Aceasta a spus ca unii copii au vomat dupa ce l-au baut, iar in zilele urmatoare multi dintre ei l-au refuzat. Directoarea a cerut ca laptele batut sa fie inlocuit cu iaurt sau cu alte produse lactate. Ea a mai spus ca in cea de-a doua zi nu a primit sase pahare de lapte, iar in cea de-a treia zi a primit 19 cornuri in plus. Problema a rezolvat-o cu ajutorul comisiei de receptie constituita la nivelul scolii. Directoarea Scolii din Birza a spus ca la aceasta unitate nu exista un spatiu destinat special pentru depozitarea produselor. La inceputul saptaminii, a primit laptele pentru trei zile si a fost nevoita sa ocupe laboratorul de fizica pentru a-l depozita. Multi directori de scoli au ridicat problema lipsei unor frigidere in care sa fie pastrate produsele lactate, atunci cind temperaturile sint mai ridicate. O situatie mai aparte a fost prezentata de catre directorul Scolii din comuna Seaca. Acesta a spus ca a avut zilele trecute un control sanitar, ocazie cu care s-a constatat ca toate cornurile care trebuia sa fie distribuite ieri-dimineata erau expirate de doua zile, termenul de valabilitate al acestora fiind de numai 48 de ore.

Produsele vor fi diversificate

Prezent la consfatuirea directorilor, prefectul de Olt, Marin Diaconescu, le-a spus acestora ca sistemul de distributie nu a mers chiar atit de bine cum trebuia, insa nu s-au inregistat probleme grave. El le-a mai spus ca saptamina aceasta a fost de proba, iar toate sugestiile si problemele pe care le au sa le puna pe hirtie si sa le prezinte Inspectoratului Scolar Olt.

La rindul sau, presedintele Consiliului Judetean Olt, Marin Ionica, a precizat ca de saptamina viitoare se va incerca diversificarea produselor. Cei care vor dori vor putea consuma, in loc de lapte batut, lapte dulce, brinza topita, brinza telemea, unt sau smintina, iar in loc de cornuri, covrigi, piscoturi sau batoane, care au termenul de valabilitate de patru, sapte, respectiv cinci zile. El a mai spus ca produsele de panificatie distribuite in prezent au un termen de valabilitate de numai 48 de ore deoarece sint facute numai din faina, apa si sare.

„Cine nu vrea cu guvernul sa plece…“

In multe dintre scolile din judetul Olt, primirea si distribuirea produselor pentru copii au ramas doar in atributia directorilor, ceea ce in multe cazuri a ridicat diverse discutii cu iz de protest din partea acestora. Chiar prefectul de Olt a dat un astfel de exemplu. „Eram la Scoala din Cioroiu si un domn director tocmai ne explica noua cum ar trebui sa se faca aceasta distributie, cind a trecut pe linga noi un grup de copii. Unii aveau cite doua-trei borcane cu lapte, iar altii, doar unul si fugeau spre casa. I-am oprit si i-am intrebat de ce nu au toti la fel si mi-au spus ca doamna invatatoare Ghita le-a oprit cite un pahar cu lapte la cei care au vaca acasa. Cer sa se faca ancheta in acest caz si sa mi se prezinte rezultatele“, a spus prefectul, care a precizat: „Cine nu vrea sa lucreze pe programul acesta de guvernare, sa plece inapoi la catedra, sa lase pe altcineva. Au fost acum cazuri de directori care nici macar nu s-au obosit duminica seara sa primeasca alimentele. Sa se retina ca scoala este obligata sa-i dea elevului in fiecare zi un corn si un pahar cu lapte in timpul cursurilor. Daca ar fi fost vreo campanie electorala sau altceva, am fi dat la inceputul saptaminii un litru de lapte si trei piini si am fi terminat.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS