Viorel Nicolae, zis si Creieru’, este un personaj pitoresc in peisajul ingineriilor financiare din Craiova. Dupa ce, in aprile, politistii i-au pus catusele, acuzindu-l de fraude de trei miliarde de lei, Creieru’ a fost recent scos din arest, in urma unei decizii a Tribunalului Dolj. Despre hatisul afacerilor lui Viorel Nicolae s-a scris cit s-a putut de mult, atit inainte, cit si dupa arestarea acestuia. Astazi ne vom indrepta atentia insa si asupra fostului asociat al Creierului la SC Holland Kemps & Reedflex International Craiova, anume Victor Mitrica, poreclit Baronu’, si de nasul acestuia, olandezul Kemps, despre care cititorii s-ar putea sa fi ramas cu impresia ca sint saraci si curati ca lacrima.
Creieru’ si Baronu’ s-au asociat in 1994 cu olandezul Lambertus Kemps, punind bazele HKR Craiova, societate care avea sa semneze un contract deosebit de profitabil cu TOPWAY, devenind astfel principal furnizor de caserole pentru fabrica de margarina. Cu toate acestea, din cauza unui imprumut bancar nerambursat, in 1998 AVAB declanseaza procedura de lichidare a HKR, la scurt timp dupa ce olandezul Kemps se retrasese din firma, cedind actiunile celor doi romani. Posesori fiecare a cite 50 de procente din capitalul firmei, Mitrica si Nicolae ajung insa in scurt timp la un conflict deschis, in urma caruia toate friiele fabricii de caserole trec in miinile Creierului.
Din acest moment, sint foarte cunoscute toate tentativele lui Nicolae de a directiona veniturile HKR catre firma sotiei, EUROPLAST Motru. Cea mai banoasa dintre ele a fost vinzarea caserolelor produse de HKR catre EUROPLAST, la pretul de 500 de lei/bucata, desi costurile de fabricatie fusesera de 700 de lei.
Chirie pe un tir sechestrat
Dupa cum s-a putut vedea, HKR Craiova le-a dat serioase batai de cap celor doi afaceristi care, la un moment dat, imparteau fabrica. Desi de vreun an pozeaza in victima a loviturilor sub centura date de Nicolae, trebuie spus ca Victor Mitrica nu s-a ferit nici el sa paseasca pe terenul micilor inginerii financiare. Fapt peste care si anchetatorii coordonati pe-atunci de colonelul Ilie Vilau au sarit suspect de usor. Frustrat, desigur, de pierderea controlului asupra unei asa afaceri de anvergura, Victor Mitrica a incercat prin diverse mijloace sa-si gaseasca un loc la masa credala a societatii intrate in lichidare. In aceste demersuri, el a beneficiat de sprijinul olandezului Kemps, care ii si devenise nas. Greul trebii a cazut insa pe umerii venerabilei doamne Oprina Mitrica, mama lui Victor si fosta contabila a HKR Craiova, devenita intre timp reprezentat legal atit al fiului, cit si al olandezului Kemps.
Cum, dupa iesirea sa din firma, Lambertus Kemps nu a pus capat tranzactiilor comerciale intre firmele sale si HKR Craiova, in 1999 Creieru’ a trimis in Olanda, cu marfa, tirul cu numarul de inmatriculare DJ-01-RBK. Tirul respectiv a fost insa sechestrat de Kemps, care si-a justificat masura in numele unor facturi mai vechi, neachitate de partea romana. Dupa circa un an si jumatate, Kemps a dat drumul tirului inapoi in Romania, emitind insa doua facturi, conform carora HKR Craiova avea de plata suma de 800.000 de guldeni (aproximativ 375.000 de euro), reprezentind chiria pentru perioada in care respectivul tir a ocupat parcarea olandezului! Facturi pe care Kemps avea sa le invirta ulterior si sub nasul AVAB, pentru a dovedi ca el este principalul creditor al HKR Craiova. Si deci ca merita intiietate la masa lichidatorilor! Ceea ce, mai simplu spus, inseamna ca Baronul si olandezul nu au intentionat altceva decit sa reintre in cartile fabricii de caserole, doar percepind chirie pe un tir sechestrat chiar de ei. Cu ambele tabere in libertate, razboiul este deschis oricarui deznodamint.