6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA sunat clopotelul

A sunat clopotelul

Peste patru milioane de elevi se reintorc astazi in salile de curs o data cu inceperea noului an scolar, despre care ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, afirma ca va fi pus sub semnul calitatii. Drept argument, ministrul a enumerat citeva din programele pe care autoritatile le-au initiat sau le-au dezvoltat in ultimii ani: reabilitarea scolilor, informatizarea liceelor, pregatirea continua a personalului didactic, mai ales in domeniul infomaticii. La acestea se adauga programele de protectie sociala „laptele si cornul“ – destinat elevilor din cilul primar de invatamint, distribuirea rechizitelor scolare gratuite pentru elevii care provin din familii sarace, precum si asigurarea trasportului copiilor din zonele izolate.

Conducerea MEC sustine ca a luat masuri pentru a creste calitatea corpului profesoral si ca va continua sa modifice metodologia de organizare a examenelor pentru a asigura corectitudine si obiectivitate in evaluarea cunostintelor elevilor.

Conform structurii aprobate de MEC, anul de invatamint 2002-2003 va avea 35 de saptamini de scoala, insumind 175 de zile lucratoare, grupate pe doua semestre, dupa cum urmeaza: 16 septembrie 2002 – 20 decembrie 2002 – scoala; 4 noiembrie 2002 -10 noiembrie 2002 vacanta numai pentru elevii din clasele I-lV; vacanta de iarna intre 21 decembrie 2002 – 5 ianuarie 2003; 6 ianuarie – 18 aprilie scoala; 19 aprilie – 4 mai vacanta; 5 mai – 13 iunie scoala; vacanta de vara – 14 iunie-14 septembrie. Clasele terminale din invatamintul gimnazial si din scolile de ucenici incheie cursurile in ziua de 6 iunie.

Prima sesiune a examenului de capacitate este programata pentru perioada 16 iunie – 19 iunie, iar cea de bacalaureat, in sesiunea iunie – iulie: 23 iunie – 4 iulie. Admiterea in licee, scoli profesionale si de ucenici va avea loc intre 24 iunie si 18 iulie. Potrivit ministrului educatiei, pentru 16 septembrie au fost deschise 29 de unitati de invatamint noi si reabilitate 430 de scoli, alte 120 urmind sa fie gata pina la sfisitul anului 2002. Pentru anul 2003, in programul de reabilitare sint incluse alte 412 unitati scolare in care invata 92.000 de elevi. Totodata, a fost extins programul de organizare a centrelor scolare de zona, in mediul rural, unde sint concentrati elevii care provin din localitati unde nu sint scoli sau unde nu se poate organiza un invatamint de calitate. In 2001 au fost deschise 189 astfel de scoli, iar in 2002 – 210 centre de zona. Pentru transportul elevilor au fost achizitionate 224 de noi microbuze, a mai precizat ministrul Andronescu, la care se adauga masinile cumparate de MEC anul trecut, astfel incit in 2002-2003 vor fi folosite pentru transportul scolarilor peste 450 de microbuze.

Pentru anul de invatamint 2002-2003, autoritatile au initiat un program de protectie sociala cunoscut sub numele de laptele si cornul si au continuat programul de distribuire gratuita a rechizitelor pentru elevii care provin din familii sarace. Ministrul Andronescu a precizat ca de cele peste 200 de miliarde de lei alocate pentru rechizite beneficiaza 941.000 de elevi, iar de programul laptele si cornul peste un milion de scolari din clasele I-IV. „Directorii scolilor coordoneaza concret aplicarea ordonantei privind «laptele si cornul». La nivelul scolii se va stabili concret momentul in care se va distribui elevilor hrana. Invatatorii vor fi insa cei care vor supraveghea elevii“, a adaugat ministrul educatiei. Invatatorii ar putea alege ca moment pentru distribuirea hranei elevilor pauza mare, de 20 de minute, astfel incit scolarii sa aiba timp suficient pentru a minca, iar personalul din scoala sa poata face curatenie. Ministrul a mai spus ca toate scolile au conditii pentru a putea aplica acest program. In functie de situatiile specifice, inspectoratele scolare impreuna cu conducerile de scoli si autoritatile locale pot decide inlocuirea paharului cu lapte si a cornului cu derivate ale acestor alimente: briza topita, iaurt, lapte batut, cornuri cu cascaval, batoane, biscuiti sau napolitane. Nici un cadru didactic nu va obliga copilul sa manince la scoala daca el nu vrea, elevii avind posibilitatea sa ia mincarea acasa.

„Totusi, am prefera ca scolarii sa nu stea nemincati sau sa cumpere tot felul de produse din jurul scolii, a caror calitate nu este cunoscuta“, a mai spus Andronescu. In citeva judete, in clasa intii se vor afla experimental elevi de numai sase ani.

Aceasta masura a fost luata de conducerea MEC pentru a rezolva, intr-un fel, problema trecerii la invatamintul obligatoriu de noua ani. Din anul scolar viitor insa, clasa intii de sase ani va fi extinsa in toate unitatile de invatamint din tara. Tot ca o noutate pentru anul scolar care incepe astazi, ar fi si faptul ca la catedra se vor afla numai profesori, absolventi ai unei insitutii de invatamint superior. Cel putin asa au promis sefii inspectoratelor scolare, a mai spus ministrul educatiei. Iar profesorii titulari din peste un sfert din judetele tarii vor avea salarii mai mari, dupa ce au acceptat sa preia, pe linga norma de baza, catedrele vacante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS